Η ευτυχία κρύβεται στην αυτοϊκανοποίηση

Όταν ακούς τη λέξη αυτοϊκανοποίηση, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό; Κάτι που σε κάνει χαρούμενο και δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Εξ ορισμού, αυτο-ικανοποίηση σημαίνει ένα συναίσθημα που νιώθεις όταν πετυχαίνεις ή παίρνεις κάτι που δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα.

Αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να πετύχει εύκολα. Όπως αναφέρει το mentalhealthpal.com, στη ζωή, θέτουμε αρκετούς στόχους για τον εαυτό μας, αλλά ακόμα και αφού τους πετύχουμε, τις περισσότερες φορές, νιώθουμε αυτό το κενό συναίσθημα. Άρα, ο απώτερος στόχος στη ζωή μας είναι να πετύχουμε την αυτοϊκανοποίηση.

Ας μην μπερδευόμαστε! Όταν κοιτάμε την ευτυχία και την αυτοϊκανοποίηση, μπορεί να μας φαίνεται το ίδιο. Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια μικρή διαφορά μεταξύ τους.

Κάθε ικανοποίηση είναι ευτυχία, αλλά κάθε ευτυχία δεν είναι ικανοποίηση

Φανταστείτε να αποκτήσετε μια εξαιρετική δουλειά με έναν αξιοπρεπή μισθό, σίγουρα σου δίνει ευτυχία, αλλά αν δεν είναι αυτό που ονειρευόσουν, η ευτυχία διαρκεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μετά από αυτό, θα σκέφτεστε τη δουλειά των ονείρων σας, αλλά μόλις την πετύχετε, δεν θα νιώθετε απλώς ευτυχισμένοι αλλά ικανοποιημένοι με τη ζωή σας.

Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι η αυτοϊκανοποίηση είναι ευτυχία μακροπρόθεσμα ή για πάντα!

Αυτοικανοποίηση και η επίδρασή της στην ψυχική υγεία

Ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Δεν υπάρχει μαύρο ή άσπρο στη ζωή. Είναι πάντα στις αποχρώσεις του γκρι.

Η ψυχική υγεία είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικιακές ομάδες, από ενήλικες μέχρι φοιτητές και ακόμη και εφήβους, και η επίγνωσή της είναι απαραίτητη.

Η αυτοϊκανοποίηση παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική μας κατάσταση. Ένα άτομο που νιώθει ικανοποιημένο είναι πολύ ήρεμο και απαλλαγμένο από άγχος.

Η ικανοποίηση είναι απαραίτητη για την αυτοανάπτυξη και την εσωτερική μας γαλήνη.

Επίσης, όταν στοχεύει με θετικό μυαλό και αποσιωπώντας όλα τα αρνητικά συναισθήματα, είναι πολύ ευεργετική για την ψυχική σας υγεία.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMC Public Health, από τον Patrick Lombardo και την ομάδα του με θέμα «Η θεμελιώδης σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και ικανοποίησης από τη ζωή: αποτελέσματα από διαδοχικά κύματα μιας καναδικής εθνικής έρευνας» αναφέρει ότι «Η υποκειμενική ψυχική υγεία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με την ικανοποίηση από τη ζωή και θα μπορούσε να είναι πολύτιμος πόρος για έναν ευτυχισμένο πληθυσμό».

Αν δούμε τη θετική πλευρά της ικανοποίησης από τον εαυτό μας, μπορούμε να αποκομίσουμε εκατοντάδες οφέλη. Σας βοηθά να ανακουφίσετε το άγχος, να διατηρήσετε την ηρεμία, να σας κάνει πιο παραγωγικούς, να αυξήσετε τη θετικότητα και σας δίνει τη δυνατότητα να αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι, γεγονός που μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη και χτίζει την ψυχική σας υγεία.

Πώς να αποκτήσετε αυτοϊκανοποίηση στη ζωή

Αν και κάθε άτομο έχει τον προσωπικό του στόχο να είναι αυτο-ικανοποιημένος, μερικές φορές η διαδικασία μας επιβαρύνει και μας κάνει να νιώθουμε δυστυχισμένοι.

Για να μην ξεφύγετε από το δρόμο σας και να πετύχετε τον στόχο σας με ευκολία, ακολουθούν μερικές συμβουλές για εσάς:

Αυτοφροντίδα

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Ιλινόις, «Η εξάσκηση της αυτοφροντίδας σε στρεσογόνες στιγμές είναι ένας σημαντικός τρόπος για να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας». Είναι ωραίο να πετυχαίνεις στόχους, αλλά πρέπει να εστιάζεις και στον εαυτό σου και στο πώς αυτό σε επηρεάζει. Ακόμη και οι δρομείς πρέπει να πάρουν ανάσα. Πρέπει να σταματήσετε τη βιαστική ζωή σας για ένα λεπτό και να αρχίσετε να υιοθετείτε συνήθειες αυτοφροντίδας γιατί αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος και άλλους παράγοντες που θα σας επιβραδύνουν στο ταξίδι σας.

Θέστε τον στόχο σας

Όταν αρχίσετε να αισθάνεστε ότι ο στόχος σας είναι αδύνατο να επιτευχθεί, χωρίστε τον σε πολλά βήματα. Βάλτε βραχυπρόθεσμους στόχους που θα ωφελήσουν επίσης την ψυχική σας υγεία και αφήστε πίσω,  κάθε πράγμα που ολοκληρώνετε. Αυτό θα σας δώσει κίνητρο απελευθερώνοντας ντοπαμίνη στον εγκέφαλό σας και θα σας κάνει να νιώθετε ότι η γραμμή του τερματισμού είναι πιο κοντά.

Μην Σταματάς

Είναι εντάξει να απογοητεύεσαι μετά από μια αποτυχία, αλλά το πιο σημαντικό είναι τι μαθαίνεις από αυτήν. Σε αυτό το ταξίδι για να πετύχεις ικανοποίηση, θα αντιμετωπίσεις πολλές προκλήσεις και επίσης θα αποτύχεις πολύ. Αλλά το μόνο που έχει σημασία είναι αν θα σταματήσετε ή θα σηκωθείτε. Είναι η επιλογή που πρέπει να κάνετε.

Δημιούργησε θετικό περιβάλλον

Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσετε τι είδους περιβάλλον έχετε. Εάν αισθάνεστε σαν να αισθάνεστε άβολα ή να μιλήσετε για τους στόχους της ζωής σας με τους ανθρώπους γύρω σας, ήρθε η ώρα να αλλάξετε το περιβάλλον σας. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που έχουν στόχο στη ζωή, που δεν θα σας μειώσουν  αλλά θα σας βοηθήσουν και θα σας παρακινήσουν να πετύχετε τους στόχους σας.

Άλλαξε την προοπτική 

Όλα εξαρτώνται από το πώς βλέπεις τα πράγματα! Αν ξεκινήσατε με αρνητικές σκέψεις ή ακόμα και αν ξεκινήσατε με θετικές, αλλά καταλήξατε να σκέφτεστε πιο αρνητικά, τότε θα πρέπει να αρχίσετε να εργάζεστε αμέσως στον τρόπο αλλαγής σκέψης. Η επίτευξη της αυτοϊκανοποίησης είναι ένας μεγάλος αλλά πιθανός στόχος. Πρέπει να αναζητήσετε τα καλά πράγματα στη ζωή γιατί αυτό θα σας οδηγήσει να φτάσετε στο στόχο σας. Τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να δείχνουν τον δρόμο, αλλά μακροπρόθεσμα, είναι αυτά που σας τραβούν προς τα κάτω.

Βελτιώσε τον τρόπο ζωής

Διατηρώντας έναν καλό τρόπο ζωής, θα αισθάνεστε πιο παραγωγικοί, κάτι που, στο τέλος, θα σας βοηθήσει να πετύχετε αυτό που επιθυμείτε. Ξεκίνησε να υιοθετείς καλές συνήθειες που βοηθούν στη βελτίωση του τρόπου ζωής

πίνοντας περισσότερο νερό,

κάνοντας πιο συχνά άσκηση

φροντίζοντας  τον εαυτό σου,

και κοιμήσου τουλάχιστον 6 ώρες

Διώξε τις αρνητικές σκέψεις

Σε αυτό το ταξίδι για να βρείτε τι σας κάνει ικανοποιημένους στη ζωή, κάντε μια παύση και κοιτάξτε τις σχέσεις που δημιουργήσατε. Σε τραβούν κάτω; Είναι ο λόγος που νιώθετε απογοητευμένοι; Μπορεί αρχικά να πείτε όχι, αλλά αφιερώστε ένα λεπτό στον εαυτό σας και σκεφτείτε το καλά. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να αποσπαστείς από τους ανθρώπους, αλλά αυτό που πρέπει να γίνει πρέπει να γίνει. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, αλλά θα έχει θετική επίδραση μακροπρόθεσμα.

Να είσαι ευγνώμων

Είναι σημαντικό να κυνηγάς τα πράγματα που θέλεις να πετύχεις, αλλά εν τω μεταξύ, δεν πρέπει να ξεχνάς όλα τα καλά πράγματα στη ζωή. Θυμηθείτε, δεν αναζητάτε την αυτοϊκανοποίηση εξαιτίας αυτών των μικρών πραγμάτων. είναι για την αυτοβελτίωση και την ηρεμία σας. Αυτά τα μικρά αλλά σημαντικά πράγματα είναι που σας βοηθούν να έχετε μια πιο θετική προσέγγιση στη ζωή. Φροντίστε να αισθάνεστε πιο ευγνώμονες και να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας προς όλους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εξασκήσετε την ευγνωμοσύνη.

Όλοι μας θέλουμε να επιτύχουμε την αυτοϊκανοποίηση στη ζωή. Αλλά θυμηθείτε, υπάρχουν πάντα δύο όψεις σε ένα νόμισμα. Εάν ζείτε τη ζωή σας ως συνήθως και δεν αγχώνεστε για την ικανοποίηση του εαυτού σας, τότε είστε στο σωστό δρόμο, απλώς συνεχίστε να δουλεύετε με τον εαυτό σας και μια μέρα θα το πετύχετε. Η επίγνωση της ψυχικής σας υγείας είναι απαραίτητη, αλλά αν έχετε εμμονή με αυτήν και εμποδίζετε την καθημερινή σας ευτυχία, γαλήνη και ηρεμία. Ρωτήστε τον εαυτό σας, είναι αυτό που σε κάνει να είσαι ικανοποιημένος στη ζωή;

Εάν το κρατήσετε στο μυαλό σας και το εφαρμόσετε στη ζωή σας, μπορεί να μην πετύχετε άμεση  ικανοποίηση αλλά σίγουρα θα πάρετε μια θετική ώθηση προς αυτό και μετά από αυτό, όλα εξαρτώνται από εσάς!

Στη ζωή, ενώ επιδιώκουμε την ικανοποίηση του εαυτού μας, συχνά εμποδίζουμε την ηρεμία μας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική μας υγεία. Επομένως, είναι απαραίτητο να μάθουμε πώς να ηρεμούμε το μυαλό σας.

Διαβάστε επίσης 

Πέντε πράγματα που πρέπει να καθαρίζετε πάντα στο σπίτι, πριν έρθουν οι επισκέπτες

Πρέπει να πίνουμε νερό, όταν γυμναζόμαστε;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.