Πέντε χρόνια στην Ογκολογία συμπληρώνει η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Servier στην Ελλάδα και αναμένει την έγκριση ενός νέου, καινοτόμου φαρμάκου.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 1977 και απασχολεί 85 άτομα προσωπικό. Ιδρύθηκε από τον γιατρό, φαρμακοποιό και ερευνητή Dr Jacques Servier το 1954 και αυτή τη στιγμή έχει θυγατρικές σε 70 χώρες και παρουσία σε άλλες 150 χώρες.
Η Servier δίνει έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη. Το 20% του τζίρου της πάει στην έρευνα και από αυτό, το 50% πάει στην Αιματολογία / Ογκολογία.
Έρχεται νέα θεραπεία για τον καρκίνο
Το 2018 ανοίγει ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της Servier Hellas με την είσοδό της στην Ογκολογία, προσφέροντας νέες θεραπευτικές επιλογές για τους επαγγελματίες υγείας και για τους ασθενείς τους.
Τα σκευάσματα της εταιρίας έχουν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις για ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του παχέως εντέρου, του γαστρικού και του παγκρέατος, καθώς και για ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, δίνοντας ουσιαστικές θεραπευτικές λύσεις, σε νόσους όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη για καινοτόμες και αποτελεσματικές θεραπείες.
Σε αυτά τα πέντε χρόνια η φαρμακευτική επέκτεινε το θεραπευτικό της χαρτοφυλάκιο, εισάγοντας την πρώτη στην κατηγορία της στοχευμένη θεραπεία, για ασθενείς με χολαγγειοκαρκίνωμα – που είναι ένα σπάνιο νόσημα με ελάχιστες θεραπευτικές επιλογές – και για ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία, οι οποίοι φέρουν τη μετάλλαξη IDH1.
Πρόκειται για την ιβοσιδενίμπη (ivosidenib), που έλαβε θετική γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) στις 23 Φεβρουαρίου 2023.
Θα λαμβάνεται από το στόμα, καθώς θα είναι σε μορφή χαπιού. Η θετική γνωμοδότηση βασίστηκε σε κλινικά δεδομένα από τη μελέτη AGILE για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία και από τη μελέτη ClarIDHy για το χολαγγειοκαρκίνωμα
Προσεχώς αναμένεται και η έγκριση του φαρμάκου και, όπως εκτιμάται, υπάρχουν πολλές πιθανότητες η χρήση του να μπορεί να έχει ευεργετικά αποτέλεσματα και σε άλλους ασθενείς, που φέρουν την εν λόγω μετάλλαξη.
Η εταιρεία είναι ασθενοκεντρική και δεσμεύεται να αναπτύσσει καινοτόμα προϊόντα, τα οποία θα φτάνουν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα στους Έλληνες ασθενείς.
Με το βλέμμα στην καινοτομία
Διεθνώς η Servier είναι στην 34η θέση και απασχολεί 21.400 εργαζόμενους. Την περίοδο 20221-2022 τα έσοδα του γκρουπ ήταν 4,9 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3,7 δισ. προήλθαν από πρωτότυπα φάρμακα και το 1,2 δισ. από γενόσημα.
Η εταιρεία θεωρείται leader στον τομέα της Καρδιολογίας. Είναι στη 2η θέση στην παγκόσμια κατάταξη για την υπέρταση και στην 3η θέση στα προϊόντα της Καρδιολογίας.
Διαθέτει 16 μονάδες παραγωγής, 6 ερευνητικά κέντρα, 3 hubs και 15 κέντρα κλινικής ανάπτυξης.
Διαβάστε επίσης
«Meeting Patients’ Needs»: Πρωτοβουλία για διάλογο με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών στην Ελλάδα