Οι περισσότεροι επιλέγουν το είδος της γυμναστικής που θα κάνουν για σωματική άσκηση, ανάλογα με το αν τους αρέσει στη διάρκεια του χρόνου και ανάλογα με την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα που έχουν.
Αυτή η κοινή παραδοχή στους αθλούμενους, αποδείχθηκε σε επιστημονική μελέτη από το University College London, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Frontiers in Psychology.
Οι επιστήμονες εξέτασαν το πώς η προσωπικότητα επηρεάζει τον τύπο άσκησης που πραγματικά απολαμβάνουν οι άνθρωποι να κάνουν.
Η μελέτη διαπίστωσε αρκετές συσχετίσεις μεταξύ του τύπου άσκησης και των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, συμπεριλαμβανομένης της απόλαυσης της άσκησης υψηλής έντασης από τους εξωστρεφείς και της προτίμησης όσων έχουν το χαρακτηριστικό του νευρωτισμού – που σχετίζεται με άτομα επιρρεπή στην υπερένταση – για σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας αντί για παρατεταμένη προσπάθεια.
Για τη μελέτη, η ομάδα αξιολόγησε 132 εθελοντές με ποικίλα επίπεδα φυσικής κατάστασης, οι οποίοι ακολούθησαν είτε ένα πρόγραμμα ποδηλασίας και ενδυνάμωσης (ομάδα παρέμβασης) ενώ άλλοι μελετήθηκαν ως ομάδα ελέγχου ηρεμίας.
Άσκηση και προσωπικότητα
Τα επίπεδα φυσικής κατάστασης των συμμετεχόντων αξιολογήθηκαν στην αρχή του προγράμματος. Η δύναμη ελέγχθηκε μέσω κάμψεων, εκτέλεσης σανίδας και αλμάτων αντίθετης κίνησης (άλματα ξανά αμέσως μετά την προσγείωση). Ακολούθησε μια συνεδρία ποδηλασίας χαμηλής έντασης για 30 λεπτά και στη συνέχεια μια δοκιμασία ποδηλασίας για τη μέτρηση της μέγιστης χωρητικότητας οξυγόνου (δοκιμασία V̇O2 max ) μετά από μια σύντομη ανάπαυση.
Η ομάδα αξιολόγησε επίσης τα αντιληπτά επίπεδα στρες σε μια κλίμακα από το ένα έως το δέκα, καθώς και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους χρησιμοποιώντας το μοντέλο Big 5, ένα κοινό τεστ προσωπικότητας στον τομέα της ψυχολογίας του αθλητισμού και της άσκησης. Το μοντέλο Big 5 ομαδοποιεί τα άτομα ανάλογα με το αν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό τους είναι η εξωστρέφεια, η συνεργατικότητα, η ευσυνειδησία, ο νευρωτισμός ή η δεκτικότητα στις εμπειρίες.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος άσκησης, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την απόλαυση κάθε συνεδρίας άσκησης.
Πώς η προσωπικότητα επηρεάζει την άσκηση
Οι εξωστρεφείς έτειναν να απολαμβάνουν ιδιαίτερα την άσκηση υψηλής έντασης, όπως η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) και την ποδηλασία μέγιστης έντασης.
Όσοι είχαν έντονο νευρωτισμό ανταποκρίθηκαν καλά στην παρέμβαση άσκησης, αλλά προτίμησαν εκρήξεις έντασης παρά παρατεταμένη ένταση. Προτίμησαν επίσης να μην παρακολουθούνται, όπως να μην καταγράφεται ο καρδιακός τους ρυθμός κατά την εκτέλεση του προγράμματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτά τα άτομα επιθυμούσαν χώρο για ανεξαρτησία και ιδιωτικότητα κατά την άσκηση.
Όσοι ήταν ευσυνείδητοι έτειναν να έχουν ένα ολοκληρωμένο επίπεδο φυσικής κατάστασης, που σημαίνει ότι έτειναν να έχουν υψηλότερες βαθμολογίες στην αερόβια φυσική κατάσταση καθώς και στη δύναμη του κορμού, και ήταν γενικά πιο σωματικά δραστήριοι. Ωστόσο,δεν καταγράφηκε υψηλότερη απόλαυση από μια συγκεκριμένη μορφή άσκησης. Οι συγγραφείς λένε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα ευσυνείδητα άτομα τείνουν να καθοδηγούνται από τα αποτελέσματα που σχετίζονται με την υγεία από την ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα και όχι από την απόλαυση, υποδηλώνοντας ότι η προσήλωση στο πρόγραμμα μπορεί να έχει λιγότερο να κάνει με την απόλαυση και περισσότερο επειδή ήταν «καλό για αυτά».
Η επίδραση της προσωπικότητας και της άσκησης στο άγχος
Στην αρχή της μελέτης, τα επίπεδα στρες της ομάδας παρέμβασης και της ομάδας ελέγχου ήταν παρόμοια. Ωστόσο, η μόνη ομάδα που παρουσίασε σημαντική μείωση των επιπέδων στρες μετά την άσκηση ήταν εκείνες που είχαν υψηλή βαθμολογία στο χαρακτηριστικό του νευρωτισμού.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να βελτιώσουν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους είναι να βρουν κάτι που τους αρέσει, κάτι που θα κάνει πιο πιθανό να το συνεχίσουν.
Photo Shutterstock