Τι είναι το «Skin Cycling» και γιατί πρέπει να το δοκιμάσετε;

Εάν είστε στο Instagram ή στο TikTok, είναι πολύ πιθανό να έχετε δει τις λέξεις “skin cycling” πρόσφατα. Ίσως έχετε παρατηρήσει φίλους που χρησιμοποιούν το hashtag #skincycling στις αναρτήσεις τους ή έχετε ακούσει να αναφέρεται ως μέρος των καθημερινών συνηθειών περιποίησης δέρματος των influencers. Στο TikTok , το #skincycling σχετίζεται με 122,3 εκατομμύρια προβολές και συνολικά, οι αναρτήσεις που αναφέρουν το skin cycling έχουν συγκεντρώσει 3,5 δισεκατομμύρια προβολές στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων.

Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον τρόπο που τα προϊόντα εφαρμόζονται στο δέρμα, λέει η Debra Wattenberg, MD, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. «Αντί να εφαρμόζετε τα ίδια προϊόντα κάθε μέρα, τα προϊόντα εφαρμόζονται με ημέρες «ξεκούρασης»», εξηγεί.

Ενώ ο όρος «skin cycling» είναι νέος – επινοήθηκε από την Whitney Bowe, MD, δερματολόγο, της οποίας η ανάρτηση TikTok έχει 2,1 εκατομμύρια προβολές – η ιδέα κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό. Οι δερματολόγοι συνιστούν τη διαλείπουσα ή εναλλασσόμενη χρήση ενεργών συστατικών εδώ και πολύ καιρό, λέει ο Joshua Zeichner, MD, διευθυντής αισθητικής και κλινικής έρευνας στη δερματολογία στο Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη.

Γιατί λοιπόν αυτή η τάση ομορφιάς κερδίζει έδαφος τώρα; Ίσως το πιασάρικο όνομα να τη βοήθησε να παραμείνει, ή ίσως οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι το δέρμα μας, όπως και το υπόλοιπο σώμα μας, χρειάζεται ξεκούραση. «Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι άνθρωποι πρόσθεταν διάφορα στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός τους και πειραματίζονταν με κοκτέιλ συστατικών που ερεθίζουν και καταστρέφουν το δέρμα τους», λέει η Δρ Μπόου στο everydayhealth.com. «Υπήρξε τόση σύγχυση σχετικά με το πώς να απλώσεις τα ενεργά συστατικά. Ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι απαντήσεις είναι παντού και τελικά βλέπουμε ένα ερεθισμένο δέρμα ως αποτέλεσμα.”

Αντί να συσσωρεύονται περισσότερα προϊόντα το ένα πάνω στο άλλο, το skin cycling ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα προϊόντα στρατηγικά, ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται.

Αντί να συσσωρεύονται περισσότερα προϊόντα το ένα πάνω στο άλλο, το skin cycling ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα προϊόντα στρατηγικά, ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται.

Τι είναι το Skin Cycling;

Το Skin cycling είναι μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος που επιτρέπει «ημέρες ανάπαυσης» κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, έτσι ώστε το δέρμα σας να μπορεί να αναζωογονηθεί μετά τη χρήση συγκεκριμένων προϊόντων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του ερεθισμού και της φλεγμονής.

Για να ξεκινήσετε με το skin cycling, θα χρειαστείτε:

  • Απολεπιστικό (όπως το γλυκολικό οξύ ή το σαλικυλικό οξύ)
  • Ένα ρετινοειδές (ρετινόλη ή ρετιναλδεΰδη)
  • Μια ενυδατική κρέμα (επιλέξτε μια αλοιφή ή κρέμα χωρίς άρωμα).

Με αυτά τα συστατικά στο χέρι, όλα είναι θέμα χρόνου. «Το κλασικό Skin Cycling είναι ένας κύκλος τεσσάρων νυχτών — η πρώτη είναι η νύχτα απολέπισης, η δεύτερη είναι μια νύχτα με ρετινοειδή και η τρίτη και η τέταρτη είναι οι νύχτες ανάκαμψης, μετά επαναλάβετε τον κύκλο», εξηγεί η Bowe. Ο δερματολόγος σας μπορεί να προτείνει παραλλαγές στη μέθοδο, ανάλογα με το πώς ανταποκρίνεται το δέρμα σας.

Πώς λειτουργεί το Skin Cycling

1η νύχτα: Απολέπιση

Αυτή τη νύχτα, θα καθαρίσετε και θα στεγνώσετε, στη συνέχεια θα κάνετε απολέπιση, η οποία αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα του δέρματος από το επιφανειακό στρώμα του δέρματός σας. Υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό το βήμα πρώτο: Τα άλλα προϊόντα σας θα έχουν πιο αποτελεσματική απόδοση επειδή είναι σε θέση να διεισδύσουν πιο βαθιά στο δέρμα με ελεγχόμενο τρόπο. Στη συνέχεια, θα πρέπει να βάλετε την ενυδατική κρέμα. Αν και μερικοί λένε ότι η απολέπιση βελτιώνει την όψη του δέρματός τους, αν την κάνετε λάθος – πολύ συχνά, για παράδειγμα – μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα και ερεθισμό.

2η νύχτα: Ρετινοειδή

Αυτή η νύχτα επικεντρώνεται στα ρετινοειδή, τα οποία είναι παράγωγα βιταμίνης Α που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων, σημειώνει η Harvard Health Publishing. Αυτά περιλαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η τρετινοΐνη, και πιο ήπια, μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, όπως η ρετινόλη. «Τα ρετινοειδή είναι ένα από τα ισχυρά συστατικά», λέει η Bowe. Αλλά συνοδεύονται επίσης από μια δήλωση αποποίησης ευθύνης: «Μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά όταν τα εισάγετε για πρώτη φορά ή εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα», προσθέτει. Πριν την εφαρμογή, φροντίστε να καθαρίσετε και να στεγνώσετε την επιδερμίδα. Για όσους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα ρετινοειδή, είναι καλή ιδέα να ενυδατώνετε πρώτα τις ευαίσθητες περιοχές, όπως κάτω από τα μάτια σας και στις γωνίες της μύτης σας, πριν βάλετε το ρετινοειδή. Και αν το δέρμα σας εξακολουθεί να είναι ξηρό, μπορείτε να ενυδατώσετε ξανά, πάνω από το ρετινοειδές.

3η και 4η νύχτα: Ανάρρωση

Η περίοδος ανάρρωσης, είναι το τελευταίο βήμα. «Τις νύχτες αποκατάστασης, κρατάτε τα οξέα και τα ρετινοειδή απολέπισης και δίνετε στο δέρμα σας την ευκαιρία να ανακάμψει», λέει. «Έτσι θα εστιάσετε στη θρέψη του μικροβιώματος του δέρματός σας και στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού σας, οπότε σκεφτείτε: την ενυδάτωση και την υγρασία και αποφύγετε τυχόν ερεθιστικά συστατικά». Καθαρίστε το δέρμα σας πριν βάλετε μια ενυδατική κρέμα. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε έναν ενυδατικό ορό πριν την ενυδατική σας κρέμα, προσθέτει.

Στην πράξη, ο χρόνος του κύκλου σας μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο δέρματος και ο δερματολόγος σας μπορεί να σας προτείνει να τον εξατομικεύσετε περαιτέρω. “Εάν αντιμετωπίζετε ευαισθησία και ερεθισμό, μπορείτε να αυξήσετε τις νύχτες ανάρρωσης”, λέει ο Bowe.

Συχνότητα

Όσο για το πόσο καιρό χρειάζεται να συνεχίσετε την πρακτική, η Bowe λέει ότι μπορείτε να επαναλάβετε και να τροποποιήσετε το καθεστώς του κύκλου του δέρματος σας με την πάροδο του χρόνου. «Μπορεί να είναι επαναφορά, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνεχώς ανάλογα με το πώς ανταποκρίνεται το δέρμα σας στα «ενεργά» συστατικά που εφαρμόζετε», προσθέτει ο Wattenberg.

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας: Όταν πρόκειται για τη ρουτίνα σας, η συνέπεια είναι πιο σημαντική από τη συχνότητα. Τα προϊόντα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται τακτικά, ακόμα κι αν δεν τα χρησιμοποιείτε καθημερινά.

Διαβάστε επίσης

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια;

23 συμβουλές απώλειας βάρους που λειτουργούν πραγματικά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.