Πώς η πανδημία άλλαξε το σώμα μας- Από την απώλεια μαλλιών στην αύξηση βάρους

Ανεξαρτήτως από το αν νοσήσατε ή όχι από κορονοϊό τον τελευταίο χρόνο, η πανδημία επηρεάζει τον οργανισμό σας και το σώμα σας από τον εγκέφαλο μέχρι και το δέρμα σας.

Αυτό δείχνουν επιστημονικές έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες οι επιπτώσεις της πανδημίας στο σώμα μας ποικίλλουν. Από τον φόβο που μπορεί να έχουμε αναπτύξει απέναντι στον ιό, είτε για εμάς είτε για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, την οικονομική δυσπραγία και την απώλεια θέσεων εργασίας, μέχρι την κοινωνική απομόνωση. Οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε οργανικά, πνευματικά και ψυχολογικά είναι πολλές, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Πώς η πανδημία άλλαξε το σώμα μας

Μαλλιά

Σύμφωνα με γκάλοπ του Βρετανικού Ινστιτούτου Τριχολογίας, το 79% των μελών του ινστιτούτου παρατήρησε αύξηση των ασθενών που παραπονιούνται για απώλεια μαλλιών από την έναρξη της καραντίνας και έπειτα.

«Το στρες του lockdown, σε συνδυασμό με την κακή διατροφή που πολλοί κάνουν στην καραντίνα έχουν σίγουρα παίξει ρόλο. Εάν έχετε περάσει κορονοϊό, τότε η αυξημένη σωματική θερμοκρασία ίσως έχει επίσης συμβάλει», εξήγησε η Eva Proudman, πρόεδρος του ινστιτούτου.

Τα καλά νέα, λέει ο Ritcard Spencer, είναι ότι είτε η απώλεια οφείλεται σε σωματικό ή συναισθηματικό στρες, «το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο των μαλλιών είναι ανακτήσιμο». Σε ορισμένες περιπτώσεις, προσθέτει, «το σώμα θα ανακάμψει από αυτή τη διαταραχή μόνο του. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσουμε με διατροφικές αλλαγές, συγκεκριμένα συμπληρώματα μαλλιών ή θεραπείες».

Μάτια

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο χρόνος που περνάμε μπροστά στις οθόνες έχει αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα, όπως είναι η ξηροφθαλμία και η μυωπία.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, η μυωπία στα παιδιά φαίνεται να αυξάνεται ανάλογα με τον χρόνο που περνούν εντός του σπιτιού, καθώς συνηθίζουν να κοιτούν αντικείμενα που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα μάτια τους και να περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη.

Δόντια

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Οδοντιάτρων της Βρετανίας, περισσότερα από 35 εκατομμύρια ραντεβού στον οδοντίατρο ακυρώθηκαν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως αποκαλύφθηκε σε σχετική έρευνα, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει παρατηρηθεί αύξηση στο τρίξιμο των δοντιών, το οποίο προκαλεί φθορά στο σμάλτο αλλά και πονοκεφάλους.

Δέρμα

Το στρες της πανδημίας έχει προκαλέσει επιδείνωση σε διάφορες δερματικές φλεγμονές, όπως είναι το έκζεμα, η ψωρίαση και η ροδόχρους ακμή, αναφέρει η δερματολόγος Emma Craythorne στον Guardian.

Παράλληλα, το διαρκές πλύσιμο των χεριών έχει οδηγήσει σε ξηροδερμία, ενώ η μάσκα προκαλεί ακμή σε ορισμένους ανθρώπους που έχουν δέρμα με τάσεις ακμής.

Ο όρος “maskne” έχει διατυπωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας – αναφερόμενος σε δερματικά προβλήματα λόγω της χρήσης μάσκας – αλλά η Craythorne δεν το βλέπει αυτό ως μεγάλο πρόβλημα.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί μέσα στην πανδημία,  να αναπτύξουν περιστοματική δερματίτιδα, λέει, «μια κατάσταση όπου το φράγμα του δέρματος δεν λειτουργεί τόσο καλά, και εμφανίζονται αυτά τα μικροσκοπικά εξογκώματα γύρω από το στόμα που μπορεί να προκαλούν φαγούρα – και οι άνθρωποι συχνά το μπερδεύουν με την ακμή, αλλά δεν είναι”, λέει η Craythorne.

Σωματικό βάρος

«Πολλοί άνθρωποι άλλαξαν τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ορισμένοι προς το καλύτερο και άλλοι προς το χειρότερο. Έτσι, μπορεί ο μέσος όρος να παραμένει παρόμοιος, αλλά μεμονωμένα παρατηρούμε μεγάλες διαφορές.. Ταυτόχρονα, περίπου το 25% των πολιτών ασκήθηκε λιγότερο σε σχέση με το 2019», σχολίασε ο Tim Spector από το King’s College.

Μια μεγάλη διεθνής έρευνα σε περισσότερους από 7.700 ενήλικες τον Απρίλιο διαπίστωσε ότι το 27% όλων των ερωτηθέντων ανέφεραν αύξηση βάρους κατά την έναρξη της πανδημίας, ποσοστό που αυξήθηκε σε 33% μεταξύ των ήδη παχύσαρκων. Λιγότερο από 20% ανέφεραν απώλεια βάρους.

Περισσότεροι από τους μισούς γονείς έβαλαν κατά μέσο όρο 16 κιλά, σύμφωνα με την έρευνα.

Η αύξηση βάρους δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι δουλεύοντας σε υπολογιστές και αφιερώνουν χρόνο σε δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα ή η τηλεόραση.

Πολλά γυμναστήρια έχουν κλείσει και η πανδημική κόπωση έχει καθιερωθεί. Η Δρ. Jacqueline Fincher, γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Thomson της Γεωργίας και πρόεδρος του American College of Physicians, δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει αύξηση βάρους στους ασθενείς της, ιδιαίτερα από το φθινόπωρο.

«Όταν έφτασε το φθινόπωρο και ο χειμώνας, δεν μπορούσαν να βγουν τόσο πολύ, δεν θα μπορούσαν να είναι έξω και να είναι πιο δραστήριοι, και ξεκίνησε ο χειμερινός μαρασμός και η μελαγχολία», ανέφερε.

Πηγή: theguardian.com

Διαβάστε επίσης 

Οδηγίες για ασφαλές σεξ στην εποχή της επιδημίας

Αυτές είναι οι δημοφιλείς αναζητήσεις τροφίμων για το 2021, σύμφωνα με την Google

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.