Solarium, crossfit και άλλες δραστηριότητες μετά τον εμβολιασμό

Στην Κύπρο αυτή την περίοδο στο επίκεντρο του εμβολιαστικού πλάνου βρίσκονται οι νέοι ηλικίας 20-29 ετών και το υπουργείο Υγείας της Κύπρου απαντά σε χρήσιμες ερωτήσεις που σχετίζονται με τις δραστηριότητες των νέων και όχι μόνο μετά τον εμβολιασμό, όπως αν μπορεί κάποιος να κάνει σολάριουμ, crossfit, κ.λπ.

1. Αν κάνω το εμβόλιο, θα μπορώ να κάνω solarium;

Δεν υπάρχουν ειδικές συστάσεις.

2. Αν κάνω το εμβόλιο, θα μπορώ να πάω για ποτό; Αν όχι, για πόσες μέρες;

Δεν έχουν προς το παρόν διεξαχθεί μελέτες για το κατά πόσον το αλκοόλ επηρεάζει ή προκαλεί οποιαδήποτε παρενέργεια μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ εντός των συνιστομένων εβδομαδιαίων ορίων θα έχει καμία επίδραση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

3. Αν κάνω το εμβόλιο, θα μπορώ να πάω για καφέ και να καταναλώσω καφεΐνη; Αν όχι, για πόσες μέρες;

Δεν υπάρχει οποιανδήποτε αντένδειξη στην κατανάλωση καφεΐνης μετά τον εμβολιασμός. Ως εκ τούτου μπορείτε να πάτε για καφέ όποτε θέλετε ακόμη και αμέσως μετά τον εμβολιασμό εφόσον αισθάνεστε καλά.

4. Αν κάνω το εμβόλιο, θα μπορώ να κάνω γυμναστική ή έντονη σωματική άσκηση, όπως crossfit; Αν όχι, για πόσες μέρες δεν θα μπορώ;

Ανάλογα με το πώς αισθάνεται κάποιος, μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις φυσιολογικές του δραστηριότητες. Γενικά, συστήνεται όπως αποφεύγεται η έντονη σωματική άσκηση τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

5. Μετά τον εμβολιασμό μου θα πρέπει να μείνω κάποιες μέρες στο σπίτι; Αν ναι, πόσες και γιατί;

Δεν συστήνεται περιορισμός στο σπίτι μετά τον εμβολιασμό, εκτός για λόγους ανάπαυσης ή άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα η εκδήλωση κάποιας παρενέργειας όπως κόπωση, πονοκέφαλος, κτλ.

6. Μπορεί κάποιος να επιστρέψει στην φυσιολογική του δραστηριότητα μετά τον εμβολιασμό;

Ανάλογα με το πώς αισθάνεται κάποιος, μπορεί να συνεχίσει τις φυσιολογικές του δραστηριότητες, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα τα ισχύοντα μέτρα προφύλαξης έναντι του κορωνοϊού και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σε κάθε υποστατικό. Αν κάποιος αισθάνεται αδιαθεσία ή έντονη κόπωση, συστήνεται να αναπαύεται και να αποφύγει τη χρήση μηχανημάτων ή την οδήγηση.

7. Χρειάζεται αποχή από συγκεκριμένες τροφές μετά το εμβόλιο;

Δεν υπάρχουν συστάσεις για αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων μετά το εμβόλιο.

8. Έχω πονοκέφαλο, αλλά όχι λόγω του εμβολίου, μπορώ να πιώ παυσίπονο μετά τον εμβολιασμό;

Δεν συστήνεται διαφοροποίηση του συνήθους τρόπου αντιμετώπισης του πονοκέφαλου λόγω του εμβολιασμού. Δεν υπάρχουν αναφορές για αλληλεπιδράσεις του εμβολίου με τα συνηθισμένα παυσίπονα, όπως είναι η παρακατεμόλη, και η χρήση τους δεν αντενδείκνυται.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας Κύπρου, η μεγαλόνησος βρίσκεται στην 4η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των εμβολιασμών να έχει ξεπεράσει τις 400,000. Ποσοστό 41,3% έλαβε ήδη την 1η δόση του εμβολίου (305,274 άτομα) μέχρι και τις 12 Μαΐου, ενώ ποσοστό 12,8% ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του πλάνο (94,730 άτομα).

Αυτή την περίοδο, εμβολιάζονται οι νέοι ηλικίας 20-29 ετών, οι οποίοι επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για να εμβολιαστούν, στοιχείο που καταδεικνύει ότι αντιλαμβάνονται και κατανοούν πως μόνο μέσω του εμβολιασμού θα καταφέρουμε να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας Κύπρου.

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.