Ρετινόλη: Τι πρέπει να γνωρίζεις για την πιο διάσημη αντιγηραντική ουσία

Η ρετινόλη είναι η αλκοολική μορφή της Βιταμίνης Α, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης η οποία παρουσιάζεται σε 3 μορφές, την αλδεϋδική (ρετιναλδεΰδη), την όξινη (ρετινοϊκό οξύ) και την αλκοολική (ρετινόλη). Σαν βιταμίνη είναι σημαντική για τον οργανισμό μας όπως όλες οι βιταμίνες γιατί έχει διάφορες ιδιότητες.

Η βασική της είναι η αναγέννηση των κυττάρων. Βιταμίνη Α μπορούμε να λάβουμε κυρίως από τροφές ζωικής προέλευσης, όπως συκώτι, γάλα, αβγά αλλά και από διάφορα φρούτα και λαχανικά που έχουν χρωστική κίτρινη/πορτοκαλί όπως καρότα, κολοκύθα, πεπόνι, μάνγκο και βερύκοκα.

Ρετινόλη: Τι προσφέρει στην επιδερμίδα 

Η βασική δράση της, αναφέρει το  clevelandclinic.org, είναι η αναγέννηση των κυττάρων, κατά συνέπεια έχει κυρίως αντιγηραντικές ιδιότητες. Συμβάλλει στη σφριγηλότητα της επιδερμίδας διότι ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου, ινοβλαστών και ελαστίνης. Χαρακτηρίζεται επίσης από σμηγματορυθμιστικές και αντιοξειδωτικές δράσεις απομακρύνοντας τις ελεύθερες ρίζες από το δερμα και συχνά προκαλεί μια ελαφριά φυσική απολέπιση η οποία βοηθάει στο να αποβάλει η επιδερμίδα το νεκρωτικό της υλικό, γεγονός που οδηγεί στη φυσική ανάπλαση του δέρματος. Προσφέρει νεανική λάμψη της επιδερμίδας καθώς αναγεννάται η μελανίνη, πράγμα που βοηθά στην αποφυγή δημιουργίας δυσχρωμιών.

Ενδείκνυται η καθημερινή της χρήση (κυρίως στη βραδινή ρουτίνα) διότι δυναμώνει τους επανορθωτικούς μηχανισμούς, λειαίνει τις επιφανειακές ρυτίδες, απαλύνει τις δυσχρωμίες, συσφίγγει τους διατεταμένους πόρους και προσφέρει φωτεινή και νεανική όψη στο δέρμα. Βέβαια, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται ένα προϊόν με δείκτη αντηλιακής προστασίας την ημέρα, ειδικά σε περιόδους εφαρμογής προϊόντων που περιέχουν ρετινόλη.

Είναι ιδανική για όλους τους τύπους επιδερμίδας;

Όχι. Όπως όλες οι κρέμες και τα προϊόντα ομορφιάς γενικότερα, θέλουν την αντίστοιχη αξιολόγηση πριν τη χρήση διότι η αντίδραση του δέρματος εξαρτάται τόσο από τον τύπο της επιδερμίδας όσο και από την ανθεκτικότητα του στις κερατολυτικές ουσίες. Γενικότερα οι ευαίσθητες επιδερμίδες καλό είναι να αξιολογούνται πρώτα από τον ειδικό πριν χρησιμοποιήσουν την οποιαδήποτε κρέμα. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνδυασμός με άλλα κερατολιτικά προϊόντα, πχ οξέα φρούτων, ή η εφαρμογή δερματολογικών θεραπειών με ανάλογες ιδιότητες της ρετινόλης όπως τα χημικά peeling και τα lasers διότι μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στην επιδερμίδα καθώς επίσης και την έκθεση στον ήλιο.

Ενδείκνυται η χρήση της συνδυαστικά με ενυδατικές κρέμες ώστε να ελαττώνεται η πιθανότητα έντονης απολέπισης, και κυρίως με αντηλιακές κρέμες διότι η ρετινόλη είναι μια φωτοευαίσθητη ουσία, δηλαδή η έκθεση της στις υπεριώδεις ακτινοβολίες (ήλιος, solarium) την καθιστά τοξική για την επιδερμίδα, εξ’ ού και συνίσταται η χρήση της το βράδυ.

Διαβάστε επίσης

Η σωματική άσκηση αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με στάδιο ΙΙΙ καρκίνου παχέος εντέρου

Super-agers: Βρέθηκε η βιολογική υπογραφή για την σούπερ γήρανση

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.