Την έναρξη συνεργασίας με τον Καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Εμμανουήλ Δερμιτζάκη, ανακοίνωσε ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και της ιατρικής κοινότητας στις θεμελιώδεις αρχές της Πρόληψης και της Υγείας Ακριβείας.
Ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης, ο καθηγητής Δερμιτζάκης θα έχει ενεργό συμβουλευτικό ρόλο στη διενέργεια των Προληπτικών Γενετικών τεστ PRS (Polygenic Risk Scores) τα οποία αποτελούν παγκοσμίως την πιο σύγχρονη έκφραση της Προληπτικής Ιατρικής, καθώς χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής για να ελέγξουν μικρο-διαφορές στο DNA μας, οι οποίες αθροιστικά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Τα τεστ PRS μπορούν να προσφέρουν, βάσει του μοναδικού γονιδιακού προφίλ του κάθε ατόμου, εκτίμηση της πιθανότητας εμφάνισης της Στεφανιαίας Νόσου, του Διαβήτη Τύπου ΙΙ, των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ), της νόσου Alzheimer και τριών από τις συχνότερες μορφές καρκίνου (Μαστού, Προστάτη και Παχέος Εντέρου).
Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της λειτουργίας του καινούργιου Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας το οποίο προσεγγίζει με νέα φιλοσοφία τον προληπτικό έλεγχο: Ο συμβατικός τρόπος προσέγγισης του προληπτικού ελέγχου δίνει τη θέση του στην «Υγεία Ακριβείας», τη Νέα εποχή της Πρόληψης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ομίλου «σταθερό όραμα του Κέντρου αποτελεί η ουσιαστική πρόληψη των πιο διαδεδομένων χρόνιων ασθενειών, αλλά και η επίτευξη της βέλτιστης δυνατής υγείας και ποιότητας ζωής. Ο βασικότερος στόχος του Κέντρου για την επίτευξη του ευρύτερου οράματος είναι η χρήση της Γονιδιωματικής Ιατρικής για την προσαρμογή κι εξατομίκευση του Προληπτικού πλάνου, με βάση τη μοναδική βιολογία του κάθε ατόμου. Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας με τον καθηγητή κ. Δερμιτζάκη, θα ενισχυθεί η ευρύτερη δραστηριότητα του Ομίλου στον τομέα της Γονιδιωματικής Ιατρικής».
Ποιος είναι ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης
Ο Εμμανουήλ (Μανώλης) Δερμιτζάκης είναι Διευθυντής του Κέντρου του Γονιδιώματος Health 2030, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής και Γονιδιωματικής στη Γενεύη (iGE3), και Καθηγητής Γενετικής στο Τμήμα Ιατρικής Γενετικής και Ανάπτυξης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Είναι πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος των Εκτελεστικών Συμβουλίων του Swiss Personalized Health Network (SPHN) και μέλος του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής και είναι επίσης συνεργαζόμενο μέλος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στην Ελλάδα.
Έλαβε το πτυχίο του το 1995, το master του το 1997 στη Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το διδακτορικό του το 2001 από το Pennsylvania State University στις ΗΠΑ, μελετώντας εξελικτική βιολογία και πληθυσμιακή γενετική του ρυθμιστικού DNA στα θηλαστικά και την Drosophila. Το μεταδιδακτορικό του έργο ήταν στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, με επίκεντρο τη συγκριτική ανάλυση γονιδιώματος και τον λειτουργικό χαρακτηρισμό των διατηρημένων μη-κωδικών στοιχείων.
Διετέλεσε ερευνητής στο Wellcome Sanger Institute μεταξύ 2004 και 2009. Η έρευνα του επικεντρώνεται στη γενετική βάση των κυτταρικών φαινοτύπων, των πολυπαραγοντικών χαρακτηριστικών και της ιατρικής ακρίβειας.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 160 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, πολλά από τα οποία σε περιοδικά όπως το Nature, Science και Nature Genetics. Η έρευνά του υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Louis-Jeantet, το Wellcome Trust, το Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Juvenile Diabetes Foundation και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH). Είναι επίσης αποδέκτης επιχορήγησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC). To H-index του είναι 102 και έχει πάνω από 83,000 φορές ετεροαναφορές (Google Scholar Φεβ 2020).
Είναι ο αποδέκτης πολλών βραβείων μεταξύ αυτών του επιστημονικού βραβείου Μποδοσάκη του 2017, είναι Highly Cited Researcher κάθε χρόνο από το 2014 έως σήμερα, εκλεγμένο μέλος του EMBO από το 2014, και τέως πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνδέσμου Ελλήνων Βιοϊατρικής.
Είναι επίσης μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση και πρόεδρος της νεοφυούς εταιρείας Hybridstat Analytics LTD.Έχει δώσει ομιλίες σε πολλά σημαντικά συνέδρια Γενετικής, Βιολογίας και Ιατρικής, και είναι διοργανωτής πολλαπλών θερινών σχολείων, συμπεριλαμβανομένου του Wellcome Trust HapMap Course και συνιδρυτής και συνδιοργανωτής του Leena Peltonen School of Human Genomics.
Έχει διατελέσει διευθυντής της ομάδας ανάλυσης στην πιλοτική φάση του προγράμματος ENCODE (ENCyclopedia of Dna Elements) και μέλος της ομάδας ανάλυσης του Mouse Genome Sequencing Consortium, του Διεθνούς προγράμματος HapMap και του προγράμματος 1000 Genomes, και ήταν διευθύνων στο πρόγραμμα GTEx.
Είναι επίσης μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του International Common Disease Alliance.Έχει υπάρξει μέλος του Board of Reviewing Editors του περιοδικού Science (2006-2011) και ως Senior Editor, και τώρα Consulting Editor στο PLOS Genetics, και είναι σήμερα ο Editor-in-Chief του περιοδικού Frontiers in Genetics.