Συμβουλές για λαμπερό δέρμα τον χειμώνα

Οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν το χειμώνα είναι σκληρές για το δέρμα. Το κρύο, ο άνεμος, η βροχή, το χιόνι και η έλλειψη υγρασίας (τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους), μπορούν να το στεγνώσουν.

Ουσιαστικά η έκθεση στο κρύο υποβάλλει το δέρμα σε μιας μορφής στρες το οποίο αυξάνει τη φλεγμονή. Οι πάσχοντες, από χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια, βλέπουν το δέρμα τους να χειροτερεύει, ειδικά στην έναρξη του χειμώνα και μέχρι το σώμα να προσαρμοστεί στις νέες καιρικές συνθήκες – ακριβώς δηλαδή αυτήν την περίοδο.

Σε σύγκριση με το καλοκαίρι, τα ποσοστά μέτριας έως σοβαρής ακμής αυξάνονταν το χειμώνα κατά 11%, όπως έδειξε μια μελέτη σε ασθενείς με ακμή που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Αγγλία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι αιτίες αυτής της επιδείνωσης είναι πολλές: αφενός η υπερβολική ξηρότητα του δέρματος μειώνει την ικανότητά του να καταπολεμά τις βακτηριακές λοιμώξεις, αφετέρου το αφυδατωμένο δέρμα υποχρεώνει τον οργανισμό να παράγει περισσότερη από την αναγκαία ποσότητα σμήγματος, για να το κρατήσει ενυδατωμένο και ελαστικό.

Όμως, η υπερέκκριση αυτού του ελαίου μπορεί να προκαλέσει παγίδευση των νεκρών δερματικών κυττάρων, να φράξει τους πόρους, να ευνοήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και τελικά να οδηγήσει σε εξάρσεις ακμής, εξηγεί στο imageskincare.co.uk, ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Dr. Mario Blanco Calvo.

Οι συνθήκες που επικρατούν το χειμώνα επηρεάζουν, επίσης, τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό – παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, λιγότερες ημέρες με ηλιοφάνεια αλλά και ώρες ανά ημέρα. Η έρευνα δείχνει ότι όσοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ακμής. Και αυτό διότι η πτώση του ανοσοποιητικού που προκαλεί η έλλειψή της δυσχεραίνει την αντιμετώπιση των επιθέσεων από βακτήρια που προκαλούν την πάθηση.

Η επιπλέον προστασία του δέρματος τον χειμώνα είναι απαραίτητη και συνίσταται στην πολύ προσεκτική φροντίδα του, η οποία περιλαμβάνει:

Την αποφυγή αγγίγματός του. Είναι μια συμβουλή που ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφού μπορεί να γίνει αιτία μεταφοράς μολυσματικών παραγόντων σε αυτό.

Τον καθαρισμό του με ένα απαλότερο καθαριστικό από εκείνο που χρησιμοποιείται το καλοκαίρι. Και αυτό γιατί τους θερμούς μήνες υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης της υπερβολικής λιπαρότητας που προκαλούν οι συνθήκες και τα προϊόντα (π.χ. αντηλιακά). Δεν επιτρέπεται όμως ο καθαρισμός του περισσότερες από 2 φορές ημερησίως.

Την ενυδάτωση με προϊόντα που απευθύνονται σε δέρματα που είναι επιρρεπή στην ακμή και όχι με παχιές, κρεμώδεις ενυδατικές κρέμες. Καλό είναι να χρησιμοποιούνται προϊόντα χωρίς λιπαρά στοιχεία που περιέχουν ουσίες οι οποίες βοηθούν στην θωράκιση της υγρασίας, όπως το υαλουρονικό οξύ.

Την επιλογή του σωστού χρόνου ενυδάτωσης. Η εφαρμογή του ενυδατικού προϊόντος θα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά το πλύσιμο του δέρματος (προσώπου και σώματος), ούτως ώστε η υγρασία να παγιδεύεται και οι ερεθισμοί να υποχωρούν.

Την προσαρμογή της θεραπευτικής αγωγής στον ψυχρό καιρό. Τα τοπικά φάρμακα που συστήνονται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ακμής στεγνώνουν το δέρμα. Η αποφυγή αυτών και/ή η χρήση τους μόνο στο σημείο του προβλήματος και όχι στο σύνολο του δέρματος προλαμβάνει την ξηρότητά του και τις εξάρσεις βελτιώνοντας την όψη του.

Την εφαρμογή ήπιων απολεπιστικών προϊόντων, για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, αλλά και αντηλιακού κάθε φορά που βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.

Διαβάστε επίσης 

Μαύροι κύκλοι στα μάτια και τι να κάνετε

Επιστροφή στο γυμναστήριο μετά τις γιορτές – Τι πρέπει να προσέξετε

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.