Μυστικά υγείας για να ζήσετε περισσότερα χρόνια

Στον ορισμό της καλής υγείας συμπεριλαμβάνεται η μακροζωία και η ποιότητα ζωής. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) “υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας”.

Πως πετυχαίνουμε όμως τη μακροζωία η οποία είναι ένας βασικός δείκτης της καλής υγείας;

Όλοι έχουμε δει και θαυμάζουμε αυτούς τους υπερήλικους δρομείς που μπορεί να πλησιάζουν τα 90 αλλά συνεχίζουν ακάθεκτοι να συμμετέχουν σε αγώνες δρόμου και μάλιστα χωρίς να χάνουν τη φόρμα τους.

Οι πέντε περιοχές στον πλανήτη με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ανθρώπων στον κόσμο που έχουν ζήσει μέχρι την ηλικία των 100 ετών και άνω, είναι η Nicoya της Κόστα Ρίκα. Η Ικαρία, στην Ελλάδα, η Σαρδηνία στην Ιταλία, η Καλιφόρνια και η Οκινάουα της Ιαπωνίας.

Οι κάτοικοί τους όχι μόνο ζουν περισσότερο, είναι και σε άριστη υγεία. Για χρόνια, οι επιστήμονες μελετούσαν αυτούς τους πληθυσμούς, αναλύοντας τις συνήθειές τους λεπτομερώς για να συλλέξουν τα μυστικά για την υγεία, την ευτυχία και τη μακροζωία.

Μυστικά υγείας για να ζήσετε περισσότερα χρόνια

Λιγότερο άγχος

Το άγχος είναι μια από τις κύριες αιτίες χρόνιας φλεγμονής. Έχει επίσης άμεσους δεσμούς με σημαντικά ζητήματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, από την άνοια έως τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η Οκινάουα της Ιαπωνίας φιλοξενεί μερικούς από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο eatthis.com, αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι έχουν μια σειρά από συνήθειες που μειώνουν το άγχος: Βγαίνουν έξω και στον ήλιο όλο το χρόνο. Είναι πολύ κοινωνικοί. Αφιερώνουν χρόνο για να προσευχηθούν ή να διαλογιστούν καθημερινά. και κηπουρεύουν τακτικά. Μελέτες δείχνουν ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες μειώνουν το άγχος.

Να είσαι Κοινωνικός

Στη Nicoya της Κόστα Ρίκα, ένα υψηλό ποσοστό ανθρώπων ζει μέχρι τα 100 και έχει άριστη υγεία. Ένας παράγοντας: Είναι πολύ κοινωνικοί. Οι πόλεις είναι διαμορφωμένες έτσι ώστε οι άνθρωποι να συναντούν ο ένας τον άλλον συχνά και να περπατούν μέχρι τις δουλειές τους, όπου συνομιλούν μεταξύ τους. Πολλές γενιές οικογένειας ζουν μαζί και οι γείτονες θεωρούνται ευρύτερη οικογένεια, πάντα ευπρόσδεκτοι για συναναστροφή.

Εκτεταμένη έρευνα έχει βρει ότι η κοινωνική απομόνωση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, άνοιας και πρόωρου θανάτου. Γιατί; Η μοναξιά είναι μια άλλη μορφή άγχους, που επιβαρύνει την καρδιά, τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να ενθαρρύνει ανθυγιεινές συνήθειες.

Κάντε μεσογειακή διατροφή

Στην Ικαρία, οι άνθρωποι ζουν οκτώ έως 10 χρόνια περισσότερο από τους Αμερικανούς και έχουν το μισό ποσοστό καρδιακών παθήσεων, σημαντικά λιγότερο καρκίνο και σχεδόν καμία περίπτωση άνοιας. Τρώνε επίσης την πιο αυστηρή εκδοχή της μεσογειακής διατροφής στον κόσμο, που περιλαμβάνει άφθονα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και όσπρια και ελαιόλαδο.

Η άπαχη πρωτεΐνη είναι μέρος της Μεσογειακής Διατροφής, αλλά οι Ικαριώτες τρώνε πολύ λιγότερο κρέας και ψάρι —και πολύ περισσότερα λαχανικά— από άλλες περιοχές. Ένα άλλο κλειδί: Μαγειρεύουν στο σπίτι, όπως και πολλοί αιωνόβιοι στις μπλε ζώνες. Όταν μαγειρεύετε μόνοι σας, ελέγχετε πόσο υγιεινά είναι τα συστατικά σας. Το μαγείρεμα μπορεί επίσης να προσφέρει άσκηση.

Κάντε περισσότερο σεξ

Στην Ικαρία, περισσότερο από το 80%των ατόμων μεταξύ 65 και 100 ετών κάνουν σεξ τακτικά. Δεν είναι απλώς ανέκδοτο ότι το σεξ ενισχύει τη μακροζωία: Μια μελέτη 1.000 Ουαλών ανδρών ηλικίας 45 έως 59 ετών διαπίστωσε ότι οι άνδρες που βίωναν συχνούς οργασμούς είχαν τον μισό κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο από τους άνδρες που είχαν λιγότερο συχνούς οργασμούς.

Σωματική δραστηριότητα

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που μοιράζονται οι γηραιότεροι άνθρωποι στον κόσμο: Έχουν τακτική σωματική δραστηριότητα. Η Ικαρία είναι μια λοφώδης περιοχή όπου η πεζοπορία είναι τρόπος ζωής. Οι κάτοικοι της Οκινάουα περπατούν και κάνουν ποδήλατο για να πηγαίνουν από μέρος σε μέρος πιο συχνά παρά να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα, και το κάνουν τακτικά από νεαρή ηλικία. (Οι αιωνόβιοι στην Οκινάουα επίσης κάνουν τακτικά κηπουρική—μια δραστηριότητα που η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία υπολογίζει ως μέτριας έντασης άσκηση.) Και για να ζήσετε την πιο υγιεινή ζωή σας, μην χάσετε αυτή τη συμβουλή που σώζει ζωές.

Διαβάστε επίσης 

Υγιεινή διατροφή: Γιατί είναι δύσκολο να την ακολουθήσουμε

Οι πολύωρες δουλειές του νοικοκυριού προστατεύουν τις γυναίκες από τα καρδιαγγειακά

 

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.