Πώς να δημιουργήσεις τον ιδανικό χώρο εργασίας, για μια πιο υγιή και παραγωγική ημέρα

Είτε συνδέεστε στην εργασία σας εξ αποστάσεως είτε πηγαίνετε στο γραφείο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη πώς ο φυσικός χώρος εργασίας σας επηρεάζει την υγεία σας. Εξάλλου, το να δουλεύετε στον καναπέ με φορητό υπολογιστή δεν ωφελεί ακριβώς τη στάση σώματος σας ούτε βελτιώνει τους πόνους στην πλάτη και τη μέση.

Μια λύση είναι να δημιουργήσετε έναν εργονομικό χώρο εργασίας — αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πώς θα το κάνετε;

Το realsimple.com ζήτησε από φυσιοθεραπευτές να εξηγήσουν τις βασικές αρχές της εργονομίας και πώς να δώσετε στο σώμα σας την υποστήριξη που χρειάζεται εν ώρα εργασίας.

Τι σημαίνει «εργονομικός»;

Η εργονομία αναπτύχθηκε γύρω στο 1950, εν μέρει λόγω της αναγνώρισης ότι οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο να κάνουν λάθη από τις μηχανές όταν δεν βρίσκονται σε κατάλληλες συνθήκες εργασίας, εξηγεί η Lauren Heimann, φυσιοθεραπεύτρια και δημιουργός της μεθόδου LYT Yoga.

Για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και να ελαχιστοποιηθούν τα σφάλματα, έπρεπε να ληφθεί περισσότερο υπόψη το φυσικό περιβάλλον εργασίας. Σήμερα, η εργονομία στοχεύει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και στη μείωση της πιθανότητας τραυματισμών που σχετίζονται με την εργασία.

Ο στόχος της εργονομίας είναι να αυξήσει την άνεση κατά τη χρήση της τεχνολογίας, να βελτιώσει την ικανοποίηση των εργαζομένων, την ασφάλεια και την ποιότητα της επαγγελματικής εμπειρίας ζωής και να μειώσει την κόπωση και το άγχος στους μεμονωμένους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με μελέτες για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, το 34% όλων των χαμένων εργάσιμων ημερών οφείλονται σε μυοσκελετικές διαταραχές που σχετίζονται με την εργασία.

«Εκτός από τη δυσκαμψία των αρθρώσεων και τον μυϊκό πόνο, τα κοινά παράπονα από τους εργαζόμενους περιλαμβάνουν μυϊκή κόπωση, θολή όραση και μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα σε διάφορες περιοχές του σώματος που είναι επιρρεπείς σε έναν μη βέλτιστο χώρο εργασίας», λέει ο Heimann.

«Οι βασικές αρχές της εργονομίας είναι η βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος δημιουργώντας την πιο βέλτιστη εμβιομηχανική διάταξη που ωφελεί το φυσικό σώμα, την πνευματική οξύτητα, την ικανοποίηση από την εργασία και τη συνολική παραγωγικότητα του εργαζομένου».

Ποια είναι τα οφέλη ενός εργονομικού χώρου εργασίας;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επενδύσετε σε έναν εργονομικό χώρο εργασίας, αλλά το μεγαλύτερο όφελος είναι η μείωση του πόνου, σύμφωνα με τη Lauren Lobert Frison, DPT, OMPT, CSCS, την ιδιοκτήτρια του APEX Physical Therapy. Συνήθως, είναι πόνος στον αυχένα και την πλάτη, αλλά μπορεί επίσης να είναι και δυσφορία στον καρπό και στον ώμο.

Είναι ένα win-win για τους εργοδότες, καθώς εξοικονομεί χρήματα μειώνοντας τις αιτήσεις αποζημίωσης των εργαζομένων και τις ρεπό. Και για τους εργαζόμενους, βελτιώνει την ποιότητα ζωής, την ικανοποίηση από την εργασία και την εργασιακή απόδοση, προσθέτει.

Πώς να ρυθμίσετε έναν εργονομικό σταθμό εργασίας

Είστε έτοιμοι να επενδύσετε στην υγεία και την εργασιακή σας απόδοση; Η δημιουργία ενός εργονομικού χώρου εργασίας δεν είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να καταλάβετε τι είναι καλύτερο για εσάς και το σώμα σας.

Επιλέξτε μια καρέκλα που προσφέρει τη σωστή υποστήριξη

Ξεκινήστε από εκεί που πιθανότατα ξοδεύετε τον περισσότερο χρόνο—την καρέκλα σας. Ο Heimann λέει να αναζητήσετε μια καρέκλα που να υποστηρίζει την οσφυϊκή (κάτω) σπονδυλική στήλη, να σας επιτρέπει να διατηρείτε μια ουδέτερη σπονδυλική στήλη (όχι τυλιγμένη προς τα εμπρός ή αψιδωτή πίσω) και να διατηρεί το κεφάλι και τον λαιμό σας ευθυγραμμισμένους πάνω από τον κορμό σας.

Προσθέτει ότι το ύψος του καθίσματος σας θα πρέπει να επιτρέπει στα πόδια σας να είναι επίπεδα στο πάτωμα και τα γόνατά σας να είναι στο ίδιο επίπεδο με τους γοφούς, παρέχοντας υποστήριξη για τα πόδια και τη σπονδυλική στήλη. Το σώμα σας θα πρέπει να δημιουργήσει μια σειρά από φυσικές γωνίες ενενήντα μοιρών.

Επιλέξτε ένα γραφείο που παρέχει επαρκή χώρο για τα πόδια

Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξετε ένα γραφείο που να επιτρέπει επαρκή χώρο για τα πόδια και επαρκή χώρο στην επιφάνεια εργασίας. Η Heimann προτείνει να βρείτε ένα ρυθμιζόμενο γραφείο, καθώς σας επιτρέπει να αλλάζετε θέσεις μεταξύ καθίσματος και ορθοστασίας. Δεν υπάρχει όρθιο γραφείο; Στοιβάστε βιβλία ή ένα κουτί πάνω από το γραφείο σας για μια αυτοσχέδια ρύθμιση.

Εξασφαλίστε το σωστό ύψος οθόνης ή φορητού υπολογιστή

Μια ιδανική εργονομική ρύθμιση γραφείου είναι αυτή που επιτρέπει τη σωστή τοποθέτηση του λαιμού και του καρπού, την οποία μπορείτε να επιτύχετε με τη σωστή οθόνη του υπολογιστή και το σωστό ύψος πληκτρολογίου. “Το να έχετε την οθόνη του υπολογιστή στο ύψος των ματιών ή ελαφρώς χαμηλότερα, είναι απαραίτητο για την αποφυγή του τρομερού τεχνολογικού λαιμού”, λέει ο Heimann.

Οι καρποί και οι πήχεις σας πρέπει να είναι ίσιοι και περίπου στο ίδιο επίπεδο με τους αγκώνες σας. “Ένα ασύρματο ποντίκι/πληκτρολόγιο προσφέρει ευελιξία για την τοποθέτηση του καρπού, κάτι που είναι σημαντικό εάν η οθόνη είναι ψηλότερα, στο ύψος των ματιών. Ένα εργονομικό πληκτρολόγιο γέρνει μακριά σε μια μικρή γωνία για να διατηρεί μια πιο ουδέτερη θέση για τους καρπούς.”

Κάντε τακτικά διαλείμματα όλη την ημέρα

Αυτό δεν κοστίζει ούτε μια δεκάρα, αλλά μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά. Δεν έχει σημασία αν στέκεστε ή κάθεστε με άψογη στάση, το να βρίσκεστε στην ίδια θέση για πολλές ώρες θα προκαλέσει αναπόφευκτα δυσκαμψία και πόνο, προειδοποιεί ο Frison. “Βάλτε ένα ξυπνητήρι και κάντε λίγο περπάτημα μία φορά την ώρα, αλλάξτε θέσεις με το μετατρέψιμο γραφείο σας κάθε μία ή δύο ώρες, κάντε ένα διάλειμμα-αυτά είναι τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε ή να αποτρέψετε τον πόνο”, λέει.

Διαβάστε επίσης 

Να κάνω γυμναστική μετά το εμβόλιο ή όχι και για πόση ώρα

3+1 έξυπνοι τρόποι να μειώσετε τον λογαριασμό του σούπερ μάρκετ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.