Πόσες θερμίδες καίγονται με το περπάτημα σε ανηφόρα

Εάν περπατάτε μόνο σε επίπεδες επιφάνειες, είτε σε εξωτερικούς χώρους είτε στον διάδρομο, χάνετε τα οφέλη της πρόκλησης από το περπάτημα σε ανηφορική κλίση.

- Advertisement -

Το περπάτημα ή ακόμα και το τρέξιμο είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τους καλά γυμνασμένους δρομείς καθώς αυτή η μορφή άσκησης ανεβάζει τους καρδιακούς ρυθμούς και προκαλεί μεγαλύτερη καύση θερμίδων.

Έτσι κι αλλιώς το περπάτημα ή το τρέξιμο σε μια επίπεδη επιφάνεια αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό. Όταν αυξάνετε την κλίση στον διάδρομο γυμναστικής ή αρχίζετε να περπατάτε σε ανηφορικό δρόμο, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται, ακόμα και όταν η ταχύτητα επιβραδύνεται.

Μελέτη που έγινε σε 18 καλά προετοιμασμένους άνδρες δρομείς έδειξε ότι όταν άρχισαν να τρέχουν για 5 λεπτά με κλίση 0%, ο καρδιακός ρυθμός ήταν κατά μέσο όρο 148 παλμοί ανά λεπτό (bpm) και όταν άρχισαν να τρέχουν σε ανηφορική κλίση 2% πάλι για 5 λεπτά, ο καρδιακός ρυθμός ανέβηκε στους 155 παλμούς.
Όταν, η κλίση αυξήθηκε 15% για 5 λεπτά ο καρδιακός ρυθμός έφτασε 180 bpm. Η ταχύτητα διατηρήθηκε ίδια όλη την ώρα.

- Advertisement -

Το κανονικό περπάτημα ή το τρέξιμο σε μια επίπεδη επιφάνεια εξαρτάται περισσότερο από τους τετρακέφαλους και λιγότερο από τους γλουτούς. Ωστόσο, όταν περπατάτε σε ανηφόρα δουλεύουν και οι μυες στην περιοχή των γλουτών. Επιπλέον κινητοποιούνται περισσότερο και οι μύες των πελμάτων και των αστραγάλων.

Αυξάνει την καύση θερμίδων

Η καύση θερμίδων κατά το περπάτημα είναι δεδομένη και αυξάνεται ανάλογα με την ένταση και το βάρος του σώματος. Η καύση θερμίδων είναι υψηλότερη όταν το περπάτημα γίνεται σε ανηφορική κλίση.

Γενικά, όπως έχει διαπιστωθεί από άλλη μελέτη, ένα άτομο 70 κιλών που περπατά για 1 ώρα μπορεί να κάψει περίπου 267 θερμίδες. Με την ίδια ταχύτητα σε ανηφορική κλίση μπορεί να κάψει έως και 422 θερμίδες.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα, όπως πόνος στις γάμπες και τους αστραγάλους, ενώ όσοι ταλαιπωρούνται από χρόνια προβλήματα στην πλάτη, θα νιώσουν αυξημένη πίεση στη σπονδυλική στήλη.

Το περπάτημα είναι μία εξαιρετική άσκηση και όποιος θέλει να αποκομίσει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη μπορεί να αλλάξει ελάχιστα την κλίση στο διάδρομο γυμναστικής ή να περπατήσει σε έναν ανηφορικό δρόμο, απλά χρειάζεται σταδιακή προσαρμογή για να μην υπάρξουν προβλήματα και τραυματισμοί.

Πηγή: healthline.com

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.