Άσχημες μυρωδιές στο σπίτι : 7+1 τρόποι να τις εξαφανίσετε

Καθημερινά στο σπίτι μας αντιμετωπίζουμε διάφορες άσχημες μυρωδιές. Είτε πρόκειται για δύσοσμο πλυντήριο πιάτων, μυρωδιές αποχέτευσης ντους, κατοικίδια, παιδιά ή ακόμα και ανεπιθύμητη υγρασία. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα, που μπορούν να γεμίσουν το σπίτι σας με ένα λιγότερο ευχάριστο άρωμα.

Εάν δεν μπορείτε να καταλάβετε από πού προέρχεται αυτή η φρικτή μυρωδιά, ελέγξτε αυτές τις πιθανές αιτίες και εξαφανίστε την.

Ο κάδος απορριμμάτων σας

Αυτό φαίνεται προφανές – τελικά τα σκουπίδια βρωμάνε. Μικρές διαρροές και ψίχουλα μπορεί να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου και να σχηματίσουν άσχημες μυρωδιές στο εσωτερικό του κουτιού σας που παραμένουν ακόμα και όταν βγάζετε τη σακούλα απορριμμάτων (φυσικά, θα πρέπει να αδειάζετε τα σκουπίδια τακτικά).

Για να αντιμετωπίσετε αμέσως την παρατεταμένη μυρωδιά, χρησιμοποιήστε αποσμητικό χώρου  το οποίο στην πραγματικότητα εξαλείφει αντί να καλύπτει τις δυσάρεστες οσμές. Παρέχει μια έκρηξη φρεσκάδας για να καθαρίσει γρήγορα τον αέρα στην κουζίνα σας.

Για να καθαρίσετε σωστά το κουτί, ψεκάστε το με αραιωμένο λευκαντικό και αφήστε το να καθίσει για μερικές ώρες, λέει στο realsimple.com  ο Abe Navas, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας καθαρισμού σπιτιού Emily’s Maids στο Ντάλας του Τέξας.

Ξεπλύνετε το με άφθονο νερό και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε σαπούνι για να το ξεπλύνετε.

Μια άλλη λύση: Ορίστε έναν κάδο απορριμμάτων για «βρώμικα σκουπίδια» και αφαιρέστε τον κάθε μέρα, ακόμα κι αν δεν είναι γεμάτος, λέει η Jennifer Snyder,  επαγγελματίας διοργανώτρια με έδρα το Waco του Τέξας και ιδιοκτήτρια του Neat as a Pin Organizing & Cleaning .

Τα κατοικίδιά 

Αποτελούν σε μεγάλο βαθμό μέρος της οικογένειας, αλλά όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να μυρίσουν. «Όταν πέφτουν τα μαλλιά τους, αναπτύσσονται βακτήρια – και μπορεί να γίνουν πολύ γρήγορα άσχημα», λέει ο Navas. Για να το διορθώσετε, λούζετε συχνά το κατοικίδιο ζώο σας και επίσης καθαρίζετε τα σημεία όπου κοιμάται και τρώει μία φορά την εβδομάδα με σαπούνι και νερό (χωρίς σκληρά χημικά). Επίσης, σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα κάτω από τα κρεβάτια και τους καναπέδες για να αποφύγετε τη συσσώρευση μαλλιών (και μυρωδιάς).

Τα βρεγμένα ρούχα

Μην βάζετε το καλάθι με βρώμικα ρούχα στο μπάνιο σας, λέει ο Νάβας. Αντίθετα, κρατήστε το στην κρεβατοκάμαρά σας ή σε άλλη ντουλάπα όπου δεν θα εκτίθεται στον ατμό από τα μπάνια και τα ντους. «Σε ένα υγρό περιβάλλον, τα βακτήρια αναπτύσσονται και αυτό είναι που βρωμάει το μέρος». Εάν έχετε βρεγμένα βρώμικα ρούχα, πλύνετε τα ρούχα το συντομότερο δυνατόν.

Το κρεβάτι 

«Όλοι έχουμε ακούσει ότι δεν μπορούμε να μυρίσουμε το σπίτι μας, και αυτό συμβαίνει επειδή μυρίζει σαν το σώμα μας», λέει ο Snyder. Ακαθάριστο, σωστά; Ένας συγκεκριμένος παραβάτης σε αυτή την περίπτωση είναι τα σεντόνια σας, τα οποία βυθίζονται στα λάδια του σώματός σας και στη βρωμιά όταν δεν τα πλένετε τακτικά. Η σύσταση του Snyder: Πλένετε τα σεντόνια σας κάθε εβδομάδα εάν κάνετε ντους το πρωί και κάθε δύο εβδομάδες εάν κάνετε ντους το βράδυ.

Το πλυντήριο ρούχων

Οι οικιακές συσκευές που έρχονται σε συνεχή επαφή με το νερό μπορούν να φιλοξενήσουν μούχλα, η οποία είναι το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για δύσοσμα βακτήρια, λέει ο Ron Shimek, πρόεδρος της εταιρείας Mr. Appliance, μιας Neighborly, με έδρα τη Μινεάπολη. «Κάθε φορά που ανοίγετε και κλείνετε την πόρτα του πλυντηρίου, η υγρασία από κάθε κύκλο παγιδεύεται στη τσιμούχα», λέει.

Το συρτάρι απορρυπαντικού μπορεί επίσης να παγιδεύσει την υγρασία και τη μούχλα. Για να αποφύγετε αυτό, αφήνετε πάντα την πόρτα και το συρτάρι απορρυπαντικού ανοιχτό για μερικές ώρες μετά το τελευταίο φορτίο σας. Και αν βρείτε μούχλα, χρησιμοποιήστε ένα μείγμα από λευκό ξύδι και μαγειρική σόδα για να σκουπίσετε τις πληγείσες περιοχές.

Το πλυντήριο πιάτων

Ακριβώς όπως το πλυντήριό σας, αυτό είναι ένα δημοφιλές σημείο για πιθανή μούχλα και μυρωδιές. “Το ζεστό, υγρό περιβάλλον του είναι σαν παράδεισος για τα σπόρια μούχλας, ειδικά όταν υπάρχουν σωματίδια τροφής που έχουν μείνει πίσω από τον τελευταίο σας κύκλο”, λέει ο Shimek. Διορθώστε το εκτελώντας τακτικά έναν άδειο κύκλο στεγνώματος-θέρμανσης για να ξεπλύνετε το εσωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του καλαθιού ασημικών, του φίλτρου, των πάνελ και της φλάντζας της πόρτας.

Εάν το καλάθι με τα ασημικά σας μουχλιάσει, αφαιρέστε το και αφήστε το να μουλιάσει στον νεροχύτη της κουζίνας με αραιωμένο λευκαντικό και ζεστό νερό για 30 λεπτά. Ξεπλύνετε καλά πριν την αντικαταστήσετε.

Η απόρριψη των σκουπιδιών σας

Αυτός είναι ένας άλλος κοινός ένοχος της οσμής της κουζίνας. Ο ευκολότερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να βεβαιωθείτε ότι το εσωτερικό της απόρριψης σκουπιδιών έχει σκουπιστεί, καθώς μερικές φορές η βρωμιά μπορεί να παγιδευτεί κάτω από την αποχέτευση, λέει η Dana Kofsky, ειδικός ευεξίας με έδρα το Λος Άντζελες πίσω από το Wellness Styled.

Μπορείτε να αγοράσετε αποσμητικά για την απόρριψη σκουπιδιών, ή να τα κάνετε DIY αλέθοντας μερικές λεπτές λωρίδες από λεμόνι, λάιμ ή φλούδα πορτοκαλιού στη διάθεση. Αυτό όχι μόνο βοηθά στη διατήρηση μιας καθαρής αποχέτευσης, αλλά λειτουργεί και ως αποσμητικό και διαχέει την κουζίνα σας με ένα φρέσκο ​​άρωμα εσπεριδοειδών, λέει η Kofsky.

Τα νέα σας έπιπλα

Μπορεί να νομίζετε ότι αγαπάτε τη μυρωδιά του νέου σας καναπέ, όπως ακριβώς αγαπάτε τη μυρωδιά ενός νέου αυτοκινήτου, επειδή μυρίζει, λοιπόν, καινούργιο. Αλλά αυτό το άρωμα πιθανότατα προκαλείται από πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), λέει ο Bart Wolbers, ιδρυτής της Nature Builds Health.

«Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι τα επίπεδα τοξινών σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι 10 φορές υψηλότερα από αυτά που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και τα έπιπλα είναι ένας λόγος για αυτό το εύρημα».

Οι πτητικές οργανικές ενώσεις μπορεί να έχουν έντονη μυρωδιά, αλλά μπορεί επίσης να είναι επιβλαβείς για την υγεία σας: Η EPA λέει ότι μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους. ερεθισμός των ματιών, της μύτης και του λαιμού. και ακόμη πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως ηπατική και νεφρική βλάβη, λέει ο Wolbers.

Διαβάστε επίσης 

Προπόνηση στο κρύο: Τι να φορέσετε και πότε είναι καλύτερα να μείνετε μέσα

Κόλπα για να μην θολώνουν τα γυαλιά σας όταν φοράτε μάσκα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.