Τι αποκαλύπτουν οι ρυτίδες για την υγεία μας

Οι βαθιές ρυτίδες στο μέτωπο, μπορεί να είναι πρώιμος δείκτης της αθηροσκλήρωσης, της σκλήρυνσης δηλαδή των αρτηριών που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι επιστήμονες που παρακολούθησαν περισσότερους από 3.000 ενήλικες υγείας, ηλικίας 32 έως 62 ετών για 20 χρόνια, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με βαθιές ρυτίδες στο μέτωπο είχαν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις σε σχέση με άτομα χωρίς ρυτίδες.

Ποια είναι η σύνδεση; Τόσο οι ρυτίδες του μετώπου όσο και η αθηροσκλήρωση συνδέονται με το στρες, είπαν οι ερευνητές στο Medical News Today. Οι επιστήμονες σημείωσαν επίσης ότι τα αιμοφόρα αγγεία στο μέτωπο είναι λεπτότερα από ό,τι σε άλλα μέρη του σώματος, επομένως μπορεί να αντανακλούν τη συσσώρευση πλάκας που προκαλεί αθηροσκλήρωση στις αρτηρίες με μεγαλύτερη σαφήνεια.

Το πρόσωπο συνδέεται απευθείας με το σώμα

Μέσα από τις γραμμές και τα σημάδια στο δέρμα και στα μάτια μας τα κορμιά μας στέλνουν μηνύματα και προειδοποιητικά σημάδια σχετικά με την υγεία μας και τα μηνύματα αυτά μπορούν να γίνουν απίστευτα διαφωτιστικά.
Μέσα λοιπόν από το πρίσμα της χαρτογράφησης του προσώπου της φυσικής θεραπείας και της αποδεδειγμένηςεδώ και αιώνες συνεκτικότητας του σώματος και της ψυχής ως Όλον, θα αποκρυπτογραφήσουμε, κάθε γραμμή, κάθε ρυτίδα και κάθε σημάδι, τι μπορεί τελικά να σημαίνει για την υγεία μας.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Οι γυναίκες που έδειχναν νεότερες έτειναν να έχουν λιγότερη χαλάρωση του προσώπου και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μια μελέτη. Αυτός είναι πιθανώς ένας συνδυασμός δύο πραγμάτων: Οι νεότερες γυναίκες έχουν ένα πιο υγιές αγγειακό σύστημα και προστατεύουν το δέρμα τους, λέει ο Omer Ibrahim, MD, FAAD, δερματολόγος με έδρα το Σικάγο και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας. «Αυτό που έχω δει στην πρακτική μου είναι ότι οι άνθρωποι που φροντίζουν καλά το δέρμα τους τείνουν να θρέψουν και το σώμα τους», λέει ο Ibrahim.

Μπορεί να μην κάνετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Οι γραμμές στο πρόσωπό σας μπορεί επίσης να είναι ένδειξη ότι δεν ζείτε μια υγιεινή ζωή συνολικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με βλάβες από τον ήλιο και ρυτίδες είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου όπως η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η μη προστασία από τον ήλιο. «Είναι απλώς ένα σημάδι ότι δεν είναι υγιείς γενικά», λέει ο Ibrahim.

Πιο αδύναμα οστά

Οι ρυτίδες σας θα μπορούσαν επίσης να προβλέψουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Yale, μελέτησαν τις ρυτίδες στο πρόσωπο και το λαιμό και την οστική πυκνότητα 114 γυναικών ηλικίας 40 και 50 ετών. «Διαπιστώσαμε ότι η εμβάθυνση και η επιδείνωση των ρυτίδων του δέρματος σχετίζεται με τη χαμηλότερη οστική πυκνότητα μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη», λέει η Lubna Pal, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικής Επιστήμης, της Ιατρικής Σχολής του Yale.

Ο λόγος που οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει σύνδεση είναι επειδή το δέρμα και τα οστά εξαρτώνται από το κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη της οποίας η παραγωγή μειώνεται με την ηλικία.

Τα χαμηλότερα επίπεδα κολλαγόνου θα μπορούσαν να είναι τόσο γενετικά όσο και αποτέλεσμα παραγόντων του τρόπου ζωής, λέει ο Ibrahim. Εδώ είναι οι καθημερινές συνήθειες που προκαλούν επίσης ρυτίδες.

Αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος

«Οι άνθρωποι πάντα πιστεύουν ότι αν δεν βλέπουν αυτές τις κηλίδες από τον ήλιο, δεν έχουν υποστεί ζημιά από τον ήλιο», λέει η Dee Anna Glaser, MD, δερματολόγος με έδρα το St. Louis, και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας. Αλλά οι λεπτές ρυτίδες στα μάγουλά σας θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι έχουν ρυτίδες στην αριστερή πλευρά του προσώπου τους επειδή εκτίθενται στις υπεριώδεις ακτίνες από το παράθυρο του αυτοκινήτου καθώς οδηγούν, λέει.

Είσαι αγχωμένος

Αρκετοί είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν πολλούς μύες στο πρόσωπό τους όταν χαμογελούν, κάτι που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ρυτίδες. Αλλά οι ρυτίδες στο μέτωπο και οι γραμμές ανάμεσα στα φρύδια θα μπορούσαν επίσης να είναι σημάδι ότι βρίσκεστε υπό πίεση, λέει η Glaser. Και το άγχος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη.

Πολύ άνθρωποι έχουν κάθετες γραμμές στις δύο πλευρές διπλά από το στόμα.
Οι πλαϊνές αυτές γραμμές σχετίζονται με το έντερο. Ένα όργανο που συνήθως δεν δίνουμε πολύ σημάδια αλλά είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα μεγαλώνοντας. Ευτυχώς για μας είναι ένα εύκολο σημείο του σώματος, που μπορεί να λάβει φυσική υποστήριξη, με φυτικές ίνες, βιταμίνη D, γυμναστική και πολλά υγρά, λέει η Glaser.

Διαβάστε επίσης 

Ηλεκτρομυοδιέγερση (EMS): Η γυμναστική, που έχει ενθουσιάσει τον Άδωνι Γεωργιάδη, τα “καίει” όλα

Μυστικά για να μυρίζετε πάντα υπέροχα χωρίς άρωμα

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.