Ο λόγος που το σκανδιναβικό περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση για τη στεφανιαία νόσο

Το σκανδιναβικό περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση για ασθενείς με στεφανιαία νόσο, ακόμα και από το απλό περπάτημα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Canadian Journal of Cardiology εξέτασε τον αντίκτυπο των διαφορετικών τύπων άσκησης μεταξύ των συμμετεχόντων με στεφανιαία νόσο. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι όλα τα είδη άσκησης που μελέτησαν ήταν ωφέλιμα, αλλά ότι το σκανδιναβικό περπάτημα παρείχε το πιο σημαντικό όφελος.

Η σωματική δραστηριότητα είναι βασικό συστατικό της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής υγείας.

Σκανδιναβικό περπάτημα εναντίον άσκησης μέτριας έως υψηλής έντασης

Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 130 συμμετέχοντες με στεφανιαία νόσο που είχαν ήδη παραπεμφθεί σε πρόγραμμα καρδιαγγειακής αποκατάστασης. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα άσκησης 12 εβδομάδων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έκαναν παρακολούθηση για 14 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε έναν από τους τρεις διαφορετικούς τύπους προγραμμάτων άσκησης:

  • διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT)
  • συνεχής προπόνηση μέτριας έως έντονης έντασης (MICT)
  • Σκανδιναβικό περπάτημα

Το Σκανδιναβικό περπάτημα είναι μια βελτιωμένη μορφή άσκησης βάδισης που χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένα μπαστούνια για την περαιτέρω εμπλοκή τόσο των άνω όσο και των κάτω μυών του σώματος.

Η συνεχής προπόνηση μέτριας έως έντονης έντασης (MICT) είναι τακτικό, παρατεταμένο περπάτημα με μέτριους έως υψηλούς καρδιακούς παλμούς άσκησης χωρίς τη χρήση των μπατόν.

Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) είναι άσκηση όπως πολύ γρήγορο περπάτημα χωρίς τη χρήση των μπατόν για λίγα λεπτά σε πολύ υψηλούς καρδιακούς παλμούς και στη συνέχεια ανάκαμψη με αργό καρδιακό ρυθμό που επαναλαμβάνεται πολλές φορές.

Ο Δρ Chip Lavie, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, εξήγησε στο medicalnewstoday.com τις διαφορές μεταξύ αυτών των τύπων ασκήσεων.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν στους συμμετέχοντες τη λειτουργική ικανότητα, που έχει να κάνει με τη μέγιστη προσπάθεια που μπορεί να καταβάλει ένα άτομο στη σωματική του δραστηριότητα. Αλλά οι ερευνητές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και εξέτασαν πώς αυτοί οι διαφορετικοί τύποι άσκησης επηρέασαν την ποιότητα ζωής και τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι όλες οι παρεμβάσεις άσκησης επηρέασαν θετικά και τους τρεις τομείς: λειτουργική ικανότητα, ποιότητα ζωής και συμπτώματα κατάθλιψης. Ωστόσο, όσοι ήταν στην ομάδα του σκανδιναβικού περπατήματος βίωσαν τα περισσότερα οφέλη επειδή το σκανδιναβικό περπάτημα αύξησε περισσότερο τη λειτουργική ικανότητα.

Η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς. Πρώτον, σημειώνουν ότι οι συμμετέχοντες τους διατήρησαν επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μετά την αρχική περίοδο 12 εβδομάδων των προγραμματισμένων προγραμμάτων άσκησης. Αλλά, άλλα δεδομένα έχουν δείξει ότι τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας μπορεί να μειωθούν για τα άτομα με στεφανιαία νόσο μετά την ολοκλήρωση της καρδιαγγειακής αποκατάστασης. Έτσι, οι συγγραφείς αυτής της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εξετάσει περισσότερο τα παρατεταμένα οφέλη των διαφορετικών τύπων άσκησης.

Δεύτερον, η μελέτη περιελάμβανε μόνο έναν μικρό αριθμό γυναικών, επομένως δεν μπορούν να γενικεύσουν τα αποτελέσματα.

Συνολικά, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας στην υγεία της καρδιάς. Και περισσότερα άτομα με στεφανιαία νόσο μπορεί να ενσωματώσουν το σκανδιναβικό περπάτημα ως εξαιρετική επιλογή άσκησης.

Ο Δρ. Lavie σημείωσε τα εξής: Η προσθήκη σκανδιναβικών μπαστουνιών στο περπάτημα μέτριας έως έντονης έντασης είναι μια απλή, προσιτή επιλογή για τη βελτίωση της ικανότητας βάδισης, την αύξηση της ενεργειακής δαπάνης, την εμπλοκή των μυών του άνω μέρους του σώματος και τη βελτίωση άλλων λειτουργικών παραμέτρων όπως η στάση, το βάδισμα και η ισορροπία, ενώ βελτιώνει την ταχύτητα περπατήματος.

Διαβάστε επίσης

Οι 10 καλύτερες αντικαρκινικές τροφές – Πώς και από ποιες μορφές καρκίνου μας προστατεύουν

Ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση στους κάτω των 60 – Προβληματισμοί για επαναλοιμώξεις και διασωληνώσεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.