Πόνος στον ώμο: Ποια είναι η συχνότερη αιτία;

Πόνος στον ώμο: Ποια είναι η συχνότερη αιτία; Ο τραυματισμός των τενόντων του ώμου, είτε αιφνίδια είτε χρονίως, στην περιοχή υπό τον ακρωμιοκλειδικό σύνδεσμο, που εμφανίζεται με πόνο και διαταραχή λειτουργικότητας του ώμου εκφράζεται σαν Σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής και αποτελεί τη συχνότερη αιτία πρόκλησης πόνου. Η πλειονότητα των ασθενών προέρχονται από τις ηλικίες 25-40.

«Καταρχήν ανατομικές διαφοροποιήσεις στα οστά του ώμου προδιαθέτουν για τη σταθερή κάκωση των τενόντων του ώμου. Άθληση ή εργασία με έντονη ή επαναλαμβανόμενη κίνηση του ώμου σε άξονες >90ο, π.χ. μονόζυγο, άρση βαρών, επαγγελματίες ηλεκτρολόγοι αναφέρουν συχνά συμπτώματα πόνου στον ώμο. Φυσικά τραυματισμοί, που αλλοιώνουν την ανατομία της περιοχής μπορεί πολύ συχνά να προκαλέσουν ωμαλγία», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Τόλης, MD, MSC, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ιατρείου Άνω Άκρου – Μικροχειρουργικής, Metropolitan General.

Πως εκδηλώνεται ο πόνος στον ώμο

Το άλγος στην περιοχή του ώμου, με αντανάκλαση πολλές φορές στην εξωτερική πλευρά του βραχίονα αποτελεί τη συνηθέστερη έκφραση του συνδρόμου. Συνοδά, αναφέρεται δυσκολία του ασθενούς να κοιμηθεί στην πάσχουσα πλευρά, καθώς και διαταραχή λειτουργικότητας με κυριότερο τη δυσχέρεια ή την πλήρη αδυναμία απαγωγής και άρσης του βραχίονα.

Που βασίζεται η διάγνωση του συνδρόμου

Οι κλινικές δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλεται ο ασθενής μπορούν να προσδιορίσουν με υψηλή ακρίβεια την αιτία του πόνου στον ώμο. Συνοδά, ο πλήρης ακτινολογικός έλεγχος (ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία ή υπέρηχος) έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευρήματα του ορθοπαιδικού χειρουργού και να συμβάλλει στη θεραπεία.

Τι περιλαμβάνει η συντηρητική αγωγή για τον πόνο στον ώμο

Καταρχήν συνιστάται αλλαγή δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με εντατική κινησιοθεραπεία και ενδυνάμωση των μυών του ώμου. Η παράλληλη φαρμακευτική αγωγή (ήπια παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη) θα δράσουν στην άμεση ύφεση των συμπτωμάτων.

Έχουν θέση οι βιολογικές θεραπείες στην αντιμετώπιση του συνδρόμου;

Η χρήση των βιολογικών παραγόντων πχ. PRP (Platelet Rich Plasma) στη σύγχρονη εποχή έχει αποδειχθεί ότι δρα αποτελεσματικά σε σημαντικό αριθμό ασθενών.

Πότε πρέπει να χειρουργηθεί ο ασθενής με πόνο στον ώμο;

Η χρονιότητα των συμπτωμάτων, τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια ωμαλγίας, η αποτυχία της συντηρητικής αγωγής αλλά και οι επιβαρυντικές ανατομικές διαφοροποιήσεις των οστών του ώμου αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά των ασθενών, που οφείλουν να χειρουργηθούν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημά τους.

Ποια είναι η συνιστώμενη χειρουργική επέμβαση;

Η αρθροσκόπηση ώμου, μια τεχνική ελάχιστα επεμβατική και υψηλής ακρίβειας και αποτελεσματικότητας, είναι η επέμβαση εκλογής για τους πάσχοντες από Σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής.

Πότε επιστρέφει ο ασθενής στην δραστηριότητά του;

Η ομαλή επάνοδος του ασθενούς στην καθημερινότητά του, ανάλογα και με το προηγηθέν επίπεδο κάκωσης του ώμου, προσδιορίζεται κατά μέσο όρο σε ένα μήνα μετεγχειρητικά.

Διαβάστε επίσης

«Το Πάσχα μας θα είναι κανονικό» εκτιμά η Μίνα Γκάγκα – Τι είπε για το Παίδων Πεντέλης

Μετάδοση κορωνοϊού: Μεγάλη προσοχή την πέμπτη ημέρα -Έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα καραντίνας

Διασημότητες που είναι 100% vegan

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.