Όλα τα κόλπα για να σταματήσετε το συνεχές φτέρνισμα

Το φτέρνισμα είναι μια αντίδραση σε ερεθιστικούς παράγοντες και ένας τρόπος για να απαλλαγεί η μύτη από τα μικρόβια. Σχεδόν οποιοδήποτε σωματίδιο μπορεί να ερεθίσει τη μύτη και να προκαλέσει φτάρνισμα.

Το φτέρνισμα είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού σε ερεθιστικούς παράγοντες μέσα στη μύτη. Τα κοινά ερεθιστικά περιλαμβάνουν:

  • ιούς ή βακτήρια
  • σκόνη
  • γύρη

Όλα αυτά τα σωματίδια μπορεί να προκαλέσουν φτέρνισμα. Το φτέρνισμα είναι μια μερικώς ελεγχόμενη αντίδραση σε ερεθιστικούς παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι είναι συχνά δυνατό να καθυστερήσετε ή ακόμα και να σταματήσετε ένα φτέρνισμα πριν αυτό συμβεί.

12 κόλπα για να σταματήσετε το φτέρνισμα

Μπορεί να είναι δυνατό να καθυστερήσετε ή να σταματήσετε το φτέρνισμα φυσικά, κάνοντας τα εξής:

1. Αντιμετώπιση αλλεργιών

Η αντιμετώπιση των αλλεργιών είναι ένας καλός τρόπος για να βοηθήσετε στην πρόληψη του φτερνίσματος. Ωστόσο, για να αντιμετωπίσει την αλλεργία, ένα άτομο πρέπει πρώτα να εντοπίσει ποια αλλεργιογόνα πυροδοτούν την αντίδραση.

Έτσι, μπορεί να είναι σε θέση να αποφύγει το αλλεργιογόνο και να αποτρέψει το φτέρνισμα.

Μπορεί να υπάρχουν φορές που είναι αδύνατο να αποφευχθεί το αλλεργιογόνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της αντίδρασής τους σε αυτό χρησιμοποιώντας φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή (OTC) που μπορούν να βοηθήσουν στις αλλεργικές αντιδράσεις.

Οι συνήθεις τύποι περιλαμβάνουν αντιισταμινικά χάπια και ρινικά σπρέι.

Μερικά άτομα που παρουσιάζουν πιο σοβαρές αντιδράσεις μπορεί να χρειαστούν συνταγογραφούμενα φάρμακα ή εμβόλια αλλεργίας για να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη μείωση των επιπτώσεων της έκθεσης στο αλλεργιογόνο.

2. Κατανόηση των ερεθισμάτων

Διαφορετικά πράγματα μπορεί να κάνουν κάποιον να φτερνιστεί. Μερικοί από αυτούς τους ερεθισμούς μπορεί να είναι εύκολο να εντοπιστούν και να αποφευχθούν.

Η εκμάθηση για το τι προκαλεί το φτέρνισμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να το αποφύγουν. Τα ερεθίσματα μπορεί να είναι:

  • σκόνη
  • μπαχαρικά, όπως πιπέρι
  • έντονο φως
  • πικάντικα τρόφιμα
  • μούχλα
  • γύρη
  • ιός του κοινού κρυολογήματος
  • άρωμα
  • αλεύρι

3. Φτέρνισμα από έντονο φως

Το φτέρνισμα από έντονο φως είναι πολύ συχνό και επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων παγκοσμίως. Όταν τα άτομα με αυτό το αντανακλαστικό, βγαίνουν έξω μια φωτεινή μέρα, μπορεί να αρχίσουν να φτερνίζονται.

Τα άτομα με αυτού του είδους το φτέρνισμα έχουν συνήθως οικογενειακό ιστορικό. Μην κοιτάτε απευθείας έντονα φώτα και χρησιμοποιήστε γυαλιά ηλίου τις ηλιόλουστες μέρες.

4. Αποφυγή ορισμένων τροφών

Μερικοί άνθρωποι φτερνίζονται αν καταναλώσουν κάποια φαγητά. Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτό το φαινόμενο γευστική ρινίτιδα .

Τα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν τη γευστική ρινίτιδα είναι συνήθως:

  • πιπεριές τσίλι
  • πιπεριές
  • πιπεριές καγιέν
  • Σάλτσα ταμπάσκο
  • κρεμμύδι
  • ξύδι
  • μουστάρδα

5. Πείτε κάτι αστείο δυνατά

Μια ανέκδοτη θεωρία είναι ότι λέγοντας μια αστεία ή ασυνήθιστη λέξη δυνατά λίγο πριν το φτέρνισμα, μπορεί να το σταματήσει.

Η θεωρία είναι ότι η έκφραση κάτι ενδιαφέροντος ή ασυνήθιστου, αποσπά την προσοχή του εγκεφάλου, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη του φτερνίσματος. Ωστόσο, δεν υπάρχει έρευνα που να υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς.

6. Γαργαλίστε τον ουρανίσκο σας

Ένα άτομο μπορεί να καταπνίξει ένα φτέρνισμα διεγείροντας τον ουρανίσκο με τη γλώσσα του. Κάνοντας αυτό για αρκετά δευτερόλεπτα πριν το φτάρνισμα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα για αυτό το θέμα.

7. Αποφυγή περιβαλλοντικών παραγόντων

Μερικοί άνθρωποι βρίσκονται σε καταστάσεις όπου έρχονται συνεχώς σε επαφή με ερεθιστικούς παράγοντες στον αέρα, λόγω επαγγέλματος, διαβίωσης ή χόμπι.

Τα ερεθιστικά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • τσιμέντο
  • κάρβουνο
  • χημικά
  • αμίαντο
  • δημητριακά ή αλεύρι
  • μέταλλα
  • ζωντανά πουλερικά
  • ξύλο (πριονίδι)

Τα ερεθιστικά αυτά είναι επικίνδυνα εάν οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή μαζί τους για πολύ καιρό. Μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο στο λαιμό, το στόμα ή τη μύτη.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό όταν βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχουν αυτά τα σωματίδια.

Ο εξαερισμός και η πρόληψη της σκόνης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της έκθεσης.

8. Φύσημα της μύτης

Τα άτομα που νιώθουν ότι θα φτερνιστούν μπορούν να φυσήξουν τη μύτη τους. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση του ερεθιστικού παράγοντα που προκαλεί το φτέρνισμα, αν και αυτή η τεχνική δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να φυσήξει τη μύτη του και στη συνέχεια να φτερνιστεί αμέσως μετά, άρα αυτή η μέθοδος δεν είναι πάντα αποτελεσματική.

9. Χρήση ρινικών σπρέι

Η χρήση ρινικού σπρέι για τον καθαρισμό των παραρρινίων κόλπων μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ενός φτερνίσματος.

Για παράδειγμα, η χρήση ρινικού σπρέι που περιέχει καψαϊκίνη μπορεί να βοηθήσει στην απευαισθητοποίηση του ρινικού ιστού, κάτι που μπορεί να κάνει το φτέρνισμα λιγότερο συχνό. Η καψαϊκίνη είναι μια χημική ουσία που δίνει στις πιπεριές τσίλι τη θερμότητά τους.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν καλά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία.

10. Τσίμπημα της μύτης

Δοκιμάστε να τσιμπήσετε τη μύτη σας με το πρώτο σημάδι ενός φτερνίσματος.Τσιμπήστε ψηλότερα στη μύτη, πιο κοντά στα μάτια.

Υπάρχουν ανέκδοτες ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει με το φτέρνισμα.

11. Αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιισταμινικό. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε εσπεριδοειδή, ορισμένα λαχανικά και συμπληρώματα.

Αυξάνοντας την ποσότητα της βιταμίνης C στη διατροφή του, ένα άτομο ενδέχεται να δει μείωση του φτερνίσματος με την πάροδο του χρόνου λόγω των επιδράσεων της βιταμίνης που τονώνουν το ανοσοποιητικό.

Και πάλι, δεν υπάρχουν επί του παρόντος επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση.

12. Πιείτε χαμομήλι

Όπως και με τη βιταμίνη C, το χαμομήλι έχει αντιισταμινικά αποτελέσματα.

Για να βοηθήσει στην πρόληψη του φτερνίσματος, ένα άτομο θα μπορούσε να πίνει ένα φλιτζάνι τσάι χαμομηλιού καθημερινά για να βοηθήσει στη μείωση της συνολικής ποσότητας ισταμίνης στο σώμα. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμη στοιχεία για αυτό.

Τι να κάνετε κατά τη διάρκεια της κρίσης φτερνίσματος;

Δεν μπορεί κανείς να κάνει πολλά για μια ξαφνική περίοδο φτέρνισμα.

Όποιος βιώνει ένα συνεχές φτέρνισμα μπορεί να περιμένει λίγα λεπτά για να περάσει.

Ωστόσο, εάν η κρίση φτερνίσματος συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα ή συνεχίζει να επιστρέφει παρά τις συμβατικές θεραπείες, ένα άτομο καλό θα είναι να επικοινωνήσει με έναν γιατρό.

Είναι επικίνδυνο το φτέρνισμα;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι, σε συνηθισμένες περιπτώσεις, το πολύ φτέρνισμα οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία.

Ωστόσο, για τα άτομα με μια πάθηση που ονομάζεται ανίατο φτέρνισμα, το θέμα είναι διαφορετικό.

Το δυσεπίλυτο φτέρνισμα είναι μία ασυνήθιστη κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο φτερνίζεται πολύ και το φτέρνισμα δεν βελτιώνεται με τις τυπικές γραμμές θεραπείας.

Τα άτομα με αυτή την πάθηση μπορεί να δυσκολεύονται να διαχειριστούν το συνεχές φτέρνισμα.

Συνεχές φτέρνισμα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να εμφανίσει συχνές κρίσεις φτερνίσματος. Μπορεί να έχει κρυολόγημα ή μία άλλη παρόμοια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε φτέρνισμα. Μπορεί να έχει εκτεθεί σε αλλεργιογόνα ή σε άλλους ερεθιστικούς παράγοντες για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Στη σπάνια περίπτωση του δυσεπίλυτου φτερνίσματος, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η πιο συνηθισμένη αιτία είναι ψυχολογικής φύσης. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν δυσεπίλυτο φτέρνισμα αφού βιώσουν ένα τραυματικό γεγονός.

Πηγή: medicalnewstoday.com

Διαβάστε επίσης

Ως την Πέμπτη οι ανακοινώσεις για την άρση των μέτρων – Τι γίνεται με επαναλοιμώξεις και εμβολιασμένους στις ΜΕΘ

Νηστεία και διατροφή : Συμβουλές για να χάσετε κιλά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.