Κάποια κοινά φάρμακα θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την απώλεια των μαλλιών μας. Σύμφωνα με τον αναισθησιολόγο Δρ Zain Hasan, με έδρα το Λος Άντζελες, αυτά είναι: Τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιπηκτικά και οι κρέμες κατά της ακμής που λαμβάνονται από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους θα μπορούσαν να προκαλέσουν τριχόπτωση ή και κλείσιμο των τριχοθυλακίων.
Ο Δρ Zain Hasan προειδοποίησε τους 636.000 ακολούθους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας: «Αν θέλετε να διατηρήσετε τα μαλλιά σας, θα θέλετε να μάθετε για αυτά τα 4 φάρμακα».
Αντικαταθλιπτικό
Το πρώτο στη λίστα του ήταν το αντικαταθλιπτικό Wellbutrin. Ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που ενισχύει την καλή αίσθηση των ορμονών στον εγκέφαλο για να ανεβάσει τη διάθεση κάποιου.
Έρευνες έχουν δείξει, ωστόσο, ότι το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες ασθενείς. Μια μελέτη του 2018 που συνέκρινε 1 εκατομμύριο νέους χρήστες σε εννέα κοινά αντικαταθλιπτικά διαπίστωσε ότι εκείνοι που έπαιρναν βουπροπιόνη (εμπορική ονομασία, Wellbutrin) ήταν οι πιο υποψήφιοι να χάσουν τα μαλλιά τους. Μάλιστα 29.000 άνθρωποι από τα 29 εκατομμύρια που λαμβάνουν το φάρμακο ετησίως έχουν τα συμπτώματα.
Οι γιατροί προτείνουν ότι η αύξηση της ντοπαμίνης που προκαλείται από το φάρμακο μπορεί επίσης να προκαλέσει τη μετατόπιση των τριχοθυλακίων στη φάση ανάπαυσης του κύκλου ανάπτυξής τους, σταματώντας την περαιτέρω ανάπτυξη των μαλλιών και προκαλώντας απώλεια μαλλιών με την πάροδο του χρόνου.
Κρέμες για την ακμή και απώλεια μαλλιών
Επόμενα στη λίστα του Dr Hasan ήταν ορισμένοι τύποι ρετινοειδών φαρμάκων που παίρνουν οι άνθρωποι για την ακμή, όπως η ισοτρετινοΐνη. Ο Δρ Hasan είπε ότι η τριχόπτωση ήταν σπάνια με αυτά τα φάρμακα – αλλά θα μπορούσε να συμβεί σε όσους λαμβάνουν υψηλότερη δόση.
Μια μελέτη του 2022 σε 565 άτομα που έπαιρναν ισοτρετινοΐνη για την ακμή διαπίστωσε ότι περίπου το 6% αυτών που λάμβαναν υψηλή δόση ανέφεραν απώλεια μαλλιών, σε σύγκριση με το 3,2% αυτών που έλαβαν χαμηλή δόση. Οι ασθενείς ήταν περίπου 22 ετών κατά μέσο όρο.
Μια ξεχωριστή μελέτη επίσης από το 2022 προειδοποίησε ότι οι ασθενείς που έπαιρναν ισοτρετινοΐνη που ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, λαμβάνοντας ισχυρότερες δόσεις ή με μεγάλη διάρκεια θεραπείας είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τριχόπτωση.
Οι κρέμες ρετινόλης που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση της ακμής και την επιβράδυνση της γήρανσης, που διατίθενται τόσο χωρίς ιατρική συνταγή όσο και με ιατρική συνταγή, θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών σε ορισμένες περιπτώσεις, λένε οι γιατροί.
Όπως αναφέρει η Δρ Michele Green, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη, «Μπορεί να εμφανίσετε ευαισθησία, ερυθρότητα και ερεθισμό… με αποτέλεσμα την απώλεια ή την αραίωση των μαλλιών». Και πρόσθεσε: «Εάν έχετε ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής, θα πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση οποιασδήποτε μορφής ρετινόλης στο τριχωτό της κεφαλής σας».
Αντιπηκτικά και τριχόπτωση
Μια άλλη κατηγορία φαρμάκων στη λίστα του Δρ Hasan ήταν τα αντιπηκτικά όπως το Eliquis, η Βαρφαρίνη και η Ηπαρίνη, τα οποία λαμβάνονται από έως και 18 εκατομμύρια άτομα ετησίως. Η τριχόπτωση ξεκινά συνήθως δύο έως τέσσερις μήνες μετά την πρώτη λήψη του φαρμάκου.
Σε μελέτη για τη Βαρφαρίνη, οι ερευνητές έγραψαν: «Η θεραπεία με βαρφαρίνη προκαλεί μια σπάνια επιπλοκή όπως η αλωπεκία και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε ασθενείς που λαμβάνουν μακροχρόνια αντιπηκτική αγωγή όταν έχουν αποκλειστεί άλλες διαγνώσεις.
«Η τριχόπτωση έχει βαθύτατα αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών και θα πρέπει να ζητήσουν άμεση διερεύνηση για τον προσδιορισμό της υποκείμενης αιτίας» αναφέρουν οι ειδικοί.
Τα φάρμακα δρουν αναστέλλοντας ένα ένζυμο που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία παραγόντων πήξης στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου αίματος. Οι γιατροί προτείνουν ότι αυτά τα φάρμακα προκαλούν τριχόπτωση, επειδή μπορούν να ενεργοποιήσουν τους θύλακες της τρίχας να εισέλθουν στη «φάση ανάπαυσης» του κύκλου ανάπτυξής τους, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των μαλλιών. Η τριχόπτωση από αυτά τα φάρμακα δεν τείνει να είναι μόνιμη.
Φάρμακα για την πίεση και απώλεια μαλλιών
Το τέταρτο φάρμακο στη λίστα του Δρ Hasan ήταν οι β-αναστολείς όπως η Μετοπρολόλη, το εμπορικό σήμα Lopressor, ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που βοηθά στη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το συγκεκριμένο φάρμακο λειτουργεί αναστέλλοντας τις επιδράσεις ορμονών όπως η αδρεναλίνη. Υπάρχουν όμως σπάνιες αναφορές ασθενών που αναφέρουν τριχόπτωση, ενώ λάμβαναν το φάρμακο, το οποίο τείνει να ξεκινά δύο έως πέντε μήνες μετά τη λήψη του.
Η Dr Kristianne Hannemann, φαρμακοποιός στην Καλιφόρνια, είπε σχετικά: «Η απώλεια μαλλιών δεν ήταν μια συχνά αναφερόμενη παρενέργεια κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών της μετοπρολόλης. Ωστόσο, σπάνιες αναφορές αναστρέψιμης τριχόπτωσης έχουν αναφερθεί από ασθενείς που το λαμβάνουν. Μετά τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής, τα μαλλιά ξαναβγαίνουν». Άλλες συχνές παρενέργειες του φαρμάκου περιλαμβάνουν κόπωση, ζάλη, κατάθλιψη και δύσπνοια, λένε οι γιατροί.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
ΕΟΠΥΥ: Πώς θα χορηγούνται τα φάρμακα υψηλού κόστους τις αργίες
Φάρμακα: Τι αλλάζει στον τρόπο εκτέλεσης των συνταγών από τα φαρμακεία