Είναι σημαντικό το τεστ τεστοστερόνης;

Το τεστ τεστοστερόνης είναι μία απλή εξέταση αίματος και δείχνει τα επίπεδα της ορμόνης, η οποία καθορίζει σεμεγάλο βαθμό την λειτουργάι του σώματος των ανδρών.

Εάν νιώθετε ότι δεν έχετε ενέργεια, παρατηρείτε μειωμένη λίμπιντο και περιορισμένα οφέλη από το γυμναστήριο παρά την καλά προγραμματισμένη προπόνηση, πολλά πράγματα θα μπορούσαν να φταίνε. Αυτές είναι μερικές από τις πιο γενικές και κοινές παθήσεις, όλα σημάδια άγχους, κατάθλιψης και κακής διατροφής.

Αλλά είναι επίσης σημάδια χαμηλής τεστοστερόνης. Τα επίπεδα της ορμόνης των ανδρών μειώνονται φυσικά περίπου 1 με 2% κάθε χρόνο μετά τα 40, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως χαμηλή λίμπιντο, στυτική δυσλειτουργία, ανεξήγητη αναιμία, αϋπνία, κατάθλιψη και γενική απώλεια σθένους ή πνευματικής και σωματικής ενέργειας.

Δεδομένου ότι η χαμηλή τεστοστερόνη είναι μια απλή εξέταση αίματος, οποιοσδήποτε άνδρας που αισθάνεται αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να ρωτήσει το γιατρό του αν πρέπει να κάνει τεστ τεστοστερόνης, λέει στο menshealth.com ο Rajiv Jayadevan, MD, επίκουρος κλινικός καθηγητής ουρολογίας και ειδικός ανδρικής γονιμότητας στο The Men’s Clinic στο UCLA Health.

Τι είναι το τεστ τεστοστερόνης;

Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να ελέγξετε τα ορμονικά σας επίπεδα είναι μέσω μιας εξέτασης αίματος. Παραλείψτε τις εξετάσεις σάλιου – που μετρούν μόνο την ελεύθερη τεστοστερόνη, η οποία αποτελεί περίπου το 2% των συνολικών επιπέδων τεστοστερόνης.

Αντίθετα, η εξέταση αίματος αναζητά τα συνολικά επίπεδα τεστοστερόνης σας, τα οποία μετρούν την ελεύθερην τεστοστερόνη καθώς και αυτό που συνδέεται με τις πρωτεΐνες σφαιρίνη που δεσμεύει τη σεξουαλική ορμόνη (SHBG) και τη λευκωματίνη.

Τα επίπεδα που θεωρούνται υγιή είναι κάπως μεταβλητά, αλλά τα επίπεδα κάτω από 264 ή 300 νανογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο (ng/dL) θεωρούνται χαμηλά.

Χρειάζεστε πραγματικά ένα τεστ τεστοστερόνης;

Πολλοί άντρες λαμβάνουν συνταγή για θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης (TRT) χωρίς να έχουν ελεγχθεί τα τρέχοντα επίπεδά τους, ειδικά αν επισκέπτονται μόνο έναν γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης και όχι έναν ειδικό όπως έναν ενδοκρινολόγο ή έναν ουρολόγο. Ο Δρ Jayadevan προσθέτει ότι βλέπει παιδιά κάθε εβδομάδα που έπαιρναν τζελ τεστοστερόνης ή ενέσεις από το διαδίκτυο. Χρειάζεστε πραγματικά μια εξέταση πρώτα, τονίζουν οι γιατροί.

Όταν χορηγείται κατάλληλα, το TRT μπορεί να βελτιώσει όλες τις πτυχές της σεξουαλικής λειτουργίας, καθώς και να βοηθήσει στη μείωση του λίπους και στην αύξηση της άλιπης μυϊκής μάζας σε άνδρες με υπογοναδισμό.

Αλλά το TRT ενέχει επίσης κινδύνους, δηλαδή ότι αναγκάζει την υπόφυσή σας να σταματήσει να παράγει τη δική της τεστοστερόνη και, σε πολλές περιπτώσεις, κάνει την παραγωγή σπέρματος να μηδενιστεί. Με άλλα λόγια: Μειώνει τη γονιμότητά σας.

Πότε πρέπει να κάνετε τεστ τεστοστερόνης;

Μια πρωινή εξέταση αίματος πριν από τις 10 π.μ. είναι η καλύτερη ώρα για τον ακριβή έλεγχο των επιπέδων τεστοστερόνης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι υψηλότερα το πρωί.

Διαβάστε επίσης

Τι αλλάζει στις μεταμοσχεύσεις: Τα 13 σημεία που αναδεικνύει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Ξινολάχανο: Τα εκπληκτικά οφέλη για το ανοσοποιητικό και την υγεία του εντέρου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.