Απαραίτητος ο σωστός αερισμός του σπιτιού μας κάθε μέρα

Το σπίτι μας πρέπει πάντα να αερίζεται καλά, χειμώνα καλοκαίρι, κάθε μέρα, πόσο μάλλον τώρα, την περίοδο της πανδημίας. Και ναι μεν λόγω ζέστης έχουμε πολλά παράθυρα και μπαλκονόπορτες ανοιχτά, περισσότερες ώρες την ημέρα, παρ’ όλα αυτά, η χαλαρότητα του καλοκαιριού ευνοεί και περισσότερες φιλικές συγκεντρώσεις. Γεγονός που συνεπάγεται ατμόσφαιρα γεμάτη ρύπους και μικρόβια.

Κούραση και ζαλάδα λόγω του αέρα

Η εσωτερική ατμόσφαιρα των κατοικιών μπορεί να φέρει 2 έως 5 φορές περισσότερους ρύπους και μολυσματικούς παράγοντες από ό,τι η εξωτερική, ανεξάρτητα από το αν το σπίτι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης ή σε ένα προάστιο. Το χειμώνα, μάλιστα, το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται, καθώς οι χώροι δεν αερίζονται αρκετά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κούραση, η ζαλάδα, οι ναυτίες και οι πονοκέφαλοι είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του «συνδρόμου του άρρωστου κτιρίου», που αποδίδονται στην εσωτερική ρύπανση του αέρα του κτιρίου. Εκτός αυτού, αερίζοντας το σπίτι, ο αέρας ανανεώνεται και έτσι απομακρύνονται σκόνη και μικρόβια που μπορεί να απειλήσουν τον οργανισμό μας.

Φέρνουμε καθαρό αέρα στο σπίτι μας

Το να έχετε φρέσκο, εξεωτερικό αέρα στο σπίτι σας βοηθά στην αποφυγή της συσσώρευσης σωματιδίων του ιού SARS-CoV-2 στο εσωτερικό του σπιτιού, σύμφωνα με το  Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Ακόμη κι αν μισοανοίξετε τα παράθυρα του σπιτιού, αυτό βοηθά στην είσοδο φρέσκου αέρα. Παρ’ όλα αυτά, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, δηλαδή δεν έχει ψύχος ή υπερβολική ζέστη, ανοίγουμε διάπλατα πόρτες και παράθυρα για να επιτρέψουμε την ανεμπόδιστη είσοδο του φρέσκου αέρα.

Εξετάζοντας την ασφάλεια

Μην ανοίγετε παράθυρα και πόρτες εάν κάτι τέτοιο δεν είναι ασφαλές για εσάς ή άλλους (για παράδειγμα, παρουσία μικρών παιδιών και κατοικίδιων ζώων, κίνδυνος πτώσης, πρόκληση συμπτωμάτων άσθματος, υψηλά επίπεδα εξωτερικής ρύπανσης). Εάν το άνοιγμα παραθύρων ή θυρών δεν είναι ασφαλές, σκεφτείτε άλλες προσεγγίσεις για τη μείωση των σωματιδίων του ιού στον αέρα, όπως η χρήση φιλτραρίσματος αέρα και ανεμιστήρων μπάνιου και κουζίνας.

Διαβάστε επίσης

Ο ΙΣΑ καλεί σε συστράτευση τα μέλη του προκειμένου να εμβολιαστεί κάθε πολίτης

Καθηγητής Γρ. Γεροτζιάφας: “Το επόμενο εξάμηνο θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα του long covid”

Ιστορίες κοριτσιών που έπεσαν θύματα παρενόχλησης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.