Η νέα χρονιά είναι ιδανική ευκαιρία να θέσετε νέους στόχους, ειδικά σε ό,τι αφορά την υγεία και την ευεξία σας. Καλύτερη διατροφή, άσκηση, πνευματικότητα, αυτοφροντίδα… και η λίστα δεν τελειώνει! Για να πετύχουμε όλους αυτούς τους στόχους, πρέπει πρώτα να θέσουμε έναν, βασικό και απαραίτητο – να μην αποθαρρυνόμαστε. Μια ατασθαλία στη διατροφή, ένα ακυρωμένο μάθημα γυμναστικής, ένα σαββατοκύριακο καναπέ-κρεβάτι, και οι στόχοι αυτοί γίνονται παρελθόν.
Μιλάω από προσωπική εμπειρία μιας και πέρασα πολλές νέες χρονιές με ενθουσιασμό ανάλογο με αυτόν της κολλητής μου που σας έλεγα, και λίγους μήνες μετά βίωνα με την ίδια ένταση την απογοήτευση της αποτυχίας. Βρήκα όμως τρόπους που με βοήθησαν πολύ να θέσω τους στόχους που πραγματικά ήθελα και να τους ακολουθήσω. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και σας υπόσχομαι πως το wellbeing θα γίνει τρόπος ζωής εύκολα και αβίαστα, μας λέει η Μαλού Λαρσινού, Wellness expert και Lifestyle coach, συνιδιοκτήτρια της συνδρομητικής πλατφόρμας wellness, Nama Tribe.
Κάντε απολογισμό του χρόνου που πέρασε
Τι έκανες για την υγεία σου τους περασμένους 12 μήνες; Τι λειτούργησε και τι όχι; Τι σου άρεσε και τι σε δυσκόλεψε; Τι έμαθες από τις προσπάθειες που δεν κατάφερες να φτάσεις εκεί που ήθελες; Σε ποιόν τομέα εξελίχθηκες, πού βρίσκεσαι τώρα και πού θέλεις να πας; Για παράδειγμα, μετά από πολλά πρηξίματα και απρόσμενες λιγούρες μέσα στην ημέρα είδες ότι αν πίνεις τον καφέ σου σκέτο, μειώνονται αυτά τα συμπτώματα. Φέτος, τι θα κάνεις για να μειώσεις την ζάχαρη ακόμα παραπάνω;
Θέστε λειτουργικούς στόχους
Οι λειτουργικοί στόχοι είναι:
1) Συγκεκριμένoι: Να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με τους στόχους υγείας και ευεξίας που θέλετε να επιτύχετε.
2) Με νόημα: Σκεφτείτε γιατί θέλετε να επιτύχετε αυτούς τους στόχους υγείας.
3) Mετρήσιμοι: Ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μετρήσετε την πρόοδό σας;
4) Εφικτοί: Ποια είναι τα συγκεκριμένα βήματα που θα κάνετε για να πετύχετε τους στόχους σας;
5) Ρεαλιστικοί: Να είστε ρεαλιστές σχετικά με τους στόχους που θέτετε. Συχνά συμβαίνουν πισωγυρίσματα επειδή οι στόχοι μας δεν είναι ρεαλιστικοί. Δώστε στον εαυτό σας έναν ρεαλιστικό χρόνο για να πετύχετε τους στόχους σας.
Αντιμετωπίστε την διατροφή και την άσκηση με αγάπη
Κακά τα ψέματα, οι πρωταγωνιστές στους στόχους wellbeing είναι πάντα η διατροφή και η άσκηση. Δεν είναι λάθος αυτό μιας και επηρεάζουν τους υπόλοιπους στόχους της υγείας και της ευεξίας σας σε μεγάλο ποσοστό. Ανάλογα με το τι τρώτε και πώς επιλέγετε να ενεργοποιήσετε το σώμα σας επηρεάζεται η διάθεση, το κίνητρο, η ενέργεια, η δύναμη που νιώθετε. Είναι απαραίτητο λοιπόν να αντιμετωπίσετε και τους δύο αυτούς τομείς σαν να είναι σύμμαχοί σας και όχι απειλή. Με ενθουσιασμό και αγάπη!
Η καλή διατροφή ξεκινά με μια υγιή σχέση με το φαγητό. Αντί να εστιάσετε σε όλα τα τρόφιμα που δεν μπορείτε να φάτε όταν προσπαθείτε να επιτύχετε στόχους υγείας, εστιάστε στα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε. Προσθέστε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως στο πρόγραμμα των γευμάτων σας αντί να κόψετε αυστηρά όλα τα σάκχαρα ή όλα τα λίπη. Θα το βρείτε λιγότερο περιοριστικό και με την πάροδο του χρόνου μπορείτε να αντικαταστήσετε τα τρόφιμα που θέλετε να αποφύγετε με πιο υγιεινές επιλογές.
Αντίστοιχα με την άσκηση. Πειραματιστείτε και δείτε ποια άσκηση σας αρέσει, όχι αυτή που έχετε ακούσει ότι έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Δεσμευτείτε σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες που σας βολεύουν.
Zητήστε υποστήριξη
Η ύπαρξη ενός συστήματος κοινωνικής υποστήριξης θα κάνει μεγάλη διαφορά, μιας και δημιουργεί και υπευθυνότητα και ενθάρρυνση. Για παράδειγμα, εάν είστε κουρασμένες από μια απαιτητική μέρα, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να παραλείψετε τη βραδινή σας προπόνηση. Ωστόσο, αν είχατε έναν φίλο προπόνησης, θα είστε υπόλογοι σε αυτό το άτομο και είναι πιο πιθανό να ολοκληρώσετε την προπόνησή σας μαζί του.