Άσκηση το καλοκαίρι: Πώς να προστατευθείτε από τη θερμική καταπόνηση

Η ζέστη και η υγρασία ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, ειδικά κατά την έντονη άσκηση το καλοκαίρι. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και ποια προληπτικά μέτρα πρέπει να λάβετε. Το Sports Excellence, Τμήμα Αθλητικής Αριστείας της Α΄ Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής του ΕΚΠΑ που λειτουργεί με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), δίνει πολύτιμες συμβουλές,  για να προστατευθείτε από τη θερμική καταπόνηση

Άσκηση το καλοκαίρι: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η θερμική καταπόνηση παρατηρείται συχνότερα όταν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός, καθώς σε αυτές τις συνθήκες ο οργανισμός δυσκολεύεται να ψυχθεί επαρκώς μέσω της εφίδρωσης. Εκτός από τους επαγγελματίες αθλητές, σε κίνδυνο βρίσκονται και όσοι συμμετέχουν σε αγώνες «διασκέδασης» – όπως οι αγώνες δρόμου 10+ χιλιομέτρων, καθώς τείνουν να υπερεκτιμούν τις αντοχές τους.

Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Η θερμική καταπόνηση μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε «ήσυχα» αθλήματα όπως το κρίκετ ή το γκολφ, όπου η έκθεση στον ήλιο είναι παρατεταμένη. Οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι:

  • Ζάλη ή τάση λιποθυμίας
  • Ναυτία ή κόπωση
  • Έλλειψη εφίδρωσης
  • Διαταραχές ισορροπίας και προσανατολισμού
  • Σύγχυση ή επιθετική συμπεριφορά
  • Απώλεια συνείδησης ή κατάρρευση
  • Αφύσικα ωχρό ή γκριζωπό χρώμα δέρματος

Η θερμική εξάντληση είναι η πιο συχνή μορφή θερμικού στρες, ενώ η θερμοπληξία – που χαρακτηρίζεται από διαταραχή της νοητικής λειτουργίας και απώλεια επαφής με το περιβάλλον – απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.

Προπονήσου σωστά

Αρκετά περιστατικά καταγράφονται όταν οι αθλούμενοι πιέζουν τον εαυτό τους για «προσωπικά ρεκόρ», αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του σώματός τους. Η βασική σύσταση είναι να παραμένει κανείς εντός των φυσικών του ορίων και να σταματά άμεσα την άσκηση αν νιώσει δυσφορία. Αν δείτε κάποιον να παρουσιάζει συμπτώματα θερμικής καταπόνησης, παροτρύνετέ τον να σταματήσει και προσφέρετέ του βοήθεια, αναφέρουν οι ειδικοί του Τμήματος Αθλητικής Αριστείας της Α΄ Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής του ΕΚΠΑ.

Προφυλάξεις για ασφαλήάσκηση το καλοκαίρι 

Οι «χρυσοί κανόνες» για ασφαλή προπόνηση περιλαμβάνουν:

Προετοιμασία: Εξασφαλίστε καλή φυσική κατάσταση πριν συμμετάσχετε σε έντονη άσκηση ή αγώνες.

Ρύθμιση έντασης: Αποφύγετε την υπερπροσπάθεια ειδικά σε ζεστό καιρό.

Ενυδάτωση: Πιείτε νερό πριν, κατά και μετά την άσκηση το καλοκαίρι.

Κατάλληλος ρουχισμός: Ελαφρύς, ανοιχτόχρωμος, με χαλαρή εφαρμογή και προστασία από τον ήλιο.

Ώρες προπόνησης: Προτιμήστε πρωινές ή βραδινές ώρες, αποφεύγοντας το μεσημέρι.

Ανάπαυση: Σε συνθήκες ζέστης, προγραμματίστε συχνές στάσεις για ξεκούραση – τουλάχιστον 10’ ανά ώρα και 15’ σε υψηλό κίνδυνο.

Ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά

Τα παιδιά δεν ιδρώνουν τόσο αποτελεσματικά όσο οι ενήλικες και κινδυνεύουν περισσότερο από θερμικό στρες, ιδίως όταν είναι υπέρβαρα. Πρέπει πάντα να τους επιτρέπεται να σταματούν ή να μειώνουν την ένταση της άσκησης αν νιώσουν δυσφορία. Η δροσιά με βρεγμένα σφουγγάρια και η παροχή υγρών είναι ιδιαίτερα χρήσιμες πρακτικές.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Σωματική άσκηση ανάλογα με την προσωπικότητα – Τα εντυπωσιακά ευρήματα μελέτης

Καλοκαίρι: Πώς να αποφύγουμε εγκαύματα και τσιμπήματα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.