Πώς να καθαρίσετε στόρια, περσίδες και κουρτίνες με τον σωστό τρόπο

Πώς να καθαρίσετε στόρια, περσίδες και κουρτίνες με τον σωστό τρόπο; Το τακτικό καθάρισμα θα σας γλυτώσει από τη συσσώρευση σκόνης, βρωμιάς και αλλεργιογόνων συστατικών.

Όταν πρόκειται για τον τακτικό καθαρισμό του σπιτιού, οι περιποιήσεις παραθύρων συχνά παραλείπονται. Αλλά όπως και άλλοι χώροι του σπιτιού σας, οι περσίδες, οι κουρτίνες, οι ρόμαν, τα στόρια, κ. λπ. μπορούν να είναι χώρος συλλογής σκόνης και βρωμιάς. Όχι μόνο η τακτική συντήρηση μειώνει τα ανεπιθύμητα αλλεργιογόνα στο σπίτι σας, αλλά επίσης τους δίνει νέα ζωή.

Αν και μπορεί να ακούγεται χρονοβόρο, συχνά το μόνο που χρειάζονται είναι ένα γρήγορο σκούπισμα ή ξεσκόνισμα. Μερικές φορές, ωστόσο, είναι απαραίτητος ένας βαθύτερος καθαρισμός, αλλά ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, ο καθαρισμός είναι μια διαχειρίσιμη οικιακή εργασία.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε στόρια, περσίδες και κουρτίνες

Υπάρχουν διαφορετικοί παράγοντες που υπαγορεύουν πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε. Το υλικό, ο σχεδιασμός και ο προσανατολισμός των παραθύρων σας, καθώς και το πόσο γρήγορα συσσωρεύεται η σκόνη στο σπίτι σας, θα καθορίσουν πόσο συχνά χρειάζεται να κάνετε βασικό καθάρισμα.

Γενικά, το ξεσκόνισμα και το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα πρέπει να γίνονται όσο συχνά καθαρίζετε το σπίτι σας, ενώ ο βαθύς καθαρισμός είναι συνήθως απαραίτητος μόνο μία φορά το χρόνο. Ορισμένα προϊόντα πλένονται στο πλυντήριο, επομένως ελέγχετε πάντα την ετικέτα του κατασκευαστή για οδηγίες πριν ξεκινήσετε.

Πώς να καθαρίσετε στόρια, περσίδες και κουρτίνες με τον σωστό τρόπο

Πώς να καθαρίσετε τις περσίδες

Οι περσίδες μπορούν να καθαριστούν με μερικούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το είδος που διαθέτετε. Γενικά, όμως, τα βήματα δεν αλλάζουν πολύ από τύπο σε τύπο. Όταν πρόκειται για τα περισσότερα είδη περσίδων, το ξεσκονόπανο είναι βασικό εργαλείο.

Ξύλινα στόρια

Τα στόρια ξύλου με βαμμένα και λεκιασμένα φινιρίσματα θα πρέπει να καθαρίζονται σε μηνιαία βάση με ξεσκονόπανο φτερών. Καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε νερό σε αυτούς τους τύπους περσίδων. Για τον ετήσιο βαθύ καθαρισμό τους, ακολουθήστε τα βήματα που περιγράφονται παρακάτω.

  • Κατεβάστε τα στόρια μέχρι να τεντωθούν πλήρως.
  • Ρυθμίστε τα πηχάκια έτσι ώστε να ανοίγουν ελαφρώς.
  • Χρησιμοποιήστε ένα ξεσκονόπανο για να ξεσκονίσετε κάθε πηχάκι.
  • Εφαρμόστε ένα βερνίκι με σπρέι ξύλου σε ένα μαλακό πανί και σκουπίστε κάθε πηχάκι καθαρό.

Healthstories Πώς να καθαρίσετε στόρια, περσίδες και κουρτίνες με τον σωστό τρόπο

Περσίδες από ψεύτικο ξύλο

Όπως και τα στόρια από αληθινό ξύλο, οι περσίδες από ψεύτικο ξύλο μπορούν να καθαριστούν τακτικά σκουπίζοντας κάθε πηχάκι με ένα ξεσκονόπανο φτερών. Τα βήματα ποικίλλουν όταν πρόκειται για βαθύ καθαρισμό, καθώς το ψεύτικο ξύλο μπορεί να καθαριστεί με νερό.

Όταν τα καθαρίζετε με νερό, ανοίξτε τα πηχάκια και αφήστε τα στόρια να στεγνώσουν στον αέρα.

Περσίδες βινυλίου και αλουμινίου

Οι περσίδες βινυλίου και αλουμινίου είναι μια δημοφιλής επιλογή σε πολλά σπίτια. Είτε είναι κάθετες είτε οριζόντιες, μπορούν επίσης να καθαρίζονται τακτικά με ένα ξεσκονόπανο φτερών μία φορά το μήνα και να καθαρίζονται σε βάθος ετησίως.

Πώς να καθαρίσετε τις ρολοκουρτίνες

Αν έχετε ρολοκουρτίνες, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε καθαριστικά λεκέδων ή ισχυρά σαπούνια και πρέπει να προσέχετε να μην ζαρώσετε το ύφασμα.

Τραβήξτε τις ρολοκουρτίνες προς τα κάτω και ξεσκονίστε ελαφρά ή σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα με το εξάρτημα ταπετσαρίας. Αφού είστε σίγουροι ότι δεν έχει μείνει σκόνη, χρησιμοποιείστε ένα μαλακό πανί με ήπιο σαπούνι και ζεστό νερό, σκουπίζοντας απαλά προς την κατεύθυνση παράλληλη με τις πιέτες του υφάσματος και από πάνω προς τα κάτω. Προσέξτε γιατί αν έχει μείνει σκόνη, με το βρεγμένο σφουγγάρι, κινδυνεύετε να εξαπλώσετε τριγύρω τη βρωμιά αντί να την εξαλείψετε
Αφήστε να στεγνώσουν εντελώς πριν τις ανασηκώσετε.

Ρομάν

Υπάρχουν πολλές ρομάν ποικιλίες και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αν χρειάζονται βαθύ καθαρισμό, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο επαγγελματία.

Healthstories Πώς να καθαρίσετε στόρια, περσίδες και κουρτίνες με τον σωστό τρόπο
Για να ξεσκονίσετε τις κλασικές ρομάν κουρτίνες, ακολουθήστε τα βήματα που περιγράφονται παρακάτω.

Αφαιρέστε την κουρτίνα από το παράθυρο πριν την καθαρίσετε και απλώστε το ύφασμα σε μια επίπεδη επιφάνεια. Ξεσκονίστε όσο γίνεται καλύτερα και χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί με ήπιο απορρυπαντικό και ζεστό νερό, για να τις φρεσκάρετε.
Αφήστε τις ρομάν κουρτίνες να στεγνώσουν εντελώς πριν τις τοποθετήσετε.

Πώς να καθαρίσετε τις κουρτίνες

Για τις κουρτίνες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαβάσετε την ετικέτα πριν από τον καθαρισμό. Μερικά υφάσματα πρέπει να καθαρίζονται στεγνά είτε λόγω υλικού είτε λόγω κατασκευής, αναφέρει το marthastewart.com, έτσι ώστε να μην κινδυνεύετε να ‘μπουν’ ή να χαλαρώσουν σε κάποια σημεία.

Διαφανείς κουρτίνες

Healthstories Πώς να καθαρίσετε στόρια, περσίδες και κουρτίνες με τον σωστό τρόποΟι διάφανες κουρτίνες έχουν μια συγκεκριμένη υφασμάτινη κατασκευή που τους επιτρέπει να φιλτράρουν το φως. Επειδή πρόκειται για ευαίσθητο ύφασμα, κατεβάστε τις κουρτίνες, ξεκινήστε με ξεσκόνισμα και τίναγμα. Στη συνέχεια μπορείτε να τις πλύνετε στην μπανιέρα με κρύο νερό και ήπιο απορρυπαντικό για να αποφύγετε το τσάκισμα.
Βυθίστε μία κουρτίνα τη φορά και αφήστε τη να μουλιάσει για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια, αφαιρέστε το νερό, ξεπλύνετε με κρύο νερό και στραγγίστε απαλά.
Κρεμάστε την κουρτίνα για να στεγνώσει πριν την τοποθετήσετε ξανά στο κουρτινόξυλο.

Βαμβακερές κουρτίνες

Οι βαμβακερές κουρτίνες συνήθως αντέχουν στο πλύσιμο στο πλυντήριο, αλλά φροντίστε να έχετε ελέγξει την ετικέτα φροντίδας πριν από τον καθαρισμό.
Επιλέξτε τον ευαίσθητο κύκλο και τη θερμοκρασία νερού που συνιστάται στην ετικέτα φροντίδας.
Χρησιμοποιήστε διαυγές υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου.
Επιλέξτε ένα επιπλέον ξέβγαλμα, αν είναι δυνατόν.
Αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος πλύσης, σιδερώστε τις κουρτίνες για να στεγνώσουν.
Επανατοποθετήστε το υλικό και κρεμάστε ξανά τις κουρτίνες.

Μεταξωτές κουρτίνες

Οι μεταξωτές κουρτίνες πρέπει να καθαρίζονται στο σπίτι μόνο με ηλεκτρική σκούπα με το εξάρτημα ταπετσαρίας. Δεν συνιστάται ο καθαρισμός των σημείων με νερό, σόδα, σαπούνια ή καθαριστικά. Εάν οι μεταξωτές κουρτίνες σας απαιτούν σχολαστικό καθαρισμό, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε έμπειρους επαγγελματίες.

Διαβάστε επίσης

6 συμβουλές προς τις γυναίκες για να χάσουν το λίπος στην κοιλιά

Δρ. Ζουμπούλης στο HS: Έρχονται καλλυντικά με ουσίες που μιμούνται ορμόνες – Το δέρμα «δείχνει» ασθένειες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.