Η Χριστίνα, η οποία ζει στο Πόρτλαντ, είπε ότι ένιωθε ότι την αγνοούσαν οι γιατροί για χρόνια. Όταν ήταν 50 κιλά βαρύτερη, οι γιατροί της μερικές φορές κατηγορούσαν το μέγεθος του σώματός της όταν συζητούσε τις ανησυχίες της για την υγεία της. Μήπως αυτό αποτελεί ιατρική χειραγώγηση;
Ένα περιστατικό συνέβη εβδομάδες αφότου είχε πέσει από το ποδήλατό της. «Ο αγκώνας μου εξακολουθούσε να πονάει», είπε η Χριστίνα, 39 ετών, η οποία ζήτησε να αποκαλυφθεί το επώνυμό της όταν συζητούσε το ιατρικό της ιστορικό. «Πήγα στον τακτικό γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης μου και μου έλεγε «Λοιπόν, είσαι υπέρβαρη και αυτό ασκεί πίεση στις αρθρώσεις σου».
Τελικά, η Χριστίνα επισκέφτηκε ένα κέντρο επείγουσας φροντίδας όπου οι πάροχοι έκαναν ακτινογραφία και διαπίστωσαν ότι είχε σπάσει ένα οστό στο χέρι της.
Η εμπειρία της απόρριψης των ανησυχιών κάποιου από έναν πάροχο ιατρικών υπηρεσιών, μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Ένα πρόσφατο άρθρο των New York Times για το θέμα έλαβε περισσότερα από 2.800 σχόλια: Ορισμένοι εξιστορούσαν λανθασμένες διαγνώσεις που σχεδόν τους κόστισαν τη ζωή ή καθυστερούσαν τη θεραπεία, οδηγώντας σε περιττό πόνο. Οι ασθενείς με μακρά COVID έγραψαν για το πώς ένιωθαν όταν τους αγνοούσαν οι γιατροί στους οποίους απευθύνθηκαν για βοήθεια.
Ιατρική χειραγώγηση
Η Ψυχολογική χειραγώγηση ενός ατόμου μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Εκτός όμως από τον ψυχολογικό χαρακτήρα του όρου, υπάρχει και η ιατρική χειραγώγηση που αναφέρεται σε εκείνον τον επαγγελματία υγείας που συνηθίζει να απορρίπτει τις ανησυχίες ή τα συμπτώματα ενός ασθενή και αποδίδει (λανθασμένα) την ασθένεια ή τα συμπτώματα σε ψυχολογικούς παράγοντες», λέει η Faith Fletcher, επίκουρη καθηγήτρια στο Κέντρο Ιατρικής Ηθικής και Πολιτικής Υγείας στο Baylor College of Medicine. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ειδικός προσφεύγει σε αυτήν την πρακτική σκόπιμα, παρ’ όλα αυτά, αν εσύ κάποια στιγμή υποστείς μια αντίστοιχη συμπεριφορά,πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο και ό,τι πιο ωφέλιμο για την υγεία σου.
Τα σημάδια που το επιβεβαιώνουν
1. Σε διακόπτουν
2. Σε αναγκάζουν να επισπεύσεις τη διαδικασία
3. Δεν θα συζητήσουν τα συμπτώματά σου μαζί σου
4. Αφήνουν τον υποκειμενισμό τους να επηρεάσει τη διάγνωση
6. Αμφισβητούν τη νομιμότητα του ιατρικού σου ιστορικού
7. Δεν συνεργάζονται στις επιλογές θεραπείας
Τι μπορείτε να κάνετε για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας;
Η Δρ Nicole Mitchell, διευθύντρια στο τμήμα μαιευτικής και γυναικολογίας στο Keck School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια μας συμβουλεύει:
Κρατήστε λεπτομερείς σημειώσεις και αρχεία. Να διατηρείτε ένα ημερολόγιο όπου καταγράφετε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα συμπτώματά σας. Οι προτεινόμενες προτροπές της περιλαμβάνουν: «Ποια είναι τα συμπτώματά σας; Πότε νιώθετε αυτά τα συμπτώματα; Παρατηρείτε κάποιους ερεθισμούς; Αν έχετε πόνο, πώς νιώθετε; Φθίνει ή είναι σταθερό; Ποιες μέρες παρατηρείς αυτόν τον πόνο;»
Εκτός από τις σημειώσεις σας, κρατήστε αρχεία με όλα τα εργαστηριακά σας αποτελέσματα, την απεικόνιση, τα φάρμακα και το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό.
Κάντε ερωτήσεις. Ρωτήστε λίγο περισσότερο. Ετοιμάστε μια λίστα με ερωτήσεις που θα θέλατε να κάνετε πριν από το ραντεβού σας και ετοιμαστείτε να κάνετε άλλες ερωτήσεις καθώς παρουσιάζονται νέες πληροφορίες. Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, η Δρ Μίτσελ συνέστησε να ρωτήσετε τον γιατρό σας το εξής: «Αν ήσουν στη θέση μου, ποιες ερωτήσεις θα έκανες αυτήν τη στιγμή;»
Φέρτε ένα άτομο υποστήριξης. Μερικές φορές μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε έναν έμπιστο φίλο ή συγγενή να σας συνοδεύει, ιδιαίτερα όταν συζητάτε ένα σχέδιο θεραπείας ή ένα δύσκολο ιατρικό ζήτημα.
Όταν οι άνθρωποι είναι άρρωστοι, φοβισμένοι ή ανήσυχοι, μπορεί να διευκολύνεται το «πάγωμα του εγκεφάλου», είπε ο Δρ Μίτσελ. «Σταματάμε να σκεφτόμαστε, δεν ακούμε επαρκώς, δεν επεξεργαζόμαστε πληροφορίες».
Εστιάστε στο πιο φλέγον σας θέμα. Οι πάροχοι συχνά δεν έχουν χρόνο και η μέση εξέταση πρωτοβάθμιας περίθαλψης διαρκεί μόνο 18 λεπτά, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021.
Προσδιορίστε τα επόμενα βήματα. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να φύγετε από το ραντεβού σας νιώθοντας καθησυχασμένοι. Πείτε στον πάροχο σας ότι θα θέλατε να κατανοήσετε τρία πράγματα: την καλύτερη εικασία για το τι συμβαίνει. σχέδια για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό διαφορετικών πιθανοτήτων· και θεραπευτικές επιλογές, ανάλογα με το τι έχει βρεθεί.
Διαβάστε επίσης
Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ ο Θ. Πλεύρης για την κακοκαιρία
Γεροτζιάφας: Τι είναι η μετάβαση φύλου και πώς προκύπτει το πρόβλημα των αγγειακών επιπλοκών;