9 σημάδια ότι έχετε να κάνετε με έναν ναρκισσιστή

Μία από τις συχνές αναζητήσεις στο διαδίκτυο είναι “πως να αναγνωρίσετε έναν ναρκισσιστή», σαν να είναι κάτι σπάνιο.

Ο ναρκισσισμός είναι στο επίκεντρο, κυρίως λόγω των κοινωνικών δικτύων. Άρα, μάλλον θα πρέπει να ξέρουμε τι σημαίνει στην πραγματικότητα η λέξη.

Η λέξη «ναρκισσιστής» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ανθρώπους που μπορεί να παρουσιάζουν σημάδια αυτοπροβολής ή διογκωμένου εγωισμού. Αλλά η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (NPD) είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που διαγιγνώσκεται από επαγγελματίες.

Η NPD είναι μια διαταραχή προσωπικότητας, παράλληλα με τις οριακές (BPD) και τις αντικοινωνικές διαταραχές προσωπικότητας. Το κοινό που ενώνει αυτές τις διαταραχές είναι οι τάσεις που οδηγούν σε ακατάλληλους τρόπους σκέψης, συναισθημάτων και αλληλεπίδρασης με άλλους.

Αυτές οι τάσεις ξεκινούν από την εφηβεία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή. Έπειτα, παραμένουν σε σχετικά σταθερά επίπεδα με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να οδηγήσουν δυσκολίες στην καθημερινότητα.

Συχνά, ένα άτομο που ζει με NPD δεν έχει ιδέα γιατί παλεύει με τα λεγόμενα «βασικά» της ζωής. Και το να του πει κάποιος ότι ταλαιπωρείται στην ζωή του, στις σχέσεις του και γενικά στην καθημερινότητά του επειδή είναι ναρκισσιστής δεν βοηθάει.

Τα εννέα κριτήρια της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας

Όπως και άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας, η διάγνωση της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας γίνεται αν κάποιος πληροί πολύ συγκεκριμένα κριτήρια.

Οι ειδικοί χρησιμοποιούμν ένα σύνολο κριτηρίων από την πέμπτη έκδοση του The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Health Disorders, το «DSM-5 », για να προσδιορίσουν εάν κάποιος έχει NPD.

Σύμφωνα με το DSM-5 , ένα άτομο με NPD πρέπει να επιδείξει τουλάχιστον πέντε από τις εννέα ιδιότητες σε ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων. Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης, ο πάροχος ψυχικής υγείας αξιολογεί και διαφοροποιεί τα κριτήρια για να διασφαλίσει ότι η διάγνωση είναι ακριβής.

Τα εννέα κριτήρια είναι:

  • Μια μεγαλειώδης αίσθηση του εγώ.
  • Πεποίθηση για απεριόριστη επιτυχία, δύναμη, ομορφιάς.
  • Αίσθηση υπεροχής.
  • Ανάγκη για υπερβολικό θαυμασμό.
  • Αίσθηση για περισσότερα δικαιώματα και ειδική μεταχείριση.
  • Εκμεταλλευτική συμπεριφορά.
  • Έλλειψη ενσυναίσθησης.
  • Συχνός φθόνος.
  • Αλαζονεία.

Αν κάποιος πληροί τα διαγνωστικά κριτήρια για τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας και δεν είναι πρόθυμο να αναζητήσει θεραπεία ή να κάνει αλλαγές – και συνεχίζει να προκαλεί μεγάλη αγωνία – είναι συνετό να προχωρήσετε με προσοχή και να επαναξιολογήσετε τη σχέση σας μαζί του. Αν επιλέξετε να διατηρήσετε μια σχέση, συνεργαστείτε με έναν θεραπευτή για να σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε τις αναπόφευκτες δυσκολίες που θα έχετε.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Μπορεί η καφεΐνη να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των γυναικών στην εμμηνόπαυση;

Καρκίνος των πνευμόνων: προσυμπτωματικός έλεγχος και διακοπή καπνίσματος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.