Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια;

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια μας; Έρευνα της Pizuna Linens, σε 2.250 πολίτες που δημοσιεύει το BBC, έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί από τους ελεύθερους άνδρες δήλωσαν ότι δεν αλλάζουν τα σεντόνια τους για έως και τέσσερις μήνες, με το 12% να παραδέχεται ότι τα πλένουν όταν το θυμούνται

«Αυτό δεν είναι καλό», λέει στο BBC, ο Dr Lindsay Browning, ψυχολόγος, νευροεπιστήμονας και ειδικός στον ύπνο.

Οι ανύπαντρες γυναίκες άλλαζαν συχνότερα, το 62% καθάριζε τα κλινοσκεπάσματα κάθε δύο εβδομάδες και τα ζευγάρια που ισχυρίζονται ότι κάνουν τα δικά τους κάθε τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία μιας εταιρείας κλινοσκεπασμάτων.

Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τα σεντόνια μας;

Όπως εξηγεί ο Δρ Μπράουνινγκ, θα πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια μας μία φορά την εβδομάδα ή το πολύ κάθε δύο εβδομάδες.

Η υγιεινή είναι ένας μεγάλος παράγοντας και ένας από τους λόγους είναι ο ιδρώτας. Αν έχετε δοκιμάσει ποτέ να κοιμηθείτε σε έναν καύσωνα, θα ξέρετε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι.

«Ο ιδρώτας μπαίνει στα σεντόνια και τα κάνει να μυρίζουν άσχημα», σύμφωνα με τον Δρ Μπράουνινγκ. Αλλά δεν είναι μόνο ο ιδρώτας που πρέπει να σκεφτόμαστε, αλλά και τα δικά μας νεκρά κύτταρα του δέρματος από τα οποία αφήνουμε στα σεντόνια κατά τη διάρκεια του ύπνου μας.

«Αν δεν πλένεις αρκετά τα σεντόνια σου, τα νεκρά κύτταρα του δέρματός σου θα συσσωρευτούν σε αυτά τα σεντόνια». Αυτή η συσσώρευση σημαίνει ότι μικρά πλάσματα γνωστά ως ακάρεα μπορούν να τρέφονται από αυτά τα κύτταρα, προκαλώντας δυσφορία και δερματικά εξανθήματα.

«Δεν θα κοιμάστε μόνο με τον ιδρώτα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, αλλά και τα ακάρεα».

Έχει σημασία η εποχή του χρόνου;

Περίπου. «Μπορούμε να είμαστε λίγο πιο επιεικής τους χειμερινούς μήνες», λέει ο Δρ Μπράουνινγκ, αλλά μία φορά την εβδομάδα «θα ήταν ιδανικό». Παρόλο που ιδρώνουμε λιγότερο το χειμώνα, εξακολουθείτε να αφήνεται τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στα σεντόνια, λέει.

Στην ίδια έρευνα, το 18% είπε ότι το νυχτερινό ντους, ώστε τα σεντόνια να μην λερώνονται, ήταν ένας λόγος για να μην τα αλλάζουν τακτικά.Ο Δρ Browning λέει ότι το καλοκαίρι φέρνει το πρόσθετο πρόβλημα του αλλεργικού πυρετού και της γύρης.

«Είναι πολύ σημαντικό να πλένεις τακτικά τα σεντόνια σου γιατί θα κολλήσεις αυτά τα αλλεργιογόνα στο κρεβάτι, κάτι που θα σου προκαλέσει αυτή τη συμφόρηση».

Το να ξεχνούν (67%), να μην ενοχλούνται (35%) και να μην έχουν άλλα καθαρά κλινοσκεπάσματα (22%) είναι μερικοί από τους κορυφαίους λόγους που οι άνθρωποι λένε ότι δεν αλλάζουν περισσότερο το κρεβάτι τους, με το 38% να λέει ότι δεν το έκανε. πιστεύουν ότι τα κλινοσκεπάσματα χρειάζονται πλύσιμο «πιο συχνά», σύμφωνα με την έρευνα Pizuna Linens.

Ο Δρ Μπράουνινγκ λέει ότι η κρεβατοκάμαρά σας πρέπει να είναι «ένα υπέροχο, ευχάριστο μέρος όπου νιώθουμε ευτυχισμένοι».

Έχει πελάτες που έχουν αϋπνία και λέει «αν τα σεντόνια σου δεν είναι πλυμένα και φαίνονται βρώμικα, μυρίζουν, αυτό ενισχύει την αίσθηση ότι το κρεβάτι σου δεν είναι κάπου που θέλεις να είσαι».

«Αν πάμε στο κρεβάτι και νιώθουμε χαλαροί, άνετοι και χαρούμενοι, και αυτή η νέα μυρωδιά του κρεβατιού μας βοηθά να νιώθουμε ήρεμοι και χαρούμενοι και να κοιμηθούμε καλύτερα».

Διαβάστε επίσης 

Τι να ξεφορτωθείτε από το μπάνιο τώρα

Εμφανίστηκε μούχλα στο σπίτι σας; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.