6 τρόποι για να ενισχύσετε φυσικά τη μελανίνη στα μαλλιά σας

Η μελανίνη καθορίζει το χρώμα των μαλλιών που εναποτίθεται σε κάθε τρίχα καθώς μεγαλώνει, μία διαδικασία που φθίνει με την πάροδο των χρόνων. Το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι μια φυσική διαδικασία που περνάμε όλοι μας. Αλλά για ορισμένους λόγους, μπορεί να εμφανιστεί και πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών.

Ενώ μπορείτε να πάτε για μια βαφή μαλλιών για να κρύψετε τα γκρίζα μαλλιά, υπάρχουν λύσεις, αναφέρει το skinkraft.com, που βασίζονται στη φύση και γι’ αυτό το πρόβλημα. Δεδομένου ό,τι η μελανίνη είναι ο λόγος πίσω από τη μελάγχρωση των μαλλιών, η ενίσχυση της παραγωγής της, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του γκριζαρίσματος των μαλλιών,.

Τι είναι η μελανίνη και τι κάνει στα μαλλιά ;

Η μελανίνη περιλαμβάνει μια μεγάλη ομάδα αλληλένδετων μορίων που είναι υπεύθυνα για τις βιολογικές λειτουργίες πολλών οργανισμών. Στο ανθρώπινο σώμα, ελέγχει τη μελάγχρωση του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών. Υπάρχουν τρεις τύποι μελανίνης που βρίσκονται στο σώμα μας. Αυτές είναι η ευμελανίνη, η φαιομελανίνη και η νευρομελανίνη.

Η ευμελανίνη είναι υπεύθυνη για τη σκούρα μελάγχρωση όπως το μαύρο και το σκούρο καφέ, ενώ η φαιομελανίνη δίνει μια πιο ανοιχτή απόχρωση που περιλαμβάνει ροζ/κόκκινος τόνος, κόκκινα μαλλιά κ.λπ. Η νευρομελανίνη έχει ακόμη πιο σκούρα μελάγχρωση. Συνήθως, η νευρομελανίνη δεν υπάρχει από τη γέννηση και αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της ζωής.

Η μελανίνη ελέγχει το χρώμα των μαλλιών σας. Η απόχρωση του χρώματος των μαλλιών σας εξαρτάται από τον(τους) τύπο(ους) μελανίνης που έχετε στα μαλλιά σας και την ποσότητα της. Εάν έχετε μαύρα μαλλιά, είναι προφανές ότι τα μαλλιά σας αποτελούνται από μεγάλη ποσότητα ευμελανίνης.

Μια μέση ποσότητα ευμελανίνης θα κάνει τα μαλλιά σας καστανά. Εάν έχετε ξανθά μαλλιά, τότε σημαίνει ότι έχετε πολύ λιγότερη ποσότητα ευμελανίνης. Τα κόκκινα μαλλιά ή τα ροζ ξανθά εμφανίζονται όταν τα μαλλιά σας έχουν σημαντική ποσότητα φαιομελανίνης και λίγη ευμελανίνη.

Η μελανίνη παίζει επίσης τον ρόλο του προστάτη για τα μαλλιά σας. Σας προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες UV. Όσο πιο σκούρα είναι η απόχρωση των μαλλιών σας, τόσο περισσότερη προστασία έχετε από τη φθορά του ήλιου.

Τι προκαλεί την απώλεια μελανίνης στα μαλλιά σας;

Ηλικία

Το χρώμα των μαλλιών σας δεν μένει το ίδιο για πάντα. Αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Από παιδί έως έφηβος, το χρώμα των μαλλιών, γίνεται πιο σκούρο. Αλλά τελικά, η παραγωγή μελανίνης επιβραδύνεται όταν αρχίζετε να μεγαλώνετε. Οι αναφορές δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αποκτούν γκρίζα μαλλιά κοντά στην ηλικία των 50 ετών.

Γενετική

Η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή μελανίνης του σώματός σας. Πολλοί άνθρωποι αποκτούν πρόωρα γκρίζα μαλλιά ως κληρονομικότητα. Μπορεί επίσης να έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένες φυλές έχουν μαύρα χοντρά μαλλιά. Συμβαίνει λόγω της γενετικής τους κληρονομιάς.

 Βλάβη από τον ήλιο

Ενώ το ηλιακό φως είναι εξαιρετικά σημαντικό για το σώμα μας, ένα ακραίο επίπεδο έκθεσης στον ήλιο μπορεί να βλάψει την παραγωγή μελανίνης των μαλλιών σας. Οι ακτίνες UV μπορούν να αφαιρέσουν τη φυσική απόχρωση, καταστρέφοντας τη μελανίνη των μαλλιών σας. Τα μαλλιά σας γίνονται πιο ανοιχτόχρωμα.

Στρες

Το άγχος δεν είναι ποτέ καλό για τον οργανισμό. Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας που περιλαμβάνουν επίσης το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών. Εάν έχετε αυπνία, άγχος, απώλεια όρεξης και υψηλή αρτηριακή πίεση, τότε μπορεί να αντιμετωπίζετε έντονο στρες. Μια μελέτη, υποδηλώνει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του στρες και των βλαστοκυττάρων στους θύλακες των τριχών.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο σώμα σας μεταφέρουν οξυγόνο στα άλλα κύτταρα του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων των μαλλιών σας. Αυτά τα ερυθρά αιμοσφαίρια χρειάζονται βιταμίνη Β12 για να διατηρηθούν. Εάν σας λείπει η βιταμίνη Β12, η ​​ανάπτυξη των μαλλιών σας θα σταματήσει και το χρώμα των μαλλιών θα εξασθενήσει.

Κάπνισμα

Η συνήθεια του καπνίσματος μπορεί να προκαλέσει πρόωρα γκρίζα μαλλιά. Το κάπνισμα δημιουργεί συμφόρηση στα αιμοφόρα αγγεία σας και περιορίζει τη ροή του αίματος στους θύλακες των τριχών σας. Μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα μαλλιών όπως τριχόπτωση και φυσικά πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών. Ερευνητικά δεδομένα έδειξαν ό,τι το κάπνισμα έχει σημαντική σχέση με την απώλεια μελανίνης στα μαλλιά και το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών.

Αυτοάνοσο νόσημα

Μια αυτοάνοση πάθηση, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια μελανίνης στα μαλλιά σας, καθώς, το δικό σας ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται στα υγιή κύτταρα σας. Η αλωπεκία και η λεύκη είναι τέτοιες ασθένειες όπου το ανοσοποιητικό σας σύστημα αρχίζει να επιτίθεται στα τριχωτά σας κύτταρα και μειώνει την παραγωγή μελανίνης.

Χρήση Χημικών Προϊόντων

Πολλά προϊόντα περιποίησης μαλλιών που χρησιμοποιούνται τακτικά περιέχουν επιβλαβή συστατικά με βάση χημικά όπως paraben, θειικό άλας, πυρίτιο κ.λπ. Αυτά μπορεί τελικά να προκαλέσουν πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών.

Πώς να αυξήσετε τη μελανίνη στα μαλλιά σας;

Βιταμίνες

Η ανεπάρκεια μελανίνης σχετίζεται με ανεπάρκεια βιταμινών. Γι’ αυτό πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμινών μέσω της τροφής σας ή των συμπληρωμάτων βιταμινών. Οι βιταμίνες A, C και B12 είναι οι πιο απαραίτητες βιταμίνες για την αύξηση της παραγωγής μελανίνης στα μαλλιά σας. Προσθέστε εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια, σταφύλια, ανανά και πεπόνι στη διατροφή σας. Τρώτε επίσης λαχανικά όπως πατάτες, καρότα, φασόλια κ.λπ. Οι μη χορτοφάγοι μπορούν να δοκιμάσουν να προσθέσουν στη διατροφή τους κόκκινο κρέας, συκώτι κοτόπουλου, ψάρια και αυγά.

Μέταλλα 

Ακριβώς όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα είναι εξίσου σημαντικά. Εάν αντιμετωπίζετε πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών, πρέπει να ελέγξετε την πρόσληψη σιδήρου και χαλκού. Και τα δύο αυτά μέταλλα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην αύξηση της μελανίνης στα μαλλιά σας. Τα σκούρα πράσινα λαχανικά, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, οι μαύρες σοκολάτες και οι φακές είναι πλούσιες πηγές σιδήρου και μετάλλων.

 Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα του σώματός σας και τα προστατεύουν από τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών. Αυξάνουν επίσης, την παραγωγή μελανίνης στα μαλλιά σας. Η μαύρη σοκολάτα, τα φασόλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, το καρότο και η κολοκύθα μπορούν να προσθέσουν αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας.

 Βιοτίνη

Η βιοτίνη είναι μια άλλη υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών και διατηρεί την υγεία τους. Η ανεπάρκεια βιοτίνης συνδέεται συχνά με το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών. Ως εκ τούτου, η προσθήκη επαρκούς βιοτίνης στη διατροφή σας ή η λήψη συμπληρωμάτων βιοτίνης μπορεί να αυξήσει την παραγωγή μελανίνης.

Φυσικές θεραπείες

Εκτός από τη βελτίωση της διατροφής σας, μπορείτε επίσης να αυξήσετε την παραγωγή μελανίνης, χρησιμοποιώντας μερικά φυσικά συστατικά που κυκλοφορούν σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.. Εφαρμόστε τα στο τριχωτό της κεφαλής σας και παρακολουθήστε τα μαλλιά σας να επουλώνονται από την κατάσταση του πρόωρου γκριζαρίσματος.

Συστατικά πλούσια σε μελανίνη

Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων περιποίησης μαλλιών που διατίθενται στην αγορά που υπόσχονται να σταματήσουν το πρόωρο γκριζάρισμα. Αλλά δεν θα λειτουργήσει κάθε προϊόν για εσάς. Αναζητήστε προϊόντα που ταιριάζουν στον τύπο των μαλλιών σας και έχουν επίσης συστατικά πλούσια σε μελανίνη. Αυτά τα συστατικά περιλαμβάνουν λουτεΐνη, προβιοτικά, ασταξανθίνη κ.λπ.

Διαβάστε επίσης 

Πώς να καθαρίσετε τα ασύρματα ακουστικά χωρίς να τα καταστρέψετε

Κοκκινίζει το πρόσωπό σας μετά την προπόνηση; Τι μπορεί να φταίει

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.