Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνουμε μπάνιο, σύμφωνα με τους δερματολόγους;

Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνουμε μπάνιο; Όχι πολύ συχνά, συνιστούν οι δερματολόγοι και αυτό για να μην αφαιρούμε από την επιφάνεια του σώματος μας, όλη τη φυσική χημεία που μας προστατεύει από εξωγενείς βακτηριακές επιθέσεις και μας κρατά υγιείς.

Μιλώντας στο CNN, o Dr. James Hamblin, αναφέρει πως το καθημερινό μπάνιο, δεν ωφελεί το δέρμα όταν δεν είναι απαραίτητο. Τα σαπούνια είναι σχεδιασμένα ώστε να αφαιρούν από το δέρμα όχι μόνο τις ακαθαρσίες, αλλά και το σμήγμα. Το ίδιο κάνουν και τα σαμπουάν, τα οποία αφαιρούν από τα μαλλιά βασικά έλαια που διαθέτουν. Το επακόλουθο είναι να ευνοείται η ξηρότητα τόσο στο δέρμα όσο και στα μαλλιά.

Μάλιστα, όσο πιο ζεστό είναι το νερό που χρησιμοποιεί κανείς και όσο πιο δυνατά τρίβει το δέρμα του, τόσο πιθανότερο είναι να εκδηλώσει ξηροδερμία.

Το πόσο συχνά χρειάζεται κάποιος μπάνιο εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, την ηλικία, την εποχή και τις δραστηριότητές του, λέει ο Χάμπλιν.

Είναι όμως πλέον απαραίτητο να κάνουμε μπάνιο καθημερινά; 

Όπως αναφέρει ο Δρ Χάμπλιν, υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ του τι χρειάζεται πραγματικά ο οργανισμός μας και τι αποτελεί απλώς προϊόν μάρκετινγκ; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καθημερινός καταιονισμός θα μπορούσε να διαταράξει το μικροβίωμα του δέρματος. Η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος χάνει τα φυσικά έλαιά της και συνεπώς τα «καλά» βακτήρια της επιδερμίδας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μολύνσεις.

Επομένως, θα μπορούσατε να κάνετε ντους κάθε δεύτερη μέρα ή τρεις φορές την εβδομάδα, λαμβάνοντας όμως υπόψιν σας και τις ανάγκες της επιδερμίδας και την καθημερινή σας ρουτίνα. Αν και δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις αντοχές του δέρματός μας και να μην φέρνουμε τη φυσιολογία του στα άκρα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), δεν υφίσταται κάποιο επιστημονικά τεκμηριωμένο όριο στο πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο.

Οι μόνες συστάσεις που έχουν εκδοθεί αφορούν τα παιδιά κι τους εφήβους. Σύμφωνα με αυτές τις συστάσεις, αν ένα παιδί ηλικίας 6-11 ετών θέλει να κάνει καθημερινά μπάνιο, οι γονείς δεν έχουν κανένα λόγο να μην το αφήσουν.

Ωστόσο δεν χρειάζεται να κάνει τόσο συχνά μπάνιο. Οι συστάσεις αυτές σχετίζονται με τις ανάγκες του δέρματος, αλλά και με το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών χρειάζεται κάποια έκθεση σε μικροοργανισμούς όπως τα βακτήρια, για να αναπτυχθεί σωστά.

Διαβάστε επίσης 

Γυροειδής αλωπεκία ή τριχοφάγος: Τα κενά σε μαλλιά ή γένια

Υπερβολική σκέψη: Διαταραχή ή ψυχική ασθένεια;

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.