Πώς να καθαρίσετε, όταν κάποιος στο σπίτι έχει κορωνοϊό ή αναρρώνει από COVID-19

Εάν κάποιος στο σπίτι σας έχει κορωνοϊό ή αναρρώνει από την COVID-19, θα πρέπει να καθαρίσετε και να απολυμάνετε πολύ προσεκτικά και με σχολαστική ευλάβεια, ειδικά τους χώρους στους οποίους είχε απομονωθεί.

Πώς να καθαρίσετε όταν κάποιος στο σπίτι έχει κορωνοϊό ή αναρρώνει από COVID-19

Ο καθαρισμός και η απολύμανση δεν είναι το ίδιο πράγμα:

Καθαρισμός σημαίνει απομάκρυνση μικροβίων, βρωμιάς και ακαθαρσιών από τις επιφάνειες. Δεν σκοτώνει τα μικρόβια, αλλά μειώνει τον αριθμό τους στις επιφάνειες.

Απολύμανση σημαίνει χρήση εγκεκριμένων χημικών ουσιών που σκοτώνουν τα μικρόβια στις επιφάνειες. Η απολύμναση γίνεται μετά τον καθαρισμό και μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο εξάπλωσης μόλυνσης.

Μόλις αναρρώσει ο ασθενής και δεν είναι πλέον μεταδοτικός, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα – σύμφωνα με το health.usnews.com για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε:

  • Φορέστε γάντια και μάσκα προσώπου ενώ καθαρίζετε αυτές τις περιοχές.
  • Αερίστε τα δωμάτια ανοίγοντας τα παράθυρα και αν μπορείτε χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες.
  • Καθαρίστε όλες τις επιφάνειες του δωματίου του ασθενή με σαπούνι ή απορρυπαντικό και νερό, καθώς και όλους τους κοινόχρηστους χώρους και τις επιφάνειες υψηλής επαφής, όπως φωτιστικά μπάνιου.
  • Απολυμάνετε σκληρές επιφάνειες με εγκεκριμένο προϊόν. Ακολουθήστε τις οδηγίες της ετικέτας.
  • Δώστε χρόνο στο απολυμαντικό να λειτουργήσει ακολουθώντας τις οδηγίες των κατασκευαστών σχετικά με το πόση ώρα θα αφήσετε το υγρό προϊόν στην επιφάνεια πριν το σκουπίσετε.
  • Καθαρίστε μαλακές επιφάνειες, όπως χαλί και κουρτίνες, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή για αυτά τα υλικά.
  • Για ρούχα, λευκά είδη και άλλα μαλακά αντικείμενα που μπορούν να μπουν στο πλυντήριο, χρησιμοποιήστε κανονικό απορρυπαντικό ρούχων και όσο το δυνατόν πιο ζεστό νερό.
  • Αποφύγετε να ανακινείτε τα βρώμικα σεντόνια.
  • Χρησιμοποιήστε έναν ατομικό κάδο απορριμμάτων για το άτομο που είναι άρρωστο. Όταν χειρίζεστε σκουπίδια ή απορρίπτετε σακούλες σκουπιδιών, φοράτε γάντια και πλένετε τα χέρια μετά.

Μερικά μυστικά ακόμη

Εάν δεν είναι δυνατό να κρατήσετε τα μέλη της οικογένειας εντελώς ξεχωριστά, απολυμάνετε συχνά όλες τις κοινόχρηστες επιφάνειες υψηλής επαφής, όπως διακόπτες φώτων, πάγκους, τραπέζια και βρύσες. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με τη χρήση μάσκας, τη χρήση γαντιών και την απόρριψη αντικειμένων όπως χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα σε ξεχωριστά δοχεία απορριμμάτων.

Απολυμάνετε συγκεκριμένα τα αντικείμενα που αγγίζει το άρρωστο άτομο. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι άρρωστος και είναι συνέχεια στο κρεβάτι και σηκώνεται μόνο για να πάει στην τουαλέτα, προσέξτε πολύ το κομοδίνο, τα κλινοσκεπάσματα, το χερούλι της πόρτας του μπάνιου, τις βρύσες και την τουαλέτα.

Όταν καθαρίζετε και απολυμένετε σκληρές επιφάνειες – όπως πάγκους, τραπέζια, πόμολα πόρτας, κουφώματα και κρεβάτι – χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε οικιακό απορρυπαντικό ή σαπούνι και νερό πριν την απολύμανση. Το σαπούνι και το ζεστό νερό λειτουργούν πολύ καλά στην αποσταθεροποίηση του κορωνοϊού γιατί καταστρέφουν τη λιπώδη μεμβράνη που συγκρατεί τον ιό.

Μόλις καθαριστούν, οι σκληρές επιφάνειες μπορούν να απολυμανθούν χρησιμοποιώντας εγκεκριμένα προϊόντα. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή, ειδικά για το πόσο καιρό πρέπει να αφήσετε το προϊόν στην επιφάνεια πριν το σκουπίσετε.
Εάν χρησιμοποιείτε σπρέι, αφήστε το για λίγα λεπτά πριν το σκουπίσετε. Εάν χρησιμοποιείτε υγρά μαντηλάκια, μην το ξαναχρησιμοποιήσετε όταν στεγνώσει. Τότε δεν είναι πλέον αποτελεσματικό.

Η απολύμανση δεν είναι στιγμιαία. Για ένα διάλυμα 5% υποχλωριώδους νατρίου, που είναι το πιο οικιακό λευκαντικό, πρέπει να το αφήσετε στην επιφάνεια για 10 λεπτά πριν το σκουπίσετε. Αν δεν δίνετε στο απολυμαντικό σας αρκετό χρόνο για να κάνει τη δουλειά του, δεν απολυμαίνετε.

Με ηλεκτρονικές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα, tablet, οθόνες αφής, τηλεχειριστήρια και πληκτρολόγια, αφαιρέστε πρώτα την ορατή βρωμιά και άλλους ρύπους. Στη συνέχεια, ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για όλα τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τέτοιες οδηγίες, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε μαντηλάκια με βάση το οινόπνευμα ή σπρέι που περιέχουν τουλάχιστον 70% αλκοόλ για την απολύμανση των οθονών αφής. Στεγνώστε καλά τις επιφάνειες.

Διαβάστε επίσης

ΕΚΠΑ: Με αυτή τη διατροφή έχετε 400% υψηλότερες πιθανότητες για μέτρια έως σοβαρή COVID-19

ΕΦΚΑ – μη μισθωτοί: Χωρίς παροχές υγείας όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, εκτός αν πληρώσουν εισφορές ενός έτους

Η πριγκίπισσα Τατιάνα, ο Κυριάκος Σουλιώτης και η πρόβα λήξης της ενημέρωσης

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.