Πως αλλάζουν τα μαλλιά στον υποθυρεοειδισμό και τον υπερθυρεοειδισμό

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος που ρυθμίζει την λειτουργία του οργανισμού καθημερινά. Είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία και παραγωγή ορμονών που ελέγχουν τα πάντα, από τον μεταβολισμό έως την υγεία της καρδιάς και των οστών.

- Advertisement -

Εάν κάτι πηγαίνει στραβά, ο θυρεοειδής σας μπορεί να υπερλειτουργεί ή να υπολειτουργεί, σύμφωνα με την American Thyroid Association. Οι γυναίκες έχουν έως και οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πάσχουν από κάποια νόσο του θυρεοειδούς.

Εάν το σώμα σας δημιουργεί υπερβολική ορμόνη του θυρεοειδούς, έχετε υπερθυρεοειδισμό, αν εκκρίνει πολύ λίγο έχετε υποθυρεοειδισμό.

Τα πιο συχνά παρατηρούμενα συμπτώματα που προέρχονται από έναν υπερδραστήριο θυρεοειδή είναι η υπερευαισθησία σε υψηλές θερμοκρασίες, η απώλεια βάρους ακόμα και ταχυκαρδίες ενώ ένας ανενεργός θυρεοειδής οδηγεί σε κόπωση, αύξηση βάρους και υπερευαισθησία σε κρύες θερμοκρασίες.

- Advertisement -

Ωστόσο, ο αντίκτυπος της υπερβολικής ή της πολύ λίγης ορμόνης του θυρεοειδούς στο σώμα σας μπορεί να γίνει αισθητός και σε πολλές άλλες περιοχές.

Εάν ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά, ακόμη και τα μαλλιά σας μπορεί να είναι διαφορετικά, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ορισμένες αλλαγές στα μαλλιά μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τα μαλλιά μπορούν να λειτουργήσουν ως έγκαιρο προειδοποιητικό σημάδι ενός προβλήματος του θυρεοειδούς.

Τα ξηρά, χοντρά ή εύθραυστα μαλλιά θα μπορούσαν να οφείλονται σε ασθένεια του θυρεοειδούς.

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας να είναι άγρια και ξηρά, να γίνουν πιο χοντρά από ότι συνήθως ή εύθραυστα. Ο δερματολόγος Joshua D. Safer, MD, αναφέρει μια σειρά αλλαγών στα μαλλιά που μπορεί να εμφανιστούν ως άμεσο αποτέλεσμα μιας διαταραχής του θυρεοειδούς. “Στον υποθυρεοειδισμό, τα μαλλιά μπορεί να είναι ξηρά, χονδρά, εύθραυστα και να μεγαλώνουν αργά, εξηγεί. Αντίθετα, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας πολύ απαλά και λεπτά”.

Η σύνδεση μεταξύ των μαλλιών σας και του θυρεοειδούς σας πηγάζει από την παρέμβαση των θυρεοειδικών ορμονών T3 και T4, εξηγούν ειδικοί στο Healthline. Όταν τα επίπεδα αυτών των ορμονών είναι εκτός φυσιολογικών ορίων, επηρεάζεται η ανάπτυξη νέων μαλλιών από τη ρίζα τους. Αυτές οι ρίζες τροφοδοτούνται από αιμοφόρα αγγεία για να δημιουργήσουν περισσότερα κύτταρα και να μεγαλώσουν τα μαλλιά σας. Αλλά αυτή η διαδικασία δεν λειτουργεί όπως έχει προγραμματιστεί όταν υπάρχει διαταραχή του θυρεοειδούς.

Απώλεια μαλλιών

Η νόσος του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια μαλλιών

Η επίδραση των θυρεοειδικών ορμονών στα μαλλιά μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρή από το απλό σπάσιμο και την ξηρότητα. Η αυτοάνοση νόσος του θυρεοειδούς ειδικότερα αυξάνει τον κίνδυνο για αλωπεκία – την υπερβολική και ταχεία απώλεια μαλλιών σε συγκεκριμένα μέρη του τριχωτού της κεφαλής. Υπολογίζεται ότι το 41% ​​των ατόμων με υποθυρεοειδισμό εμφανίζουν τριχόπτωση.

Αν και είναι φυσιολογικό να χάνετε μια ορισμένη ποσότητα μαλλιών κάθε μέρα – έως και 100 μεμονωμένες τρίχες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας – όταν προκαλείται από διαταραχή του θυρεοειδούς, μπορεί να υπάρχει αραίωση σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής ή σαν κυκλικά κενά στο κεφάλι σας.

“Η αλωπεκίαση προκαλεί διακριτές, συχνά κυκλικές, περιοχές τριχόπτωσης “, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα θυρεοειδούς. “Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι παροδικό και δεν εξελίσσεται, αλλά δυστυχώς μπορεί να προκαλέσει σημαντική φαλάκρα”.

Και δεν επηρεάζονται μόνο τα μαλλιά

Επειδή η διαδικασία ανάπτυξης των μαλλιών είναι σε γενικές γραμμές η ίδια σε ολόκληρο το σώμα σας, η τριχόπτωση που σχετίζεται με το θυρεοειδή μπορεί να μην περιορίζεται στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Φρύδια και πόδια

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χάσετε μαλλιά από άλλες περιοχές όπως τα φρύδια και τα πόδια σας. Το μεγαλύτερο μέρος της τριχόπτωσης των φρυδιών από τον υποθυρεοειδισμό εμφανίζεται στο εξωτερικό μέρος του φρυδιού σας.

Ωστόσο, με την επιτυχή θεραπεία της υποκείμενης κατάστασης, οποιαδήποτε απώλεια μαλλιών θα αντιστραφεί καθώς τα επίπεδα του θυρεοειδούς σας επιστρέφουν στο φυσιολογικό, σύμφωνα με το MedicalNewsToday.

Ύποπτα συμπτώματα

Υπάρχουν κάποια άλλα συμπτώματα της νόσου του θυρεοειδούς που πρέπει να προσέχετε.

Ο θυρεοειδής είναι τόσο αναπόσπαστο μέρος της ρύθμισης του σώματος, ώστε αν οποιαδήποτε στιγμή τα επίπεδα είναι εκτός φυσιολογικών τιμών, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων. Κάποια ενδεικτικά συμπτώματα είναι το λεπτό δέρμα, το πρήξιμο σε χέρια, πρόσωπο ή βλέφαρα, εφίδρωση, δυσανεξία σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες και άλλα.

Εάν εμφανιστεί κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα ορμονών σας και να καθορίσει την καλύτερη πορεία δράσης. Δεδομένου του μεγάλου εύρους καταστάσεων που μπορούν να προκαλέσουν τόσο ο υπερθυρεοειδισμός όσο και ο υποθυρεοειδισμός, είναι σημαντικό να μην καθυστερήσετε τον έλεγχο.

Διαβάστε επίσης

COVID-19 και θυρεοειδής: 8 ερωτήσεις και απαντήσεις

Απίστευτο – Μέχρι και αυτό το σημείο επηρεάζει η COVID-19

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.