Οδοντόβουρτσα: Πότε πρέπει να την αλλάζουμε και γιατί δεν πρέπει να την μοιραζόμαστε

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ένα από τα πιο βρώμικα πράγματα που χρησιμοποιείς καθημερινά  είναι και η οδοντόβουρτσα σου; Σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού πανεπιστημίου του Manchester μία οδοντοβουρτσα κουβαλά τουλάχιστον 10 εκατομμύρια βακτήρια μεταξύ των οποίων το E. Coli και ο σταφυλόκοκκος. Ενώ στο ανθρώπινο στόμα υπάρχουν περίπου 100-200 είδη βακτηρίων τα οποία καταλήγουν στην οδοντοβουρτσα.

Πριν όμως αναλύσουμε διεξοδικότερα το κομμάτι των μικροβίων, υπάρχουν πολύ λόγοι που οι οδοντίατροι συνιστούν να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας κάθε 3 μήνες.

Η οδοντόβουρτσα χάνει την αποτελεσματικότητα της

Με την συχνή χρήση οι τρίχες της οδοντόβουρτσας φθείρονται και “ανοίγουν” με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καθαρίσουν αποτελεσματικά ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα. Μια φθαρμένη λοιπόν οδοντόβουρτσα δεν απομακρύνει όσο χρειάζεται τις τροφές και έτσι παραμένουν υπολείμματα ανάμεσα στα δόντια συμβάλλοντας στο σχηματισμό πλάκας που είναι υπεύθυνη για φλεγμονές στα ούλα, όπως είναι παραδείγματος χάριν, η ουλίτιδα, η οποία και ταλαιπωρεί πολύ κόσμο και που για να καταπολεμηθεί χρειάζεται ειδική αγωγή στον οδοντίατρο.

Προκαλείται ευαισθησία στα ούλα

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω το βούρτσισμα με φθαρμένη οδοντόβουρτσα μπορεί να ευθύνεται για τον σχηματισμό πλάκας και η πλάκα για την ουλίτιδα και η ουλίτιδα για την περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντιτιδα είναι μία προχωρημένη λοίμωξη των ούλων που οδηγεί στον διαχωρισμό των ούλων από τα δόντια φθείροντας όχι μόνο τα ούλα αλλά και τα οστά που κρατούν τα δόντια στη θέση τους.

Τα συμπτώματα της είναι πρησμένα ούλα, ούλα που ματώνουν πολύ εύκολα σχεδόν σε κάθε βούρτσισμα ή ακόμη και στην χρήση νήματος, ούλα με κόκκινο ή μωβ χρώμα κ.α. Η συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο, η καθημερινή χρήση στοματικού διαλύματος και νήματος αλλά και το σωστό καθημερινό βούρτσισμα, με μία μη φθαρμένη οδοντόβουρτσα, συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση αλλά κυρίως στην πρόληψη του προβλήματος.

Η υγεία των δοντιών μας είναι υπεύθυνη και για την υγεία του οργανισμού μας

Θα έχεις λογικά ακούσει ότι από τα δόντια και πιο συγκεκριμένα τα ούλα μπορούν να προκληθούν ασθένειες. Η ουλίτιδα και κατ’ επέκταση η περιοδοντίτιδα αποτελεί φλεγμονή των ούλων, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και την εμφάνιση διαβήτη.

Η οδοντόβουρτσα γίνεται φορέας μικροβίων

Η υγρασία και τα υπολείμματα των τροφών συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη μικροβίων ανάμεσα στις τρίχες της οδοντόβουρτσας καθιστώντας την ακατάλληλη για χρήση μετά από 3 με 4 μήνες. Μεχρι εδώ απόλυτα λογικό και κατανοητό. το απίστευτο όμως έως και αδιανόητο, είναι ότι η οδοντόβουρτσά μας μπορεί να έχει μικρόβια πάνω της που σχετίζονται με τα περιττώματα! Αυτό έχει σχέση με το αν η οδοντόβουρτσα μας βρίσκεται κοντά στην λεκάνη και αν η λεκάνη πετάει πολύ νερό πιτσιλώντας γύρω της.

Σε μία τέτοια περίπτωση και με την “βοήθεια” του αέρα τα μικρόβια μπορούν εύκολα να μεταφερθούν! Πολύ κομψά είναι δύσκολο να ειπωθεί, αλλά ακόμη και οι Mythbusters σε ένα πειραμα τους παρατήρησαν ότι μετά από ένα μήνα που η οδοντόβουρτσα ήταν εκτεθειμένη ήταν γεμάτη με μικροσκοπική περιττωματική ύλη!

Μπορεί να σε “αρρωστήσει”

Πρέπει να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας μετά από κάποιο κρυολόγημα, ίωση ή γρίπη αλλά και μετά από στοματίτιδες καθώς τα μικρόβια από την εκάστοτε ασθένεια μεταφέρονται από το στόμα στην οδοντόβουρτσα και παραμένουν πάνω σε αυτήν. Οι πιθανότητες να ξανακολλήσεις κάποια ίωση από την οδοντόβουρτσα είναι ελάχιστες ωστόσο τα μικρόβια που παραμένουν πάνω σε αυτή μπορούν εύκολα να αναπτύξουν κάποιον άλλον ιό που ενδεχομένως να προκαλέσει με την σειρά μία άλλη ίωση.

Οι ειδικοί τέλος προειδοποιούν ότι δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε την οδοντόβουρτσα με άλλο άτομο, ακόμη και αν πρόκειται για τον / τη σύντροφό σας, καθώς μπορεί να προκαλέσετε βλάβη στη στοματική σας υγεία.

Σύμφωνα με τον ορθοδοντικό Khaled Kasem, χρησιμοποιώντας την ίδια οδοντόβουρτσα με το ταίρι σας ακόμη και μόνο μία φορά, θα μπορούσατε να εκθέσετε τα δόντια και τα ούλα σας σε σοβαρούς κινδύνους, ειδικά αν ο άλλος δεν είναι τόσο σχολαστικός με το βούρτσισμα των δοντιών όσο εσείς.

Διαβάστε επίσης

Αυτές οι 4 ασκήσεις με την μπάλα γυμναστικής θα σου προσφέρουν απόλυτα γραμμωμένους κοιλιακούς

Κουνούπια : Έξυπνοι τρόποι να αποφύγουμε το τσίμπημα τους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.