Πιο κοντά στο όνειρο – Tα οφέλη της σωματικής άσκησης κλεισμένα σε ένα χάπι

Τι θα λέγατε αν μια μέρα είχατε τα οφέλη της άσκησης με ένα χάπι; Ερευνητές στο Baylor’s College of Medicine και στο Stanford’s School of Medicine μόλις έκαναν την πρώτη μεγάλη κίνηση για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.

Tα οφέλη της σωματικής άσκησης κλεισμένα σε ένα χάπι

Μετά από πολλές αναλύσεις των ενώσεων του πλάσματος του αίματος σε ποντίκια, οι επιστήμονες εντόπισαν ότι ένα συγκεκριμένο μόριο στο αίμα, γνωστό ως Lac-Phe, ήταν το πιο σημαντικά επαγόμενο μόριο στα ποντίκια μετά από έντονο τρέξιμο σε διάδρομο.

Το Lac-Phe συντίθεται από γαλακτικό – ένα υποπροϊόν της έντονης άσκησης που είναι υπεύθυνο για την αίσθηση καψίματος που μπορεί να αισθανθείτε στους μύες σας όταν γυμνάζεστε – καθώς και από το αμινοξύ φαινυλαλανίνη, ένα δομικό στοιχείο πρωτεΐνης. Αλλά σε τι είναι καλό;

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, διαπίστωσε ότι σε ποντίκια με παχυσαρκία, μια υψηλή δόση Lac-Phe κατέστειλε την όρεξη (και επομένως την πρόσληψη τροφής) κατά 50%, μείωσε το σωματικό λίπος και βελτίωσε την ανοχή στη γλυκόζη. Όλα αυτά, στα ποντίκια κατά τη διάρκεια δεκαήμερης περιόδου μελέτης.

Ισχυρές αυξήσεις στα επίπεδα Lac-Phe στο πλάσμα βρέθηκαν επίσης σε ανθρώπους μετά από σωματική δραστηριότητα – το σπριντ προκαλεί την πιο μεγάλη αύξηση, ακολουθούμενη από την προπόνηση με αντιστάσεις και μετά την προπόνηση αντοχής.

«Αυτό υποδηλώνει ότι το Lac-Phe είναι ένα αρχαίο και διατηρημένο σύστημα που ρυθμίζει τη διατροφή και σχετίζεται με τη σωματική δραστηριότητα σε πολλά είδη ζώων», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Jonathan Long, σύμφωνα με το womenshealthmag.com.

Ο Δρ Yong Xu, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής παιδιατρικής-διατροφής και μοριακής και κυτταρικής βιολογίας στο Baylor, πρόσθεσε: «Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, ρυθμίζει την όρεξη και βελτιώνει το μεταβολικό προφίλ, ειδικά για άτομα που είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα.

«Εάν μπορούμε να κατανοήσουμε τον μηχανισμό με τον οποίο η άσκηση προκαλεί αυτά τα οφέλη, τότε είμαστε πιο κοντά στο να βοηθήσουμε πολλούς ανθρώπους να βελτιώσουν την υγεία τους».

Αν και το Lac-Phe δεν μπορεί να έχει όλα τα οφέλη της άσκησης, αυτό είναι μια σημαντική πρόοδος στον κόσμο της επιστήμης, αλλά σίγουρα πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα.

Πρώτον, η εν λόγω μελέτη έδειξε ότι το Lac-Phe δεν είχε τα προαναφερθέντα οφέλη σε αδύνατα, υγιή ποντίκια, ακόμη και όταν χορηγήθηκε σε υψηλότερες δόσεις.

Το Lac-Phe επίσης δεν είχε καμία επίδραση όταν χορηγήθηκε από το στόμα.

Και, φυσικά, το Lac-Phe εξαρτάται από διάφορες άλλες διεργασίες στο σώμα για να δράσει. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι βασίζεται σε ένα ένζυμο που ονομάζεται CNDP2 και τα ποντίκια που δεν είχαν αυτό το ένζυμο δεν είχαν τόσο μεγάλο όφελος όσο αυτά της ομάδας ελέγχου, στο ίδιο πρόγραμμα άσκησης. Στην πραγματικότητα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να φάνε περισσότερο και να πάρουν βάρος μετά την άσκηση.

Λοιπόν, πάει το όνειρο; Ο Δρ Λονγκ λέει ότι οι επιστήμονες ελπίζουν να αποκαλύψουν περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Lac-Phe μεσολαβεί στις επιδράσεις του στο σώμα, καθώς και στον εγκέφαλο.

«Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι ή αδύναμοι άνθρωποι που δεν μπορούν να ασκηθούν αρκετά, μπορεί μια μέρα να ωφεληθούν από τη λήψη ενός φαρμάκου που μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της οστεοπόρωσης, των καρδιακών παθήσεων ή άλλων παθήσεων», εξήγησε.

Διαβάστε επίσης

Η γυναικοκρατία του Υπουργείου Υγείας: Δάφνη, Νάντια και Ειρήνη

Το συκώτι δεν είναι ανίκητο – 5 τρόποι αποτοξίνωσης

Aθλήτρια στίβου δεν το έβαλε κάτω και αγωνίστηκε με έντονα συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.