Την ευκαιρία ένταξης της Ελλάδας στον χάρτη των χωρών με πολύ γρήγορη πρόσβαση στη
φαρμακευτική καινοτομία ανέδειξε η Market Access & External Relations Director της AbbVie, κα. Πένυ Ρέτσα, από το βήμα του Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελληνική Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας και η εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού, στη χώρα μας.
Φαρμακευτική καινοτομία
Στην τοποθέτησή της, η κα. Ρέτσα υπογράμμισε εισαγωγικά την αξία της φαρμακευτικής
καινοτομίας, καθώς «οι σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης μάς οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις σοβαρών νοσημάτων σε σημαντική βελτίωση του προσδόκιμου ζωής, σε καλύτερη ποιότητα ζωής και ψυχικής υγείας, ενώ πληθαίνουν οι ασθενείς που πετυχαίνουν την ίαση, ώστε να ζουν μια φυσιολογική ζωή ελεύθερης νόσου».
Στη συνέχεια, η κα. Ρέτσα ανέδειξε το γεγονός ότι οι ασθενείς στη χώρα μας δεν έχουν τόσο
γρήγορη πρόσβαση στη φαρμακευτική καινοτομία όσο οι ασθενείς σε άλλες ευρωπαϊκές
χώρες. Περιγράφοντας, μάλιστα, τη χρονοβόρα διαδικασία από την έγκριση ενός φαρμάκου
από τον ΕΜΑ, έως την αποζημίωσή του στη χώρα μας, ανέφερε ότι «δυστυχώς, απέχουμε
ακόμα πολύ από τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, καθώς στη Γερμανία ένα νέο φάρμακο
αποζημιώνεται κατά μέσο όρο σε 133 ημέρες, ενώ στην Ελλάδα χρειάζονται κατά μέσο όρο 498 ημέρες», κάτι που δυστυχώς συμβαίνει «παρά τις πολύ αξιόλογες και φιλότιμες προσπάθειες, τόσο της Επιτροπής ΗΤΑ όσο και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης».
Σχετικά με τη διαφορετική ταχύτητα πρόσβασης των καινοτόμων φαρμάκων στα κράτη μέλη
της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κα. Πένυ Ρέτσα ανέφερε ότι αυτή οφείλεται και στις διαφορετικές εθνικές ή περιφερειακές διαδικασίες και μεθοδολογίες στις Επιτροπές Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, σε όλη την Ευρώπη και ότι «οι Επιτροπές ΗΤΑ στα κράτη μέλη αναγκάζονται να κάνουν όλες τους παρόμοια δουλειά και αντίστοιχες αξιολογήσεις,
σπαταλώντας σημαντικούς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, ενώ διαχειρίζονται
καθημερινά έναν τεράστιο φόρτο εργασίας».
Ευρωπαϊκός Κανονισμός Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας
Ιδιαίτερη βαρύτητα απέδωσε στον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, που αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο πλαίσιο κανόνων και μια ενιαία διαδικασία για όλους, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό «να αγκαλιάσουμε το νέο θεσμικό πλαίσιο» και «να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, ώστε να επιταχυνθεί η πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία».
Η Market Access & External Relations Director της AbbVie, τόνισε ότι «η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να δυναμώσουμε το πολύ αξιόλογο έργο της Επιτροπής ΗΤΑ αφαιρώντας μέρος του μεγάλου φόρτου εργασίας της, να αποφύγουμε να γίνεται διπλή δουλειά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» και ότι «μέσα από ένα ενιαίο, αποτελεσματικό και αξιόπιστο πλαίσιο μπορούμε να μετατρέψουμε την εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού κανονισμού για τη λειτουργία της Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, σε έναν μηχανισμό επιτάχυνσης πρόσβασης των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία».
Η κα. Ρέτσα τόνισε, μάλιστα, ότι «η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τη βέλτιστη
υιοθέτηση του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για το ΗΤΑ», γεγονός που «θα επιτρέψει και την κατάργηση των εξωτερικών κριτηρίων 5/11 για την κατάθεση φακέλου στην εθνική επιτροπή ΗΤΑ».
Με τον τρόπο αυτό, «η Ελλάδα θα μπει στον χάρτη των χωρών με ταχεία πρόσβαση των
ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία, καθώς με την κατάργηση των εξωτερικών κριτηρίων θα υπάρξει επιτάχυνση κατά περίπου 12 μήνες (!) της διαδικασίας για την επίσημη αποζημίωση ενός φαρμάκου στη χώρα μας».
Διαβάστε επίσης
Μόνο στο HS: Έρχονται δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του δέρματος με ΑΙ – Ποιοι θα τις κάνουν
TEVA: Συνεχίζονται για 2η χρονιά τα βραβεία Humanizing Health