COVID-19 και σεξ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες

Μόλις δύο χρόνια μετά την πανδημία COVID-19, οι ειδικοί εξακολουθούν να αποκαλύπτουν τις μυστηριώδεις επιπτώσεις που έχει ο κορονοϊός σε σχεδόν κάθε μέρος του σώματος. Από την καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο, μέχρι τα μάτια, το δέρμα και τα αναπαραγωγικά όργανα.

Ενώ, οι περισσότερες μελέτες για την επίδραση της COVID-19 στη γονιμότητα έχουν επικεντρωθεί στις γυναίκες, η αναδυόμενη έρευνα για τους άνδρες, αρχίζει να δείχνει ότι η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή μείωση της ανδρικής γονιμότητας και της σεξουαλικής λειτουργίας.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Endocrinological Investigation, διαπίστωσε ότι οι άνδρες που νόσησαν, είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία, από τους άνδρες που δεν είχαν νοσήσει με COVID-19.

Σύμφωνα με τον Kevin Chu, MD, ανδρολόγο στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, η ανακάλυψη του κορονοϊού στον ιστό του πέους και των όρχεων, έθεσε ερωτήματα που απαιτούσαν απαντήσεις.

«Η εύρεση του ιού σε αυτόν τον ιστό ήταν αυτό που για πρώτη φορά ώθησε τους ερευνητές να εξετάσουν ορισμένα μέρη του σώματος που δεν είχαν εξεταστεί αρχικά», λέει ο Δρ Τσου, στο everydayhealth.com, για να προσθέσει ότι, «Υπάρχουν ακόμη τόσα πολλά που δεν ξέρουμε».

Μπορεί η COVID-19 να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία;

Για μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2022 στο περιοδικό Sexual Medicine, ο Chu και οι συνεργάτες του υπέθεσαν ότι επειδή η νόσος μπορεί να οδηγήσει στη στένωση των αιμοφόρων αγγείων γύρω από την καρδιά, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός άνδρα να έχει στύση.

«Χρειάζεστε καλή ροή αίματος στο πέος για να έχετε καλές στύσεις και αν αυτό επηρεαστεί, θα μπορούσε να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία», λέει ο Chu.

Αυτός και η ομάδα του εξέτασαν ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία εκατομμυρίων ασθενών στις Ηνωμένες Πολιτείες, εντοπίζοντας πάνω από 230.000 ενήλικες άνδρες που είχαν COVID-19 και συγκρίνοντάς τους με παρόμοιο αριθμό ανδρών, που δεν είχαν μολυνθεί.

Το συμπέρασμά τους: Η COVID-19 μπορεί να συνδεθεί με τη στυτική δυσλειτουργία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι στύσεις δεν είναι καθαρά βιολογικές. «Απαιτούν ψυχοκοινωνικούς παράγοντες και αυτό πρέπει επίσης να εξεταστεί», λέει ο Chu, εξηγώντας ότι η ψυχική καταπόνηση από το να είσαι άρρωστος ή ακόμα και το άγχος της πανδημίας μπορεί να παίζει ρόλο.

Οι επιστήμονες, έχουν από καιρό τεκμηριώσει τον αντίκτυπο του στρες στη λίμπιντο και τη σεξουαλική λειτουργία, αλλά η έρευνα για το πώς το άγχος που σχετίζεται με την πανδημία επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων έχει μικτά αποτελέσματα.

Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2022 στο περιοδικό BMC Public Health εξέτασε 26 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 2.500 γυναίκες και 3.800 άνδρες. Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της πανδημίας και της μειωμένης σεξουαλικής δραστηριότητας, ειδικά στις γυναίκες, και ότι ο φόβος της μόλυνσης ή της μετάδοσης είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στην εμφάνιση σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Μπορεί η COVID-19 να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα;

Η έρευνα σχετικά με το πώς ο κορονοϊός μπορεί να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα είναι επίσης νέα, αλλά ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Μια μελέτη 120 ανδρών που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 στο περιοδικό Fertility and Sterility διαπίστωσε ότι το 60% όσων είχαν COVID-19 παρουσίασαν μειωμένη κινητικότητα του σπέρματος (αναφερόμενη στην ικανότητα του σπέρματος να κινείται) τον μήνα μετά τη μόλυνση, παρόλο που ο ιός δεν ανιχνεύθηκε στο ίδιο το σπέρμα.

Επειδή η έρευνα είναι ακόμα νέα, δεν είναι σαφές πόσο διαρκεί αυτή η μείωση της γονιμότητας, αν και οι συγγραφείς υπολόγισαν περίπου τρεις μήνες.

Μια ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2022 στο American Journal of Epidemiology, περιελάμβανε περισσότερα από 2.100 ζευγάρια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ η COVID-19 στις γυναίκες δεν φαινόταν να βλάπτει την ικανότητά τους να μείνουν έγκυες, στους άνδρες φαίνεται να μειώνει τη γονιμότητα.

«Υποθέτουμε ότι οι επιπτώσεις δεν θα είναι μόνιμες, αλλά δεν το γνωρίζουμε ακόμη», λέει ο Chas Easley, PhD, αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

Σύμφωνα με τον Δρ. Easley, όλοι οι ιοί στοχεύουν διαφορετικούς υποδοχείς, ή πρωτεΐνες, για να εισέλθουν στα κύτταρα. Ο κορονοϊός στοχεύει δύο πρωτεΐνες: ACE2 και TMPRSS2. Ο Easley και ορισμένοι άλλοι ειδικοί υποθέτουν ότι τα όργανα που περιέχουν και τις δύο αυτές πρωτεΐνες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη μόλυνση από τον ιό. Οι όρχεις, που είναι τα όργανα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή του σπέρματος, περιέχουν και τα δύο.

Συμβουλεύει μάλιστα, τα άτομα που είχαν νόσησαν και δυσκολεύονται να συλλάβουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξέτασης για την αξιολόγηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και της κινητικότητας του σπέρματος.

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 κάνουν τους άνδρες υπογόνιμους;

Σύμφωνα με τον Easley, κανένα από τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν μειώνει την ανδρική γονιμότητα. “Το εμβόλιο δεν μπορεί να προκαλέσει στειρότητα – αλλά ο ιός μπορεί”, λέει χαρακτηρισιτκά.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021 στο JAMA, η οποία περιελάμβανε 45 άνδρες που έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου mRNA COVID-19, διαπίστωσε ότι το εμβόλιο δεν μείωσε τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων αυξήθηκε, από έναν διάμεσο αριθμό 26 εκατομμυρίων ανά χιλιοστόλιτρο κατά την έναρξη σε 30 εκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο μετά τη δεύτερη λήψη.

Σύμφωνα με τον Easley, ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 είναι ένας σημαντικός τρόπος για τους άνδρες να προστατεύσουν τη γονιμότητά τους.

Διαβάστε επίσης 

Η μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα επηρεάζει το σπέρμα – Τα νεότερα για την ανδρική υπογονιμότητα

Sexercise: Τα οφέλη της σεξουαλικής άσκησης και πώς να την εξασκήσετε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.