Κύστη κόκκυγα και αποτρίχωση με λέιζερ

Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό βοήθημα για την κύστη κόκκυγα, την αντιμετώπισή της και την ελαχιστοποίηση των υποτροπών.

Κύστη κόκκυγα και αποτρίχωση με λέιζερ

Από τη συγκεκριμένη θεραπεία επωφελούνται τόσο οι ασθενείς με πρωτοπαθή νόσο όσο και εκείνοι που έχουν υποβληθεί σε περισσότερες από μία χειρουργικές επεμβάσεις. Είναι μια ανώδυνη μέθοδος, που μειώνει τη νοσηρότητα που σχετίζεται με αυτήν τη χρόνια διαταραχή και που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Κύστη κόκκυγα

«Η κύστη κόκκυγα ή τριχοφωλεακή κύστη ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια μολυσματική πάθηση. Χαρακτηρίζεται από χρόνιο απόστημα και σχηματισμό κύστης στη μεσογλουτιαία πτυχή. Η υπερβολική τριχοφυΐα έχει καθοριστικό παθογενετικό ρόλο στον σχηματισμό της, λόγω της διείσδυσης των τριχών στον υποδόριο ιστό και της ανάπτυξης φλεγμονώδους κοκκιώματος. Εκτός από την τριχοφυΐα, η παχυσαρκία και το κάπνισμα συνδέονται στενά με την εμφάνιση της νόσου.

Απαντάται συχνά σε εφήβους και σε νεαρούς ενήλικες. Προσβάλλει περίπου 25 ανά 100.000 άτομα, με τη συχνότητα εμφάνισης να είναι υψηλότερη στους νεαρούς άνδρες παραγωγικής ηλικίας, σε αναλογία 3:1. Λόγω της χρόνιας εξουθενωτικής της πορείας, η νόσος μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην προσωπική ζωή και τις κοινωνικές δραστηριότητες», εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τον κύριο πυλώνα της θεραπείας, η οποία όμως ακολουθείται συχνά από υποτροπή, με τα ποσοστά να φτάνουν έως και το 30%.

Η σχολαστική υγιεινή στην ιεροκοκκυγική περιοχή και η συνήθης αφαίρεση των τριχών με μηχανική ή χημική αποτρίχωση συστήνεται προκειμένου αυτή να αποφευχθεί.

Ωστόσο, η συμμόρφωση των ασθενών με τις οδηγίες αυτές είναι χαμηλή οπότε συχνά υποφέρουν από τις σημαντικές επιπτώσεις που οφείλονται στην υποτροπή της νόσου. Αυτή μπορεί να οφείλεται σε ατελή εκτομή της πρωτοπαθούς νόσου, επιτρέποντάς της να εξελιχθεί περαιτέρω, ή στη δημιουργία νέας κύστεως μέσω της ίδιας παθολογικής διαδικασίας.

Κύστη κόκκυγα και αποτρίχωση με λέιζερ

Λόγω των υψηλών ποσοστών υποτροπής, έχουν προταθεί διάφορες επικουρικές θεραπείες. Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι ένας τέτοιος τρόπος που έχει προταθεί και χρησιμοποιηθεί για την ελαχιστοποίηση της υποτροπής μετά από χειρουργική θεραπεία της κύστης κόκκυγα. Αρκετές μελέτες έχουν καταδείξει την αποτελεσματικότητά της τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

«Τα λέιζερ είναι πολύτιμα και σχεδόν αναντικατάστατα εργαλεία στη δερματολογία. Μεταξύ άλλων χρησιμοποιούνται συχνά για αποτρίχωση. Η υψηλή δημοτικότητα της εξάλειψης της τριχοφυΐας μέσω αυτών οφείλεται στον μη επεμβατικό χαρακτήρα τους, στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, στην ελάχιστη δυσφορία που προκαλεί και στην ταχύτητα τόσο της συνεδρίας όσο και των αποτελεσμάτων που προσφέρει. Στο παρελθόν ήταν αποτελεσματική μόνο σε ανοιχτόχρωμους τύπους δέρματος. Ωστόσο, με την έλευση της νέας τεχνολογίας λέιζερ, όλοι οι τύποι δέρματος μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Παρότι αρχικά η χρήση τους για αποτρίχωση είχε μόνο αισθητικούς σκοπούς σε γυναίκες με υπερτρίχωση, με την πάροδο του χρόνου η αποτρίχωση με λέιζερ έχει αναδειχθεί σε σημαντική θεραπευτική μέθοδο σε διάφορες δερματοπάθειες, τόσο ως βοηθητικό μέσο όσο και ως αρχική θεραπεία. Σήμερα, ένας σημαντικός αριθμός παθήσεων που σχετίζονται με παθολογία των τριχοθυλακίων αντιμετωπίζεται με λέιζερ. Μερικές από τις παθήσεις αυτές, εκτός από την κύστη κόκκυγα, είναι η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα, η διαχωριστική θυλακίτιδα και η ψευδοθυλακίτιδα γενείου», σημειώνει ο δρ Στάμου.

Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η τριχοφωλεακή κύστη με τις συχνές υποτροπές της (παρά τις πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις και τις αντιβιοτικές θεραπείες) αντιμετωπίζεται επιτυχώς με αποτρίχωση με λέιζερ, μέσω της μείωσης του αριθμού και του πάχους των τριχών. Έχει διαπιστωθεί ότι οι περισσότερες από τέσσερις θεραπείες προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα. Εάν πραγματοποιηθούν λιγότερες από 4 συνεδρίες, το ποσοστό υποτροπής είναι υψηλό – μια μελέτη με μέσο όρο 2,7 συνεδρίες ανέφερε ποσοστό υποτροπής 13,3% σε περίοδο παρακολούθησης 4,4 ετών.

Το λέιζερ Αλεξανδρίτη 755nm είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά διαθέσιμα λέιζερ αποτρίχωσης. Η θεραπεία με αυτό είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη μείωση της τριχοφυΐας. Μια μελέτη έδειξε ότι το ποσοστό των ασθενών με κύστη κόκκυγα που υποτροπιάζουν δεν ξεπερνά το 7%, με μόλις το 2,4% να χρειάζεται κι επόμενη χειρουργική επέμβαση.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη χρήση του λέιζερ Αλεξανδρίτη για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης, το οποίο αγγίζει το 100%. Το άριστο προφίλ ανοχής και ασφάλειας της θεραπείας, ο περιορισμένος πόνος και οι μηδενικές σχεδόν παρενέργειες καθιστούν τη θεραπεία με το λέιζερ αυτό ιδανική.

«Εν κατακλείδι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η θεραπεία αποτρίχωσης με λέιζερ Αλεξανδρίτη 755 nm μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι αποτελεσματική και ιδιαίτερα ικανοποιητική για τους ασθενείς με κύστη κόκκυγα όσον αφορά τη μείωση των ποσοστών υποτροπής και την αποφυγή των συνεπειών της, περιλαμβανομένης της επανυποβολής σε χειρουργική επέμβαση», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

Ο κ. Χρήστος Στάμου

Διαβάστε επίσης

Αυτό είναι το πρόγραμμα της Dua Lipa για τους κοιλιακούς της και δεν είναι καθόλου δύσκολο

6 ιδέες για ένα ξεχωριστό δώρο αποφοίτησης Λυκείου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.