Πώς μπορώ να βοηθήσω τη σύντροφό μου κατά στην εμμηνόπαυση

«Ζώντας μεγάλο μέρος της ζωής μου στην επαρχία, ήρθα σε άμεση επαφή με τις διακρίσεις, τα στερεότυπα και τη σιωπή που καλύπτει την εμπειρία που λόγω των ορμονών, μια γυναίκα βιώνει. Μέσα από την δουλειά μου σε θέματα που αφορούν τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, προσδοκώ να κινητοποιήσω τους άντρες, ώστε σε συνεργασία με τις συντρόφους τους, να ξαναγράψουν το κεφάλαιο της στήριξης τους με ένα νέο αποτελεσματικό τρόπο».

Όπως εξηγεί ο σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και σύμβουλος ζευγαριών, Δημήτρης Κουτζαμάνης, όσα περισσότερα γνωρίζετε για την εμμηνόπαυση, τόσο μεγαλύτερη κατανόηση και υποστήριξη θα μπορέσετε να προσφέρετε στη σύντροφο σας. Η περίοδος της εμμηνόπαυσης καθώς και το χρονικό διάστημα πριν και μετά από αυτή, διαφέρει χρονικά από γυναίκα σε γυναίκα. Ερωτήματα όπως «πότε θα τελειώσει αυτό;» δεν βοηθούν τη συναισθηματική της κατάσταση και δεν έχουν απάντηση.

Η παρουσία σας, συνοδευόμενη από την πρακτική υποστήριξή σας, είναι ότι πιο σημαντικό για τη σύντροφο σας. Δώστε της μια αγκαλιά, ρωτήστε την τι έχει ανάγκη, καθησυχάστε την, φτιάξτε της ένα ρόφημα, ένα φαγητό, μην εμπλακείτε σε ανούσιες εντάσεις. Αυτές είναι πράξεις που κάνουν τη μεγάλη διαφορά.

Πώς θα βοηθήσεις τη σύντροφό σου κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης

‘Οσα περισσότερα γνωρίζετε για το τι ακριβώς συμβαίνει στη σύντροφό σας τόσο περισσότερη κατανόηση και υποστήριξη θα μπορείτε να της προσφέρετε. Πολλές γυναίκες βιώνουν μοναξιά στον συναισθηματικό κυκεώνα που βρίσκονται σε αυτή τη φάση της ζωής τους και η αγάπη και η υποστήριξη που μπορείτε να της παράσχετε είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Καθώς η περίοδος της εμμηνόπαυσης χαρακτηρίζεται από σύγχυση και συχνές αλλαγές της συναισθηματικής κατάστασης, προτείνεται να αποφύγετε να πάρετε το διάστημα αυτό σημαντικές αποφάσεις. Η λήψη μιας σημαντικής απόφασης μπορεί να προσθέσει άγχος στην ήδη υπάρχουσα πίεση, που λόγω των ορμονικών αλλαγών η σύντροφος σας βιώνει.

Αποφύγετε ερωτήματα σχετικά με το πόσο καιρό θα διαρκέσει η φάση αυτή. Δεν είναι βοηθητικό και η σύντροφός σας δεν έχει κάποια απάντηση να δώσει ενώ μια τέτοια ερώτηση είναι πιθανόν να τη γεμίζει με άγχος και ενοχές.

Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζετε τι χρειάζεται η σύντροφός σας όταν παλεύει με τις σωματικές και τις συναισθηματικές αλλαγές και είναι φυσικό να μην γνωρίζετε εκ των προτέρων τις ανάγκες της. Ρωτήστε να σας πει τι έχει ανάγκη τη δεδομένη στιγμή.

Μια άλλη διάσταση είναι αυτή της απομάκρυνσης από τη σχέση. Πολλές γυναίκες έχουν ανάγκη χρόνο με τον εαυτό τους, χρόνο ησυχίας για στοχασμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιθυμεί την παρουσία σας στη ζωή της, αλλά είναι ο τρόπος της για να επεξεργαστεί αυτό που της συμβαίνει.

Όσο δύσκολο και αν είναι, αντισταθείτε στην επιθυμία να απαντήσετε ή να ζητήσετε εξηγήσεις σε κάποιο αιχμηρό σχόλιο. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι οι αυξομειώσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων έχουν επίδραση στους νευροϋποδοχείς στον εγκέφαλο και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ευερεθιστότητα και τον εκνευρισμό.

Ενθαρρύνετε τη σύντροφό σας να ζητήσει βοήθεια και να συμβουλευτεί τον γιατρό της σχετικά με τα συμπτώματά της. Προσφερθείτε επίσης να τη συνοδεύσετε. Για μερικές γυναίκες το ραντεβού με έναν ειδικό μπορεί να είναι ένα μεγάλο εμπόδιο, καθώς το άγχος κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορεί να την παραλύσει και η αυτοπεποίθησή της μπορεί να πέσει πολύ χαμηλά.

Μην ξεχάσετε να της δείχνετε ότι την αγαπάτε

Να είστε προετοιμασμένοι να αλλάξετε τα σχέδιά σας. Κατά την εμμηνόπαυση, η κόπωση είναι πιθανό να επηρεάσει τη σύντροφό σας και αυτό να οδηγήσει στην αναβολή κάποιων σχεδίων που είχατε. Δεν χρειάζεται ούτε έχει κάποιον νόημα να προσπαθείτε να τη δελεάσετε με εξόδους και διακοπές για να νιώσει καλύτερα. Η πίεση που βιώνει για να εργαστεί και να φροντίσει τον εαυτό της είναι μεγάλη και το πιο πιθανό είναι ότι αισθάνεται ασφάλεια και ξεκούραση κουλουριασμένη στον καναπέ μαζί σας.

Μην ξεχάσετε να της δείχνετε ότι την αγαπάτε. Μια από τις απροσδόκητες επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης για πολλές γυναίκες είναι οι φυσικές αλλαγές στο σώμα τους, που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αν έχει αρχίσει να αποφεύγει να τη δείτε γυμνή, τότε πιθανά να νιώθει ντροπή και άγχος για τις αλλαγές αυτές. Επιβεβαιώστε την για το ότι την αγαπάτε και την ποθείτε, κάντε της κομπλιμέντα για την εμφάνισή της. Μερικές φορές η διαβεβαίωση αυτή και μια αγκαλιά είναι που οδηγούν στο σεξ.

Να θυμάστε ότι η δική σας φροντίδα είναι εξίσου σημαντική. Διατηρήστε το πρόγραμμα σας και κρατήστε επαφή τόσο με τους φίλους σας όσο και με τα πράγματα που σας ευχαριστούν ώστε να μπορείτε να αποβάλλετε την πίεση που αναπόφευκτα δημιουργεί μια τέτοια κατάσταση. Για να μπορέσετε να βοηθήσετε μακροπρόθεσμα τη σύντροφό σας θα χρειαστεί να δώσετε σημασία και εσάς τον ίδιο.

Η επικοινωνία είναι πάντοτε σημαντική, αλλά ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή της ζωής σας είναι το κλειδί για τη μελλοντική σας ευτυχία. Πολλές γυναίκες λένε ότι θα ήθελαν να ήταν καλύτερα ενημερωμένες για το τι τους συμβαίνει σε αυτή τη φάση της ζωής τους, ώστε να μπορούσαν να το συζητήσουν με τους συντρόφους τους και να αναζητήσουν βοήθεια, υποστήριξη και συμβουλές πριν αρχίσει να έχει η εμμηνόπαυση αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση τους.

Όλοι αλλάζουμε, άνδρες και γυναίκες, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, καθώς γερνάμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανυπομονούμε να ζήσουμε μια ευτυχισμένη, υγιή, γεμάτη ζωή με τους συζύγους και συντρόφους μας.

Διαβάστε επίσης

Έκπληξη προκαλεί ο ελληνικός προορισμός που επέλεξαν οι New York Times ανάμεσα στους κορυφαίους για το 2023

Μπορεί το bullying να ξεκινά από το νηπιαγωγείο; Η ψυχολόγος απαντά

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.