Υπερβολική σκέψη: Διαταραχή ή ψυχική ασθένεια;

Η σκέψη σας κρατά ξύπνιους το βράδυ; Φαντάζεστε τα χειρότερα σενάρια; Αν ναι, μπορεί να είσαι υπερβολικός. Αν πάλι, πιστεύετε πως, το να συνεχίσετε να σκέφτεστε και να ξανασκεφτείτε πράγματα που σας ενοχλούν, μπορεί να σας οδηγήσει στην επίλυσή τους, αυτή η συνήθεια της υπερβολικής σκέψης συνήθως δεν δίνει λύση.

Στην πραγματικότητα, η υπερβολική σκέψη δημιουργεί περισσότερο άγχος εστιάζοντας στα αρνητικά, μένοντας στο παρελθόν και ανησυχώντας για το μέλλον σας.

Η ψυχοθεραπεύτρια Natacha Duke, MA, RP,  στην Cleveland Clinic, εξηγεί σε άρθρο της, αν η υπερβολική σκέψη είναι ψυχική ασθένεια και τα βήματα που μπορείτε να κάνετε, για να σταματήσετε να σκέφτεστε υπερβολικά.

Είναι η υπερβολική σκέψη ψυχική ασθένεια;

Όχι, η υπερβολική σκέψη δεν είναι αναγνωρισμένη πάθηση ψυχικής υγείας, αλλά μπορεί να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης ή άγχους.

Η υπερβολική σκέψη συνδέεται συνήθως με τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD), λέει η ειδικός. Το GAD χαρακτηρίζεται από την τάση να ανησυχείς υπερβολικά για πολλά πράγματα.

«Κάποιος μπορεί να αναπτύξει GAD λόγω των γονιδίων του. Ή μπορεί να είναι παράγοντες προσωπικότητας όπως η αδυναμία ανοχής της αβεβαιότητας στη ζωή. Και μπορεί να είναι εμπειρίες ζωής», λέει η Duke. “Κανονικά, είναι ένας συνδυασμός και των τριών.”

Όσοι έχουν GAD μπορεί να εμφανίσουν:

Ανησυχείτε υπερβολικά για πολλά πράγματα για τουλάχιστον έξι μήνες.

Δυσκολία στον έλεγχο του άγχους, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα λειτουργίας.

Τα σωματικά συμπτώματα της GAD μπορεί να περιλαμβάνουν ανησυχία, δυσκολία συγκέντρωσης και προβλήματα ύπνου.

Πώς μοιάζει η υπερβολική σκέψη;

Εάν έχετε την τάση να σκέφτεστε υπερβολικά, μπορεί να αντιμετωπίσετε τα ακόλουθα:

Ανησυχία που μεταπηδά από το ένα θέμα στο άλλο.

Σκεφτόμαστε το χειρότερο σενάριο.

Δυσκολεύεστε να λάβετε αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης εικασίας.

Πρόβλημα συγκέντρωσης.

Αίσθηση στην άκρη.

Αναζητώντας επαναλαμβανόμενη επιβεβαίωση από τους άλλους.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ένα αλυσιδωτό αποτέλεσμα», εξηγεί. «Θα αρχίσεις να ανησυχείς για ένα πράγμα και μετά θα ανησυχείς για κάτι εντελώς διαφορετικό. Μπορεί να αρχίσετε να ανησυχείτε για τη δουλειά και μετά θα αρχίσετε να ανησυχείτε για τα χρήματα. Και αυτό οδηγεί σε ανησυχία μήπως χάσεις τη δουλειά σου».

Υπερστοχασμός εναντίον επίλυσης προβλημάτων

Η επίλυση προβλημάτων είναι μια σπουδαία ικανότητα και μπορεί να είναι πολύ παραγωγική. Μπορεί να είναι εύκολο να πιστέψεις ότι όλη σου η ανησυχία και η υπερβολική σκέψη είναι στην πραγματικότητα επίλυση προβλημάτων. Αλλά υπάρχει μια βασική διαφορά.

«Όταν ένα πρόβλημα παρουσιάζεται, ο καταιγισμός ιδεών για πιθανές λύσεις είναι μια θετική στρατηγική αντιμετώπισης», λέει ο Duke. «Με την υπερβολική σκέψη, αυτό που συμβαίνει είναι ότι μηρυκάζεις, όπου αντιμετωπίζεις ξανά και ξανά ένα πρόβλημα ξανά και ξανά. Αλλά δεν υπάρχει πραγματική λύση. Παγιδεύεσαι στον κύκλο σκέψης και καταλήγεις εκεί που ξεκίνησες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να καταλήξετε με περισσότερη ανησυχία και άγχος».

Θέλετε να εστιάσετε στην επίλυση προβλημάτων ό,τι είναι υπό τον έλεγχό σας και να εξασκηθείτε στο να αφήνετε τα υπόλοιπα να φύγουν. Είτε ξοδεύετε 20 λεπτά είτε δύο ώρες μηρυκάζοντας ένα πρόβλημα, δεν θα σας προσφέρει την ανακούφιση και την ικανοποίηση που ελπίζετε. Επομένως, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αναγνωρίσετε πότε σκέφτεστε υπερβολικά και αποσπάστε την προσοχή σας μέχρι να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με χρήσιμο τρόπο.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε την υπερβολική σκέψη σας;

Εάν παρατηρήσετε ότι σκέφτεστε υπερβολικά, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να περιορίσετε τις ανησυχίες σας και να αντιμετωπίσετε με πιο υγιεινό τρόπο, λέει.

Εάν δυσκολεύεστε να απενεργοποιήσετε τις σκέψεις σας τη νύχτα ή η υπερβολική σκέψη σας παρεμβαίνει ή επηρεάζει την καθημερινότητά σας, η συζήτηση με το γιατρό σας ή έναν θεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει.

«Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία», λέει ο Duke. Ο θεραπευτής σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να αμφισβητήσει τις αρνητικές σας σκέψεις και να αναπτύξει δεξιότητες αντιμετώπισης που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ανησυχίας σας.

Η Duke αναφέρει  επίσης ότι οι θετικές στρατηγικές αντιμετώπισης, όπως ο διαλογισμός, το διάβασμα ή η καταγραφή των ανησυχιών σας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους σας.

Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή κοινωνική υποστήριξη και ότι αντιστέκεστε στην παρόρμηση να κρατήσετε τα πράγματα μέσα σας. Και μην ξεχνάτε την ενασχόληση με υγιεινές συνήθειες όπως η σωστή διατροφή και η άσκηση.

«Δώστε προσοχή στην ποσότητα καφεΐνης ή αλκοόλ που καταναλώνετε, καθώς αυτά μπορεί να αυξήσουν το άγχος», προειδοποιεί. «Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε να έχετε πολύ μικρό ή πολύ χρόνο διακοπής λειτουργίας και να εμπλακείτε σε μεγάλη κατανάλωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή ειδήσεων, καθώς αυτά τα πράγματα θα τροφοδοτήσουν επίσης το άγχος».

Διαβάστε επίσης 

Πονάνε τα πόδια σου, όταν ξυπνάς το πρωί; Δες τι μπορεί να φταίει

Η ρύπανση σκοτώνει πολύ περισσότερους από τον κορωνοϊό, κάθε χρόνο

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.