Σε ποια χώρα οι γυναίκες θα δικαιούνται «άδεια περιόδου» κάθε μήνα

Οι μέρες της περιόδου δεν είναι εύκολες για όλες τις γυναίκες. Είναι δύσκολες, ανυπόφορες και πολλές γυναίκες τις μέρες αυτές είναι άρρωστες. Όχι, όταν μια γυναίκα έχει περίοδο, δεν αρκεί να βάλει μια σερβιέτα για να πετάξει. Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά δεν είναι.

Δεν μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι, διπλώνονται από τον πόνο, υποφέρουν από ημικρανίες, δεν έχουν δυνάμεις. Και όχι, δεν είναι αυτό το στερεότυπο που καλά κρατεί: “έχεις νεύρα; έχεις περίοδο;”. Η έμμηνος ρύση είναι πολλά παραπάνω από αυτά τα ηλίθια στερεότυπα με τους “Ρώσους που κατεβαίνουν κάθε μήνα” ή τα “ρούχα που έχουμε κάθε μήνα”. Και δυστυχώς αυτά τα πολλά παραπάνω δεν τα συζητάμε, όπως θα έπρεπε. Αντιμετωπίζεται η περίοδος ως το “αναγκαίο κακό” για μια γυναίκα και προχωράμε.

«Άδεια περιόδου» κάθε μήνα

Στην Ισπανία, όμως, φαίνεται πως κάτι αλλάζει. Η έμμηνος ρύση αντιμετωπίζεται με τη σοβαρότητα που της πρέπει και κατανοούν πως για πολλές γυναίκες οι μέρες αυτές είναι δύσκολες. Και ειδικά για τις εργαζόμενες, οι οποίες τις ημέρες αυτές δεν μπορούν να είναι παραγωγικές και με δυσκολία προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην εργασία τους.

Έτσι, το σχέδιο μεταρρύθμισης, που αποκαλύφθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, και πρόκειται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα καταστήσει την Ισπανία την πρώτη δυτική χώρα που θα προσφέρει το δικαίωμα σε άδεια εμμήνου ρύσεως, βάσει της οποίας οι γυναίκες θα έχουν άδεια κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Συγκεκριμένα θα δικαιούνται άδεια μετ’ αποδοχών έως τρεις μέρες, μία φορά τον μήνα.

Προς το παρόν, μόνο ορισμένες ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ινδονησίας, καθώς και η Ζάμπια, χορηγούν άδεια εμμήνου ρύσεως.

Άδεια περιόδου, όπως άδεια ασθενείας

Σύμφωνα με την Ισπανική Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία, περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση υποφέρουν από έντονο πόνο γνωστό ως δυσμηνόρροια, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται εάν μετρηθούν και οι προεμμηνορροϊκοί πόνοι. Τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας περιλαμβάνουν οξύ κοιλιακό άλγος, πονοκεφάλους και πυρετό.

«Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε τι είναι μια επώδυνη περίοδος, δεν μιλάμε για μια ελαφριά ενόχληση, αλλά για σοβαρά συμπτώματα όπως διάρροια, έντονους πονοκεφάλους, πυρετό», τόνισε η Ισπανίδα υπουργός Άνγκελ Ροντρίγκεζ, υπογραμμίζοντας ότι αφού με τα ίδια συμπτώματα κάποιος παίρνει άδεια καθώς θεωρείται άρρωστος, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και με την έμμηνο ρύση.

«Τα δικαιώματα που σχετίζονται με την υγεία της περιόδου δεν έχουν συζητηθεί ποτέ και τα δεδομένα είναι ανατριχιαστικά», είπε στο El Periodico. «Μία στις τέσσερις γυναίκες δεν μπορεί να επιλέξει τα προϊόντα υγιεινής που θέλει να αγοράσει για οικονομικούς λόγους. Γι’ αυτό προτείνουμε να διανέμονται δωρεάν σε εκπαιδευτήρια και κοινωνικά κέντρα», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Telegraph

Διαβάστε επίσης

Πού θα κάνετε δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ σήμερα, Σάββατο

Ο λόγος που πρέπει οπωσδήποτε να πλένετε τα ολοκαίνουργια σεντόνια σας

Ο λόγος που πρέπει οπωσδήποτε να πλένετε τα ολοκαίνουργια σεντόνια σας

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.