Ο κλιματισμός του σπιτιού σας κάνει το δέρμα σας ξηρό;

Για πολλούς από εμάς, ο κλιματισμός είναι απαραίτητος για να επιβιώσουμε από τον θερμό καλοκαιρινό καιρό, αλλά παρατηρούμε ότι το δέρμα σας γίνεται ξηρό.

Δυστυχώς, η παρενέργεια της παραμονής σε δροσερό μέρος είναι ότι το δέρμα μπορεί συχνά να νιώθει ξηρό όταν εκτίθεται σε κλιματισμό σε τακτική βάση, χάρη στη χαμηλότερη υγρασία στον αέρα. Εάν η απενεργοποίηση του κλιματιστικού σας δεν αποτελεί επιλογή, υπάρχουν ορισμένες λύσεις.

Δείτε τις συμβουλές που δίνουν δερματολόγοι για να απολαύσετε την άνεση του κλιματισμού και να αποφύγετε την ξηροδερμία αυτό το καλοκαίρι.

Γιατί το κλιματιστικό κάνει ξηρό το δέρμα σας;

Η κύρια λειτουργία ενός κλιματιστικού είναι να αφαιρεί την υγρασία ή τους υδρατμούς από τον αέρα, να τον συμπυκνώνει και να παράγει δροσερό αέρα. «Η μειωμένη υγρασία στην ατμόσφαιρα αφυδατώνει το δέρμα, καθιστώντας το στεγνό», λέει ο Lian Mack, MD, δερματολόγος στο marthastewart.com.

Τόσο τα συστήματα κλιματισμού όσο και τα συστήματα θέρμανσης στεγνώνουν το δέρμα, προσθέτει ο Anthony Rossi, MD, δερματολόγος. «Το δέρμα γίνεται ξηρό επειδή η υγρασία είτε δεν παρέχεται είτε εξατμίζεται», λέει. «Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι ο λαιμός σας ξηραίνεται ως αποτέλεσμα του ίδιου προβλήματος».

Πώς να προστατέψετε το δέρμα σας από τον κλιματισμό;

Εξωτερική και εσωτερική ενυδάτωση

Η Marisa Garshick , MD, δερματολόγος στο Manhattan Dermatology and Cosmetic Surgery, λέει ότι η ενυδάτωση του δέρματος είναι σημαντική για τη διατήρηση της ενυδάτωσης. «Οι ενυδατικές κρέμες που ενισχύουν την ενυδάτωση και κλειδώνουν την υγρασία μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της απώλειας υγρασίας», αναφέρει.

Ο Δρ. Rossi συνιστά να εστιάσουμε στα υγραντικά, έναν παράγοντα που βρίσκεται σε πολλούς τύπους ενυδατικών που παγιδεύουν και συγκρατούν την υγρασία στο δέρμα μας και βοηθούν το ανώτερο στρώμα του δέρματος να διατηρήσει τον επιδερμικό φραγμό, περιορίζοντας την διαεπιδερμική απώλεια νερού.

«Τα ενυδατικά ανταποκρίνονται στο όνομά τους», λέει ο Δρ Rossi. «Βιολογικά στο δέρμα μας, υπάρχει κάτι που ονομάζεται φυσικός ενυδατικός παράγοντας, ο οποίος υπάρχει στην κεράτινη στιβάδα και δρα ως υγραντικό, που απορροφά την υγρασία από την ατμόσφαιρα».

Η εσωτερική ενυδάτωση είναι επίσης σημαντική. “Το να πίνετε περισσότερο νερό σε τακτική βάση θα σας βοηθήσει να ενυδατώσετε το δέρμα σας από μέσα”, λέει ο Δρ Μακ.

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα

Δεδομένου ότι τα κλιματιστικά αφαιρούν την υγρασία από τον αέρα, και οι τρεις δερματολόγοι συμφωνούν ότι η χρήση υγραντήρα για την ανακούφιση της ξηρότητας στον αέρα μπορεί να είναι ευεργετική εάν το δέρμα σας είναι πολύ ξηρό. «Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να εγκαταστήσετε έναν υγραντήρα στο σπίτι σας», λέει ο Δρ Μακ. “Προσθέτει υγρασία στον αέρα και βοηθά στη δημιουργία μιας ευχάριστης ατμόσφαιρας. Φυσικά, κρατήστε τους υγραντήρες και τα κλιματιστικά σας καθαρά για να αποφύγετε την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.”

Ο Δρ Μακ συνιστά επίσης να διατηρείτε ένα φυτό σε δροσερό δωμάτιο. «Τα φυτά συμβάλλουν στην αύξηση της υγρασίας του αέρα με την εξάτμιση του νερού από το έδαφος στα φύλλα», λέει.

Διαβάστε επίσης

6 συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε την πείνα όταν κάνετε δίαιτα

Τελικά επηρεάζεται το σπέρμα από τον κορωνοϊό; Τι δείχνουν όλες οι τελευταίες μελέτες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.