Κουνούπια : 4+1 tips για να αποφύγετε το τσίμπημα τους

Το καλοκαίρι έχει φτάσει και τα κουνούπια έχουν καταφθάσει! Είναι μικρά, σχεδόν αόρατα, ενοχλητικά και το τσίμπημα τους μπορεί να σε φαγουρίζει για ώρες.

Στη φύση υπάρχουν περισσότερα από 3.500 διαφορετικά είδη κουνουπιών. Ορισμένα από αυτά μεταδίδουν στους ανθρώπους ιούς, βακτήρια και παράσιτα που προκαλούν από ελονοσία έως λοίμωξη από ιό Δυτικού Νείλου.

Αλλά είναι περίεργο, αν όχι εκνευριστικό ορισμένες φορές, τα κουνούπια με κάποιον τρόπο να τσιμπάνε πολύ πιο συχνά συγκεκριμένα άτομα, ακόμα και στην ίδια παρέα στην ίδια περιοχή.

Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν ένα έντομο σας δαγκώνει, ένα μείγμα σάλιου (και μερικές φορές δηλητήριο) εισέρχεται στο δέρμα σας στο σημείο της διάτρησης.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα ανταποκρίνεται σε αυτή την εισβολή απελευθερώνοντας ένα μείγμα ενώσεων, συμπεριλαμβανομένης της χημικής ισταμίνης, εξηγεί στο prevention.com, η Sarah Jackson, M.D., δερματολόγος και αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στο State University της Λουιζιάνα.

Ότι η ισταμίνη επιτίθεται σε ξένες ουσίες που θεωρεί δυνητικά επιβλαβείς, όπως πρωτεΐνες σάλιου από έντομα, προκαλώντας φαγούρα, ερυθρότητα και πρήξιμο στη διαδικασία.

Τι προσελκύει τα κουνούπια

– Ιδρώτας

– Φως

– Ζέστη

– Γαλακτικό οξύ(παράγεται στους μυς κατά τη διάρκεια της άσκησης)

– Διοξείδιο του άνθρακα

Αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με μία μεγαλύτερη πιθανότητα να σε τσιμπήσει κάποιο κουνούπι. Για αυτό το λόγο, καλύτερα να αποφύγεις το αλκοόλ ακόμα και ένα βράδυ πριν από την ημέρα ή τη νύχτα που γνωρίζεις ότι θα βρίσκεσαι σε κάποια περιοχή που συχνάζουν και τα κουνούπια. Και επειδή μπορεί ένα κοκτέιλ να φαίνεται πολύ δελεαστικό, καλό θα είναι να έχεις πάντα μαζί σου στην τσάντα σου ένα μικρό μπουκαλάκι με αλόη για ανακούφιση.

Κουνούπια: 4+1 tips για να αποφύγετε το τσίμπημα τους

Ξεφορτωθείτε τυχόν στάσιμο νερό κοντά στο σπίτι σας

Τα κουνούπια μπορούν να αναπαραχθούν σε μόλις 14 ημέρες σε ελάχιστη ποσότητα νερού σε μια παλιά γλάστρα, σε κάποια υδρορροή ή ακόμα και στο νερό της ταΐστρας των πουλιών.

Κρατήστε τα κουνούπια μακριά

Χρησιμοποιήστε σήτες στα παράθυρα αν τα έχετε ανοιχτά ή χρησιμοποιείτε κλιματισμό για να αποφύγετε την εισβολή των κουνουπιών στο σπίτι. Ή εάν δεν έχετε σήτες, μπορείτε να βάλετε κουνουπιέρα πάνω από το κρεβάτι σας.

Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό

Απλώς προσέξτε για ερεθισμό του δέρματος και αποφύγετε τον ψεκασμό χημικών ουσιών γύρω από τα μάτια ή το στόμα. Ο Jonathan Day, ένας ερευνητής κουνουπιών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, προτείνει να ψεκάζετε στους αστραγάλους, τα πέλματα, το κάτω μέρος των ποδιών και τους καρπούς σας. Είναι σημεία με πιο μαλακό δέρμα που τα κουνούπια συνήθως προτιμούν.

Φορέστε ανοιχτόχρωμα ρούχα, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους

Τα σκούρα χρώματα (μαύρο, βαθύ μπλε και βαθύ κόκκινο) ξεχωρίζουν με αποτέλεσμα να προσελκύουν τα κουνούπια. Επίσης, τα παχύτερα υφάσματα με πιο χαλαρή προσαρμογές προσφέρουν περισσότερη προστασία από τα λεπτά ρούχα με στενή εφαρμογή.

Μείνετε στο εσωτερικό κατά το σούρουπο και την αυγή

Παρόλο που τα κουνούπια μπορεί να σας τσιμπήσουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, είναι συνετό να περιορίσετε την έκθεσή σας κατά τη διάρκεια των ωρών που συνήθως τρέφονται. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε να είστε έξω σε αυτές τις ώρες της ημέρας, φροντίστε να λάβετε άλλες προφυλάξεις (ρούχα κι εντομοαπωθητικά).

Διαβάστε επίσης 

Ποια σημεία του σώματός σας δεν πρέπει ποτέ να αγγίζετε και γιατί

Πώς θα ”απογειώσετε” τη σεξουαλική σας ζωή στις διακοπές

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.