Κλιματικές καταστροφές: Τι λένε 14 χιλ. επιστήμονες

Άλλη μια κραυγή αγωνίας για την κλιματική αλλαγή. Οι κλιματικές καταστροφές είναι μεγάλες και θα γίνουν μεγαλύτερες, προειδοποιούν 14.000 επιστήμονες.

Τα «ζωτικά σημεία» της Γης εξασθενούν λόγω των πληγμάτων, που δέχονται από την παγκόσμια οικονομία, όπως αναφέρουν.

Οι ερευνητές έχουν ζητήσει να κηρυχθεί κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμώντας ότι οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου συστηματικά απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τη βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής: «την υπερεκμετάλλευση των πόρων της Γης».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ίδιοι υπογραμμίζουν «την πρωτόγνωρη άνοδο», σε σχέση με την προηγούμενη αποτίμηση της κατάστασης το 2019, των κλιματικών καταστροφών – από πλημμύρες ως καύσωνες, περνώντας από τους κυκλώνες και τις πυρκαγιές.

Ο πλανήτης απειλείται

Από τα 31 «ζωτικά σημεία» του πλανήτη – στα οποία συμπεριλαμβάνονται η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου, το πάχος των παγετώνων και η αποψίλωση των δασών – τα 18 έχουν φτάσει σε σημείο ρεκόρ, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσαν στο περιοδικό BioScience.

Παρά τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2021.

Οι παγετώνες λιώνουν σε ποσοστό 31% πιο γρήγορα σε σχέση με 15 χρόνια νωρίτερα και η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο, στη Βραζιλία, επίσης σημείωσε ρεκόρ το 2020.

Τα ζώα εκτροφής έχουν φτάσει σε αριθμό ρεκόρ, ξεπερνώντας τα δισεκατομμύρια και πλέον είναι περισσότερα από το σύνολο των ανθρώπων και των άγριων ζώων, σημειώνεται στη μελέτη.

Ζητούν άμεσα μέτρα

«Πρέπει να δράσουμε μπροστά στις ενδείξεις, ότι βαίνουμε προς το σημείο κλιματικής ρήξης, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα, για να απαγκιστρωθεί η οικονομία από τον άνθρακα και ξεκινώντας να αποκαθιστούμε τη φύση, αντί να την καταστρέφουμε», τονίζει ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο Τιμ Λέντον του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι πλησιάζουμε, και, μάλιστα, έχουμε ήδη ξεπεράσει κάποια σημεία καμπής, τα οποία ίσως να ωθήσουν το κλιματικό σύστημα προς μια δραματική και ανεπανόρθωτη αλλαγή.

Οι συντάκτες της μελέτης ζητούν να ληφθεί άμεση και ριζική δράση σε πολλούς τομείς: περιορισμός της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, μείωση της μόλυνσης, αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, προώθηση της διατροφής που βασίζεται στα φρούτα και τα λαχανικά, απομάκρυνση από το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης και σταθεροποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης

Υπ. Υγείας: Σπάμε το φράγμα των 5 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων

6 μικρά καθημερινά πράγματα για να γίνει το παιδί σας πιο ανεξάρτητο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.