Καναδοί ερευνητές στο Νοσοκομείο της Οτάβα, το Πανεπιστήμιο της Οτάβα, το Ινστιτούτο Ερευνών Bruyère και το ICES έχουν δημιουργήσει και επικυρώσει μια ηλεκτρονική αριθμομηχανή, που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω να κατανοήσουν καλύτερα την υγεία του εγκεφάλου τους, αλλα και πώς μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διάγνωσής άνοιας στα επόμενα πέντε χρόνια.
Δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια. Ωστόσο, περίπου το ένα τρίτο των νέων διαγνώσεων, μπορεί να αποφευχθεί μέσω παραγόντων του τρόπου ζωής όπως η σωματική δραστηριότητα, η υγιεινή διατροφή, η μείωση της χρήσης αλκοόλ και καπνού και η διαχείριση καταστάσεων όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Κάθε χρόνο, 76.000 νέες περιπτώσεις άνοιας διαγιγνώσκονται στον Καναδά, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί καθώς ο πληθυσμός γερνά, εκτιμούν οι επιστήμονες.
“Αυτό που ξεχωρίζει αυτόν τον υπολογισμό κινδύνου άνοιας είναι ότι δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε γιατρό για εξετάσεις”, δήλωσε η Δρ Stacey Fisher, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.”Οι άνθρωποι έχουν ήδη όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να συμπληρώσουν την αριθμομηχανή στην άνεση του σπιτιού τους.”
Παράγοντες Κινδύνου Άνοιας :
- Ηλικία
- Κατάσταση καπνίσματος και έκθεση σε διάρκεια ζωής
- Κατανάλωση αλκοόλ
- Σωματική δραστηριότητα
- Στρες
- Διατροφή
- Αίσθηση του ανήκειν
- Εθνικότητα
- Εκπαίδευση
- Δραστηριότητες όπου απαιτείται βοήθεια
- Οικογενειακή κατάσταση
- Συνθήκες υγείας
Ο υπολογιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα για να εκτιμήσει τον κίνδυνο άνοιας και να τους βοηθήσει να τροποποιήσουν τον τρόπο ζωής τους. Οι ερευνητές έχουν επίσης στόχο τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να χρησιμοποιούν αυτόν τον αλγόριθμο για να κάνουν το ίδιο πράγμα για τον γενικό πληθυσμό.
“Αυτό το εργαλείο θα δώσει στους ανθρώπους που το συμπληρώνουν ενδείξεις για το τι μπορούν να κάνουν για να μειώσουν τον προσωπικό τους κίνδυνο άνοιας”, δήλωσε ο Δρ. Peter Tanuseputro, επιστήμονας στο Νοσοκομείο της Οτάβα, ερευνητής στο Bruyère Research Institute, επίκουρος επιστήμονας στο ICES και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα.
«Η πανδημία COVID-19 κατέστησε επίσης σαφές ότι οι κοινωνικοδημογραφικές μεταβλητές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Ήταν σημαντικό να συμπεριληφθούν αυτές οι μεταβλητές στο εργαλείο, ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να καταλάβουν πώς επηρεάζονται οι διαφορετικοί πληθυσμοί από την άνοια και να συμβάλλουν στη διασφάλιση δίκαιης στρατηγικής πρόληψης”.
Πηγή:medicalxpress.com