Οι κίνδυνοι από την αυπνία – Πώς να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου

Τα μακροχρόνια συμπτώματα αϋπνίας και κακού ύπνου, μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη γνωστική απόδοση στη μέση ηλικία.

Μελέτη του πανεπιστημίου του Ελσίνκι αξιολόγησε την ανάπτυξη συμπτωμάτων αϋπνίας στη μέση ηλικία και τον αντίκτυπό τους στη μνήμη, την ικανότητα μάθησης και τη συγκέντρωση μετά τη συνταξιοδότηση. Η περίοδος παρακολούθησης ήταν 15-17 χρόνια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα μακροχρόνια συμπτώματα αϋπνίας και αργότερα η φτωχότερη γνωστική λειτουργία έχουν άμεση σχέση.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα σοβαρά συμπτώματα αϋπνίας συσχετίστηκαν με χειρότερη γνωστική λειτουργία μεταξύ εκείνων που έπαιρναν σύνταξη», λέει ο διδακτορικός ερευνητής Antti Etholén, περιγράφοντας τα αποτελέσματα της μελέτης στο scitechdaily.com

Η μελέτη ανακάλυψε επίσης ότι όταν τα συμπτώματα της αϋπνίας διαρκούσαν περισσότερο, οι διαταραχές της μνήμης, τα προβλήματα μαθησιακής ικανότητας και τα προβλήματα προσοχής επιδεινώθηκαν. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Aging and Health.

Οι κίνδυνοι από την αυπνία

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχει μια σειρά από μηχανισμούς που μπορούν να εξηγήσουν πώς ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία. Αυτό που κάνει την πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη εξαιρετική είναι η μακρά περίοδος παρακολούθησης για τα συμπτώματα αϋπνίας.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη έδειξε ότι εάν τα συμπτώματα της αϋπνίας υποχωρούσαν με την πάροδο των ετών, η γνωστική λειτουργία βρέθηκε επίσης καλύτερη στην ηλικία συνταξιοδότησης σε σύγκριση με τα προβλήματα που επιμένουν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μακροχρόνια συμπτώματα αϋπνίας θα πρέπει να θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για κακή γνωστική λειτουργία.

«Με βάση τα ευρήματά μας, η έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αϋπνίας ή μέτρα που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου θα ήταν δικαιολογημένη», λέει η καθηγήτρια Tea Lallukka.

Πώς να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της κανονικότητας του ρυθμού ύπνου, της κατάλληλης θερμοκρασίας και φωτεινότητας του περιβάλλοντος ύπνου και του βέλτιστου χρόνου της σωματικής άσκησης, της κατανάλωσης καφέ και του φαγητού.

Ωστόσο, η Lallukka πιστεύει ότι απαιτούνται ακόμη μελέτες για να εξακριβωθούν τα αποτελέσματα των μέτρων για την υποστήριξη του καλού ύπνου.

«Σε επόμενες μελέτες, θα ήταν ενδιαφέρον να ρίξουμε περαιτέρω φως, για παράδειγμα, εάν η θεραπεία της αϋπνίας μπορεί επίσης να επιβραδύνει την ανάπτυξη διαταραχών μνήμης», λέει η Lallukka. Επισημαίνει δε, ότι μόνο τα αυτοαναφερόμενα συμπτώματα μνήμης θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη στην παρούσα μελέτη, αναφέρει.

Διαβάστε επίσης 

Στρες, άγχος, ανασφάλεια «σκοτώνουν» την ερωτική επιθυμία των Ελλήνων

Προστατέψτε την καρδιά σας από τον καύσωνα – Τα SOS για τις ζεστές μέρες

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.