Γιατί κλαίω στον ύπνο μου; Τι μπορεί να κρύβει το κλάμα

Γιατί κλαίω στον ύπνο μου και τι σχέση έχει το κλάμα με τα όνειρα; Είναι κάτι ανησυχητικό; Είναι παροδικό;

Τι κάνει τους ανθρώπους να κλαίνε στον ύπνο τους;

Οι ενήλικες που είναι συναισθηματικά στρεσαρισμένοι, υποφέρουν από παθήσεις ψυχικής υγείας ή έχουν βιώσει μια πρόσφατη τραυματική εμπειρία μπορεί να κλαίνε όταν κοιμούνται και να ξυπνούν με δάκρυα στα μάτια.

Για τους ηλικιωμένους, οι σωματικές αλλαγές, τα συμπτώματα άνοιας, η αντιμετώπιση των ψυχικών και συναισθηματικών πτυχών της γήρανσης και το άγχος των μεταπτώσεων της ζωής μπορεί να προκαλέσουν κλάμα κατά τη διάρκεια του κύκλου του ύπνου.

Οι πιθανοί λόγοι για τους οποίους κλαίτε στον ύπνο σας

Νυχτερινοί Τρόμοι

Οι νυχτερινοί τρόμοι είναι μια παραϋπνία που δεν μπορείτε να θυμηθείτε όταν ξυπνήσετε. Τα παιδιά τα βιώνουν πιο συχνά από τους ενήλικες.

Οι νυχτερινοί τρόμοι εμφανίζονται συχνότερα μεταξύ 3 και 7 ετών. Υπολογίζεται ότι το 30% των μικρών παιδιών έχουν νυχτερινό τρόμο. Η διάρκεια ενός νυχτερινού τρόμου μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά.

Το φαινόμενο μπορεί να περιλαμβάνει βίαιη κίνηση στο κρεβάτι, κραυγές και/ή περπάτημα στον ύπνο και μπορεί να προκαλέσουν κλάμα στον ύπνο και στο ξύπνημα. Γύρω στην ηλικία των 10 ετών, η συχνότητα των νυχτερινών τρόμων μειώνεται σημαντικά.

Εφιάλτες και κλάμα στον ύπνο

Τι είναι χειρότερο από ένα κακό όνειρο; Ένας εφιάλτης. Πιθανότατα θυμάστε ότι είχατε περισσότερους εφιάλτες ως παιδί παρά ως ενήλικας. Ωστόσο, οποιοσδήποτε μπορεί να τους ζήσει. Το να ξυπνάτε από έναν εφιάλτη μπορεί να σας κάνει να νιώθετε τρομοκρατημένοι, αναστατωμένοι, ταραγμένοι και ανήσυχοι.

Μερικές φορές, ένας εφιάλτης μπορεί να είναι τόσο έντονος που σε κάνει να ξυπνάς κλαίγοντας. Είναι αδύνατο να αποτρέψετε εντελώς τα τρομακτικά όνειρα να εισβάλουν στον ύπνο σας.

Αν και οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως βέβαιοι γιατί οι άνθρωποι έχουν εφιάλτες, πιστεύουν ότι σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε δύσκολα συναισθήματα και το άγχος , διαχειριζόμαστε δυσμενείς καταστάσεις και αντιμετωπίζουμε ανήσυχα συναισθήματα για επερχόμενα γεγονότα.

Καταπιεσμένο Συναίσθημα ή Θλίψη

Ο καθένας θρηνεί διαφορετικά όταν υφίσταται μια τραγική απώλεια ή αντιμετωπίζει ένα τραυματικό γεγονός. Μερικοί άνθρωποι είναι σε θέση να εκφράσουν τα συναισθήματά τους εύκολα, αναζητούν βοήθεια και μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα.

Άλλοι μπορεί να προτιμούν να αγνοούν ή να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους και να απομακρύνονται από τους άλλους. Μερικοί άνθρωποι τείνουν να συμπεριφέρονται σαν να είναι όλα καλά. Παραμένουν απασχολημένοι και δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά τη νύχτα, δύσκολα συναισθήματα ξεφυτρώνουν ως προβλήματα ύπνου.

Δεν υπάρχει σωστός τρόπος να θρηνήσεις την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και το κλάμα μπορεί να είναι ο φυσικός τρόπος του σώματός σου να χειριστεί αυτήν την εμπειρία. Η επικοινωνία με έναν θεραπευτή ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε αυτά τα δύσκολα συναισθήματα, να καθορίσετε τρόπους αντιμετώπισης και να μάθετε να θεραπεύεστε.

Άγχος και Στρες

Από εργασιακά προβλήματα, συζυγικά προβλήματα, οικογενειακά προβλήματα και οικονομικούς αγώνες μέχρι προβλήματα υγείας, η ζωή μπορεί να είναι γεμάτη στρεσογόνους παράγοντες. Εάν η ζωή σας έχει πάρα πολλές περίπλοκες καταστάσεις, το σώμα σας πρέπει να τις επεξεργαστεί.

Ο ύπνος υποστηρίζει την ικανότητα του εγκεφάλου να σχηματίζει συναισθηματικές αναμνήσεις, να αναπτύσσει ενσυναίσθητη συμπεριφορά και να ρυθμίζει τη συναισθηματική αντιδραστικότητα.

Το στρες και το άγχος που νιώθετε μπορεί να εκδηλωθεί ως κλάμα ύπνου καθώς ο εγκέφαλός σας επεξεργάζεται την ακατανίκητη ένταση που συμβαίνει στη ζωή σας.

Παραϋπνία

Η παραϋπνία είναι μια κατηγορία διαταραχών ύπνου που περιλαμβάνει την υπνοβασία και την υπνοβασία. Ένα άτομο που βιώνει παραϋπνία θα βιώσει σωματικά το όνειρό του στην πραγματική ζωή, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει κλάμα. Εάν κάποιος στην οικογένειά σας έχει αυτή τη διαταραχή ύπνου, είναι πιο πιθανό να την έχετε και εσείς.

Η παραϋπνία επιδεινώνεται από το στρες, το άγχος και τις σημαντικές αλλαγές στις συνήθειες ύπνου. Μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ατόμου καθώς δεν γνωρίζει το φυσικό του περιβάλλον. Μπορεί ακούσια να βλάψουν τον εαυτό τους τρώγοντας τοξικά υλικά, πέφτοντας από μια προεξοχή ή κάτω από τις σκάλες ή προσκρούοντας σε αντικείμενα.

Είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από έναν γιατρό σχετικά με τις επιλογές θεραπείας και τις συμβουλές πρόληψης εάν αντιμετωπίζετε συχνά παραϋπνία.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή διαταραχή της διάθεσης που σχετίζεται με συνεχή συναισθήματα θλίψης, απόγνωσης και απώλειας ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε ήταν ευχάριστες.

Η σχέση μεταξύ προβλημάτων ύπνου και κατάθλιψης είναι προφανής. Το 75% των ατόμων με κατάθλιψη αναφέρουν ότι έχουν προβλήματα με τον ύπνο τους.

Ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι το κλάμα χωρίς προφανή λόγο.

Πρωινή κατάθλιψη

Η πρωινή κατάθλιψη είναι επίσης γνωστή ως ημερήσια διακύμανση της διάθεσης. Είναι μια μορφή κατάθλιψης που εμφανίζεται στο πρωινό ξύπνημα. Μερικά από τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ύπνο περισσότερο από το κανονικό, αίσθημα απογοήτευσης ή εκνευρισμού όταν ξυπνάτε, χαμηλή ενέργεια για να ξεκινήσετε την πρωινή σας ρουτίνα και κακή διάθεση.

Τα αίτια της πρωινής κατάθλιψης δεν είναι ξεκάθαρα. Ωστόσο, οι ερευνητές προτείνουν ότι σχετίζεται με προβλήματα με τον κιρκάδιο ρυθμό σας. Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι ο φυσικός κύκλος ύπνου-αφύπνισης του σώματός σας που φέρει βασικές λειτουργίες κατά τη διάρκεια της ημέρας για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε τη νύχτα και να ξυπνήσετε το πρωί.

Άνοια

Η άνοια σχετίζεται με διαταραχές ύπνου. Πιθανώς οφείλεται στη δυσλειτουργία των κύκλων ύπνου-αφύπνισης που προκαλείται από εκφυλισμό του υποθαλάμου και του εγκεφαλικού στελέχους. Όσοι πάσχουν από άνοια έχουν αναφέρει ότι έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν, κοιμούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, γίνονται πιο ευερέθιστοι το βράδυ και ξυπνούν συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αλλαγές στα φάρμακά σας

Εάν ξεκινήσατε ένα νέο φάρμακο, σταματήσατε ένα άλλο ή έχετε αλλάξει δοσολογία, μπορεί να έχετε προβλήματα ύπνου. Τα φάρμακα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορούν να αλλάξουν τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

Μερικά παραδείγματα φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα αντισπασμωδικά και αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων ή διαβήτη.

Φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με τις παρενέργειες των φαρμάκων σας.

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν κλάμα στον ύπνο

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, το κλάμα στον ύπνο σας μπορεί να μην οφείλεται σε συναισθηματικούς ή ψυχικούς λόγους. Μάλλον, το κλάμα μπορεί να οφείλεται σε μια φυσική κατάσταση που προκαλεί δακρύρροια στα μάτια. Ορισμένες καταστάσεις περιλαμβάνουν αλλεργίες, επιπεφυκίτιδα ή φραγμένο δακρυϊκό πόρο. Η αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων θα αποτρέψει την παραγωγή δακρύων ενώ κοιμάστε.

Εάν κλαίτε συχνά στον ύπνο σας ή αυτό διαταράσσει την ικανότητά σας να λειτουργείτε σωστά ή σας εμποδίζει να εκτελείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον γιατρό σας ή σε επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό της υποκείμενης πάθησης και να παρέχουν θεραπευτικές επιλογές για τη βελτίωση του ύπνου και της συνολικής ευεξίας σας.

Πηγή: verywellmind

Διαβάστε επίσης

Δωρεάν έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας – Πρόσκληση προς διαγνωστικά κέντρα και γιατρούς

Συλλογή υπογραφών για ένα διαδίκτυο ασφαλές για τα παιδιά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.