Τρόποι για να αποφύγετε τη νυχτερινή υπογλυκαιμία

Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα τη νύχτα ονομάζεται νυχτερινή υπογλυκαιμία. Η ύπαρξη χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα και μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνη. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι τα μισά από όλα τα επεισόδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα και περισσότερα από τα μισά σοβαρά επεισόδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα συμβαίνουν τη νύχτα.

Για όλους τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουν το σάκχαρό τους πριν κοιμηθούν,για να είναι σίγουροι ότι δεν θα βιώσουν κάποιο επεισόδιο υπογλυκαιμίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν το σάκχαρο είναι χαμηλό την ώρα που πέφτετε για ύπνο, φάτε ένα υγιεινό σνακ. Το μέγεθος του σνακ πρέπει να είναι ανάλογο της πτώσης του σακχάρου. Αν χρησιμοποιείτε αντλία, σκεφτείτε να μειώσετε την δόση, αναφέρει στο naturalhealth.com, η διατροφολόγος με ειδίκευση στον διαβήτη,  Diana Gariglio-Clelland (RD).

Τρόποι για να αποφύγετε τη νυχτερινή υπογλυκαιμία

Αναγνωρίστε τα σημάδια 

Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας συνήθως εμφανίζονται όταν το σάκχαρο πέσει κάτω από 70 mg/dl.  Περιλαμβάνουν τρέμουλο, ιδρώτα, σύγχυση, ακανόνιστη συμπεριφορά και πονοκέφαλο. Με την νυχτερινή υπογλυκαιμία μπορεί να ξυπνήσετε με αυτά τα συμπτώματα ή να ξυπνήσετε με υψηλό σάκχαρο που είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης του σώματος στην υπογλυκαιμία. Σε κάθε περίπτωση, λέει η Gariglio-Clelland, μετρηθείτε γιατί είναι πιθανό να μην μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα. Πολλές φορές το σώμα απευαισθητοποιείται και αναπτύσσει αυτό που ονομάζουμε «υπογλυκαιμική άγνοια».

Μην παραλείπετε το βραδινό γεύμα

Η παράλειψη του βραδινού γεύματος ή η αντικατάστασή του από ένα πολύ μικρότερο γεύμα είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες υπογλυκαιμίας. Τρώτε υγιεινά και ισορροπημένα κάθε βράδυ και δώστε προσοχή στο μέγεθος της μερίδας.

Αποφύγετε την έντονη άσκηση 

Η συχνή άσκηση γενικά προτείνεται, αλλά η έντονη άσκηση πριν τον ύπνο όχι. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία. Αποφύγετε την άσκηση τουλάχιστον 2 ώρες πριν πάτε για ύπνο. Αν το σάκχαρό σας είναι λιγότερο από 100 όταν πάτε για ύπνο μετά από άσκηση, διπλασιάστε το βραδινό σνακ για να αποφύγετε πτώση του σακχάρου όσο κοιμάστε.

Περιορίστε το αλκοόλ 

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νυχτερινής υπογλυκαιμίας, λέει η  Gariglio-Clelland. Γενικά, πίνετε με μέτρο – όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες  – αλλά αποφεύγετε να το κάνετε το βράδυ. Αν παρ’ όλα αυτά συμβεί να πιείτε ένα ποτό κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών, προτιμήστε να το απολαύσετε μαζί με φαγητό γιατί θα μειώσει τον κίνδυνο για νυχτερινή υπογλυκαιμία.

Διαβάστε επίσης

Δείτε γιατί το σπίτι σας έχει τόση σκόνη και πώς να απαλλαγείτε

Κολπάκια για να κρύψετε τη ρίζα στα μαλλιά σας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.