Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε με ανοιχτή την τηλεόραση

Η ανοιχτή τηλεόραση για πολλούς αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσουν να κοιμηθούν. Και μάλιστα αυτό γίνεται σε τέτοιο βαθμό που να περιλαμβάνεται στην καθημερινή ρουτίνα τους. Οι ειδικοί όμως τονίζουν ό,τι μια τέτοια συνήθεια κάνει κακό, όχι μόνο στην ποιότητα του ύπνου μας, αλλά και στην υγεία μας.

Νέα έρευνα δείχνει ότι η ποσότητα φωτός που εκτίθεστε τη νύχτα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας.

Ευρήματα μελέτης 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences. Συμμετείχαν 20 υγιείς νεαροί ενήλικες που κοιμόντουσαν σε εργαστήριο για δύο νύχτες. Και για τις δύο νύχτες, οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν χαμηλό φωτισμό, ενώ οι άλλοι μισοί είχαν πιο έντονο φως .

Έδειξε επίσης ό,τι όσοι εκτίθενται σε πιο έντονο φωτισμό, όπως αυτόν της τηλεόρασης, είχαν ταχύτερο καρδιακό παλμό και ήταν λιγότερο ικανοί να χρησιμοποιούν ινσουλίνη για να μετατρέψουν τα σάκχαρα του αίματος σε ενέργεια. Αυτοί είναι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

«Γενικά, όσο πιο φωτεινό και πιο κοντά είναι το φως στον ύπνο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να προκαλέσει φυσιολογικές αποκρίσεις στο σώμα και τον εγκέφαλο που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν την υγεία», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Daniela Grimaldi (MD, Ph.D. .), καθηγήτρια νευροεπιστήμης και ιατρικής ύπνου στο Northwestern University Feinberg School Of Medicine στο Σικάγο.

Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε με ανοιχτή την τηλεόραση

Η Marie-Pierre St-Onge Ph.D., διευθύντρια του The Sleep Center of Excellence, και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ιατρικό Κέντρο Irving University Columbia, στη Νέα Υόρκη, δηλώνει ότι ο κακός ύπνος έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, πέρα από την προφανή κούραση. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αρχίζει να υπολειτουργεί, αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τη συγκέντρωση και τη μνήμη αλλά και βρισκόμαστε σε αυξημένο κίνδυνο να πάρουμε βάρος, καθώς τα χαμηλά αποθέματα ενέργειάς μας ζητούν συνεχώς φαγητό.

Ο Δρ St. Onge, σημείωσε πως, ο άνθρωπος είναι γεννημένος για να κοιμάται στο σκοτάδι. Κάθε φορά που ανατέλλει ο ήλιος, οι υποδοχείς φωτός στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού, μας λένε να ξυπνήσουμε αναστέλλοντας την απελευθέρωση της μελατονίνης, της ορμόνης που μας κάνει να κοιμόμαστε.

Αυτό σημαίνει ότι όταν κοιμάσαι μπροστά από μια φωτεινή οθόνη τηλεόρασης έχεις πολλές πιθανότητες να αποτρέψεις τον εαυτό σου απ’ το να κοιμηθεί βαθιά. Την επόμενη φορά ξανασκέψου το.

Η Δρ Γκριμάλντι εξακολουθεί να πιστεύει ότι ένα σκοτεινό δωμάτιο είναι το καλύτερο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε σκιές συσκότισης ή μια καλή μάσκα. Αυτό σημαίνει να απενεργοποιείτε τον υπολογιστή σας και να αφήνετε το τηλέφωνό σας μακριά τη νύχτα.

Την ίδια ώρα, εξηγεί ότι το μπλε φως που εκπέμπεται από την τηλεόραση μπορεί να βλάψει την ποιότητα του ύπνου σας και να επηρεάσει το φυσιολογικό σύστημα του σώματός σας, για να προσθέσει, ότι εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα νυχτερινό φως, θα πρέπει να επιλέξετε ένα με κίτρινο χρώμα και να το τοποθετήσετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο έδαφος και μακριά από το οπτικό σας πεδίο.

Διαβάστε επίσης

Καρδιακή ανεπάρκεια – Η κύρια αιτία απώλειας ποιότητας ζωής 

Οι γυναίκες με αυτό το προφίλ, προσποιούνται οργασμό πιο συχνά

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.