Ερυθρότητα προσώπου: Πότε εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται

Η ερυθρότητα του προσώπου μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, αλλά εάν κοκκινίζετε μετά την ακμή, υποφέρετε από κάτι που ονομάζεται μεταφλεγμονώδες ερύθημα, που συχνά αναφέρεται ως PIE. Και συνήθως είναι εξίσου επιβαρυντικό και επίμονο στη θεραπεία με την ίδια την αρχική ακμή.

Δυστυχώς, δεν κάνει διακρίσεις ,μπορεί να επηρεάσει το πρόσωπο και οπουδήποτε αλλού εμφανιστεί ακμή, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού, του στήθους και της πλάτης. Όσο για το «γιατί» όλων, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν δημιουργούνται όλες οι ακμές ίσες. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ακμής που έχουν διαφορετικά συμπτώματα και επιπτώσεις.

«Η ακμή είναι είτε χωματώδης, ο όρος που χρησιμοποιείται για τα λευκά στίγματα και τα μαύρα στίγματα, είτε φλεγμονώδης, ο όρος που χρησιμοποιείται για τα σπυράκια, τις φλύκταινες, τις κύστεις και όλες τις κόκκινες βλάβες ακμής», λέει στο realsimple.com, η Loretta Ciraldo MD, FAAD, πιστοποιημένη δερματολόγος στο Μαϊάμι της Φλόριντα και ιδρύτρια της Dr. Loretta skincare.

Πότε εμφανίζεται 

Το τελευταίο είναι αυτό που προκαλεί την ερυθρότητα που βλέπετε μετά από ένα ξέσπασμα. «Το κοκκινισμένο δέρμα στη φλεγμονώδη ακμή είναι το αποτέλεσμα της κυκλοφορίας του αίματος στο δέρμα μιας βλάβης ακμής», λέει η Δρ Ciraldo. «Είναι κυρίως τα λευκά αιμοσφαίρια που ανταποκρίνονται σε παγιδευμένα νεκρά κύτταρα του δέρματος, βακτήρια, υπολείμματα και υπερβολικά έλαια στις βλάβες της ακμής σαν να ήταν ξένη ύλη και το αίμα κινείται στην περιοχή για να ξεκινήσει μια διαδικασία επούλωσης». Με άλλα λόγια, αυτή η ερυθρότητα είναι απόδειξη της αναγέννησης του δέρματός σας.

Ωστόσο, αυτή η ερυθρότητα συχνά επιδεινώνεται από θεραπείες ακμής και σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ερεθισμός του προϊόντος μπορεί να είναι ο πραγματικός ένοχος. «Η υπερβολική εργασία του δέρματος με προϊόντα ακμής είναι συχνά ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ερυθρότητα των σπυριών», λέει η Δρ Ciraldo. “Ορισμένα συστατικά, όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, τα ρετινοειδή, το γλυκολικό οξύ και άλλα AHAs, μπορούν όλα να στεγνώσουν το δέρμα και να προάγουν την ερυθρότητα.

Τα προϊόντα με αυτά τα ενεργά συστατικά δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε δέρμα που είναι ήδη κόκκινο, ξηρό ή ξεφλουδισμένο.” Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν η ερυθρότητά σας είναι φυσική ή το αποτέλεσμα του ερεθισμού του προϊόντος, συνιστά να πληκτρολογήσετε τη συχνότητα εφαρμογής ή να δοκιμάσετε χαμηλότερη συγκέντρωση για να δείτε εάν η ερυθρότητα βελτιώνεται.

Και ό,τι κι αν κάνετε, μην μαζεύετε ή σκάτε τα σπυράκια σας, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο PIE και θα προκαλέσει περισσότερη φλεγμονή. Θα μπορούσε ακόμη και να πάρει μια στροφή προς το χειρότερο και να οδηγήσει σε μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση (PIH), τις καφέ ή σκούρες κηλίδες που προκύπτουν από τραύμα του δέρματος. Εάν δυσκολεύεστε με την επιθυμία να μαζέψετε (όσοι έχουν διαταραχή αποβολής θα καταλάβουν), δοκιμάστε να χτυπήσετε ένα έμπλαστρο σπυριών.

Αφού αποκλείσετε το μάζεμα και τον ερεθισμό του προϊόντος από την εξίσωση, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να κάνετε την ερυθρότητα λιγότερο ορατή.

Πώς προκαλείται η ερυθρότητα προσώπου;

Υπερβολική απολέπιση

Ο συνδυασμός πολλών χημικών απολεπιστικών, όπως τα άλφα ή βήτα υδροξέα (AHA και BHA αντίστοιχα) με φυσικά απολεπιστικά, όπως οι συσκευές καθαρισμού και τα scrubs, μπορούν να προκαλέσουν ερυθρότητα στο πρόσωπο, καθώς επίσης και ευαισθησία και πόνο.

Υπερβολική χρήση ρετινοειδών (παράγωγα της βιταμίνης Α)

Η συγκέντρωση αυτού του ενεργού συστατικού μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στην επιδερμίδα αν χρησιμοποιείται παραπάνω απ’όσο πρέπει. Τα συμπτώματα είναι, συνήθως, αίσθημα καύσου, ερυθρότητα και ευαισθησία.

Φλεγμονή

Τα τέσσερα προειδοποιητικά σημάδια για τη φλεγμονή στο δέρμα είναι η ερυθρότητα, η αίσθηση καύσου, το πρήξιμο και ο πόνος.

Η επιδερμίδα σου είναι επιρρεπής στην ερυθρότητα αν

Υποφέρεις από ροδόχρου ακμή
Η ροδόχρους ακμή προκαλεί ερυθρότητα, διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία και σπυράκια που μοιάζουν με ακμή, αλλά όχι με λευκή κεφαλή ή μαύρα στίγματα.

Πώς αντιμετωπίζεται η ερυθρότητα προσώπου;

Αν έχεις την τάση να υποφέρεις από ερυθρότητα προσώπου εξαιτίας π.χ. της ροδόχρου ακμής, καλό θα ήταν να περιορίσεις οτιδήποτε σου προκαλεί αναψοκοκκίνισμα, όπως τα ζεστά ντους.

Κάνε σποραδική απολέπιση

Αν και η τακτική απολέπιση μπορεί να είναι ωφέλιμη για την επιδερμίδα, είναι πολύ εύκολο να το παρακάνεις και, τελικά, να προκαλέσεις ερυθρότητα και ευαισθησία στην επιδερμίδα σου.

Τι προϊόντα να χρησιμοποιείς;

Προϊόντα με αζελαϊκό οξύ

Το αζελαϊκό οξύ μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα, ενώ παράλληλα αποφράζει τους πόρους και μάχεται ενάντια στις σκούρες κηλίδες, τα βακτήρια και τους μύκητες.

Προϊόντα με νιασιναμίδη (δηλαδή, βιταμίνη Β3)

Έρευνες έχουν δείξει πως η νιασιναμίδη μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα, αφού δρα σαν αντιοξειδωτικό, βελτιώνει τη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού, μειώνει την υπερέκκριση σμήγματος, τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, ενώ παράλληλα ενισχύει την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Διαβάστε επίσης 

Μάθετε τα συστατικά στα καλλυντικά, για να μην αγοράζετε ό,τι να ΄ναι

Αντιγήρανση μέσω γυμναστικής: Πόσο πρέπει να γυμνάζεσαι για να φτάσεις μέχρι τα βαθιά γεράματα;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.