Έξυπνα κόλπα για να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου

Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η ποιότητα του ύπνου και πόσο κουρασμένοι μπορούμε να νιώθουμε αν δεν έχουμε κοιμηθεί σωστά.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα, το 54% των γυναικών αισθάνεται άγχος για την επάρκεια του ύπνου και το 38% παραδέχεται ότι ο ύπνος τους επηρεάζεται από το άγχος. Ως αποτέλεσμα αυτού του κακού ύπνου, το 43% βιώνει κακή διάθεση και αναφέρει ότι νιώθουν δυσάρεστα.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια καλά νέα και συγκεκριμένα για τη Gen Z. Μια νέα μελέτη 2.000 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι ο ύπνος της Gen Z έχει βελτιωθεί περισσότερο μεταξύ των Βρετανών από την έναρξη της πανδημίας: το 42% των Βρετανών 18-24 ετών πιστεύει ότι ο ύπνος τους είναι καλύτερος μετά την πανδημία και το 57% αισθάνεται χαρούμενος με τις ώρες του ύπνου του.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι νεαροί ενήλικες αναφέρουν ότι μπορούν να κοιμούνται περισσότερο, επενδύουν περισσότερο χρόνο στη χαλάρωση και αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους ως συνεισφέροντες στη βελτίωση.

Το μυστικό για έναν καλό βραδινό ύπνο; Η ρουτίνα πριν από αυτόν

Πώς μπορούμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μια αποτελεσματική ρουτίνα πριν τον ύπνο μας;

Φτιάξε τη δική σου προσωπική ρουτίνα
Μπορείς λοιπόν να ξεκινήσεις με ένα ζεστό ντους, να βάλεις μια μάσκα προσώπου και παράλληλα, να ετοιμάζεις τα ρούχα σου για την αυριανή μέρα ή να κοιτάς ξανά το πρόγραμμά σου.

Η προσωπική φροντίδα είναι απαραίτητη τόσο για την πρωινή σου ρουτίνα, όσο και για τη βραδινή, αναφέρει ο James Wilson, ειδικός σε θέματα συμπεριφοράς ύπνου.

Το σημαντικό όμως, είναι να έχεις μια στάνταρ ώρα ύπνου, την οποία να τηρείς απαρέγκλιτα (εκτός βέβαια από το Σαββατοκύριακο, που τότε όλα συγχωρούνται).

Φρόντισε τον χώρο σου

Επίσης πολύ σημαντικό, είναι το περιβάλλον σου. Φρόντισε το δωμάτιό σου, να είναι τακτοποιημένο, να είναι σκοτεινό και να έχει μια σταθερή θερμοκρασία.

Επίσης, καλό είναι να μην έχεις έντονα αρωματικά δωματίου ή λουλούδια, γιατί εκτός του ότι είναι ανθυγιεινό, είναι και λόγος να ξαγρυπνησεις.

Μην αγχώνεσαι αν δε σε πιάνει ο ύπνος

Εάν πάλι δε νυστάζεις, μην πιέζεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί. Το πιο πιθανό είναι να ξενυχτήσεις τελείως.

Φρόντισε να μένεις χαλαρός, απόλαυσε μια ταινία, διάβασε ένα βιβλίο ή άκουσε λίγη μουσική.

Κι επίσης, σταμάτα να μετράς προβατάκια. Το μέτρημα ερεθίζει τον εγκέφαλό σου κι αντί να σε νανουρίσει, μάλλον σε διεγείρει.

Διαβάστε επίσης 

Η τεχνική ύπνου που κάνει θραύση στο Tik Tok – Κοιμάσαι σε 2 λεπτά

Σημάδι Πάρκινσον οι εφιάλτες, αναφέρει νέα βρετανική μελέτη

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.