10 βήματα για να σταματήσετε το άτμισμα

Ξεκινήσατε το άτμισμα και σκέφτεστε ότι ήρθε η στιγμή για να το σταματήσετε. Είναι λίγο δύσκολο, αλλά όλα μπορεί να τα καταφέρει κάποιος που έχει τη θέληση.

Το άτμισμα αναφέρεται στη χρήση προϊόντων που είναι γνωστά ως ηλεκτρονικά συστήματα διανομής νικοτίνης ή ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Παρόλο που οι κατασκευαστές αναφέρουν ότι το άτμισμα είναι πιο υγιεινή εναλλακτική λύση έναντι των τσιγάρων, δεν είναι απαλλαγμένο από κινδύνους, λόγω της νικοτίνης.
Οι επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τους νέους. Ωστόσο, όσο αυξάνεται ο αριθμός των νέων που ατμίζουν, αυξάνεται και ο αριθμός εκείνων που ενδιαφέρονται να σταματήσουν το κάπνισμα.

Μια μελέτη, σύμφωνα με το medicalnewstoday.com έδειξε ότι το 62,4% των σημερινών χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων ηλικίας 18–34 ετών σχεδιάζουν να το κόψουν.

10 βήματα για να σταματήσετε το άτμισμα

Τα παρακάτω 10 βήματα για να σταματήσετε το άτμισμα μπορεί να είναι χρήσιμα για άτομα που περνούν από αυτήν τη διαδικασία.

1. Βρείτε ένα κίνητρο

Πολλά διαφορετικά ζητήματα μπορούν να ωθήσουν ένα άτομο να σταματήσει το άτμισμα. Γενικά, η υγεία ήταν ο πιο συνηθισμένος λόγος που έδωσαν οι ατμιστές για τη διακοπή του καπνίσματος σε μια μελέτη του 2019, με το κόστος να είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές.

Ανάμεσα στα κίνητρα μπορεί να είναι:

  • ανησυχίες για την υγεία και τους μελλοντικούς κινδύνους, πολλοί λένε ότι πονάνε οι πνεύμονές τους
  • απαλλαγή από τον εθισμό
  • επιρροή από φίλους και οικογένεια
  • παρεμπόδιση σε αθλητικές δραστηριότητες ή και επαγγελματικές όπως το τραγούδι
  • απώλεια απόλαυσης.

Όταν ένα άτομο κατονομάζει τον λόγο για τον οποίο εγκαταλείπει κάτι, το βοηθά να χαράξει την πορεία του.

2. Χρονοδιάγραμμα

Ο καθορισμός μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας για να σταματήσετε το άτμισμα είναι σημαντικός γιατί ενισχύει την υπευθυνότητα. Δίνει σε ένα άτομο την ευκαιρία να προετοιμαστεί και να συγκεντρώσει προμήθειες για να το βοηθήσει να ξεπεράσει τις λιγούρες και το άγχος των πρώτων σταδίων της διακοπής του καπνίσματος.

Είτε κάποιος σκοπεύει να απογαλακτιστεί σταδιακά από το άτμισμα ή να σταματήσει «μαχαίρι», το να το κόψει αμέσως είναι μια προσωπική απόφαση ανάλογα με το πώς ένα άτομο κάνει καλύτερα μια αλλαγή στη ζωή του.

Ένα άτομο μπορεί να προσπαθήσει να αποφύγει τη διακοπή σε στρεσογόνες στιγμές, όπως εξετάσεις, ή στις διακοπές ή σε πολυάσχολες εποχές στη δουλειά.

3. Υποκατάσταση νικοτίνης

Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης (NRT) είναι ένα εργαλείο που μερικοί άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να τους βοηθήσουν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού, όπως αυτοκόλλητα, τσίχλες, παστίλιες, κ.λπ.

Το NRT απευθύνεται στοφυσικόςΑξιόπιστη πηγήσυμπτώματα στέρησης νικοτίνης και περιλαμβάνει τη χρήση μη συνταγογραφούμενων προϊόντων (OTC) όπως:

Σύμφωνα με μια μελέτη 60 ημερώντο 2021 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ελαφροί καπνιστές ήταν σημαντικά πιο πιθανό να έχουν επιτύχει τουλάχιστον 7 ημέρες αποχής κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας της μελέτης σε σύγκριση με τους βαρείς καπνιστές όταν χρησιμοποιούσαν NRT.

4. Προσδιορίστε τα ερεθίσματα

Ένα έναυσμα είναι ένα συναίσθημα, μία δραστηριότητα, ένας τόπος, ο χρόνος ή οτιδήποτε θα κάνει ένα άτομο να θέλει να ατμίσει. Το να περνάς χρόνο με φίλους ή να περνάς αγχωτικά γεγονότα είναι κοινά ερεθίσματα, αλλά ο καθένας έχει το δικό του.

Γνωρίζοντας τι μπορεί να προκαλέσει μια έντονη επιθυμία για άτμισμα δίνει σε ένα άτομο την ευκαιρία να αναπτύξει στρατηγικές για να το βοηθήσει να διαχειριστεί αυτά τα συναισθήματα. Μπορούν επίσης να λάβουν μέτρα για να αποφύγουν αυτά τα ερεθίσματα μέχρι να νιώσουν πιο ασφαλή για την απόφασή τους.

5. Στρατηγική για συμπτώματα στέρησης

Οι στρατηγικές για τον χειρισμό των συμπτωμάτων στέρησης και της έντονης λαχτάρας ποικίλλουν, αλλά οι βασικές συστάσεις περιλαμβάνουν:

  • επανεστίαση στον στόχο
  • αναζήτηση υποστήριξης
  • χρησιμοποιώντας περισπασμούς
  • απομακρύνοντας τον εαυτό του από την κατάσταση

Ένα άτομο μπορεί να βρει τα ακόλουθα παραδείγματα πιθανών τρόπων για να αποφύγει τη λαχτάρα:

  • στέλνοντας μήνυμα σε έναν δικό τους άνθρωπο λέγοντας τους λόγους για τους οποίους θέλουν να ατμίσουν.
  • μασώντας τσίχλα
  • πηγαίνοντας μια βόλτα ή ένα διάλειμμα για καφέ

6. Προσωπική και επαγγελματική υποστήριξη

Αναζητήστε τα επίσημα δίκτυα υποστήριξης που μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να σταματήσει το άτμισμα. Η σύνδεση με φίλους και οικογένεια μπορεί να προσφέρει ένα οικείο επίπεδο υποστήριξης, ιδιαίτερα αν έχουν κόψει το άτμισμα ή το κάπνισμα.

7. Ιατρική υποστήριξη

Η ιατρική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο που επιθυμεί να σταματήσει το άτμισμα. Τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος μπορεί να βοηθήσουν ιδιαίτερα άτομα που έχουν κάνει χρόνια χρήση ή έχουν άλλες υποκείμενες παθήσεις υγείας που επωφελούνται από την επαγγελματική καθοδήγηση.

8. Στρατηγική για τις προκλήσεις

Το να κόψετε τη συνήθεια της νικοτίνης και να αλλάξετε τις καθημερινές προσωπικές και επαγγελματικές δραστηριότητες και τις κοινωνικές ρυθμίσεις είναι δύσκολο.

Η σωματική απόσυρση, οι συναισθηματικές επιθυμίες και τα ερεθίσματα προσθέτουν ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας, όπως και οι αλλαγές στη διάθεση και τον μεταβολισμό. Ο προσδιορισμός μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μπορεί να βοηθήσει.

Αναζητήστε βοήθεια για να σχεδιάσετε μακροπρόθεσμες λύσεις

9. Φυσική δραστηριότητα

Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης των πολλών προκλήσεων που δυσκολεύουν τη διακοπή του ατμίσματος. Η άσκηση, ειδικά η αερόβια άσκηση , μπορεί να βοηθήσει τους πρώην καπνιστές να καταπολεμήσουν τη λαχτάρα και λειτουργεί επίσης και στους ατμιστές.

Η άσκηση βοηθά επίσης ένα άτομο να περιοριστεί το άγχος. Μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του μεταβολισμού και να δράσει ενάντια σε οποιαδήποτε αύξηση βάρους όταν προσπαθείτε να σταματήσετε μια συνήθεια νικοτίνης.

10. Τεχνικές καταπόνησης ή χαλάρωσης

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι το άτμισμα τους βοηθά να χειριστούν το άγχος. Ωστόσο, αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολο να σταματήσουν το άτμισμα, επειδή η προσπάθεια να κόψουν τον εθισμό στη νικοτίνη είναι αγχωτική και τώρα τους λείπει ένα από τα εργαλεία τους για να αντιμετωπίσουν το άγχος.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί υγιεινοί τρόποι διαχείρισης του άγχους, όπως:

  • εξάσκηση της επίγνωσης και του διαλογισμού
  • γιόγκα
  • τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης.

Διαβάστε επίσης

Tαχυπαλμία μετά το φαγητό: Οι τροφές που προκαλούν αύξηση των παλμών της καρδιάς

Οι 3 κύριες μορφές της long COVID και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.