Novartis: Πουλάει το μερίδιο της στην Roche έναντι 20,7 δισ. δολαρίων

Η Novartis συμφώνησε να πουλήσει πίσω το μερίδιο που κατέχει στη Roche Holding έναντι 20,7 δισ. δολαρίων, τερματίζοντας μια επένδυση δύο δεκαετιών και εξασφαλίζοντας αρκετά μετρητά για πιθανές επόμενες εξαγορές.

Η Novartis εκμεταλλεύτηκε τα επίπεδα ρεκόρ στη μετοχή με δικαίωμα ψήφου της Roche για να βάλει τέλος σε μία αποτυχημένη προσπάθεια εξαγοράς που ξεκίνησε το 2001, υπό τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο της Novartis, Daniel Vasella.

Με την κίνηση αυτή εξασφαλίζει κεφαλαιακό κέρδος περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την επένδυση, σε μια εποχή που το κόστος των εξαγορών στον κλάδο φαρμακευτικών προϊόντων έχει εκτοξευτεί και οι φαρμακευτικές εταιρείες χρειάζονται κεφάλαια για να αναπτύξουν νέες θεραπείες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis, Vas Narasimhan κάνει κινήσεις για να αναδιαμορφώσει την φαρμακοβιομηχανία από τότε που ανέλαβε το 2018.

Η Novartis θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα σύμφωνα με τις κεφαλαιακές της προτεραιότητες, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Richard Jarvis. Συγκεκριμένα θα επενδυθούν στην εταιρεία, αυξάνοντας το μέρισμα, τις εξαγορές και την επαναγορά μετοχών.

Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία θα επιτρέψει στην ιδρυτική οικογένεια της Roche, Hoffmann-La Roche, να εξασφαλίσει τον έλεγχο σε τιμή που αντιπροσωπεύσει 13% discount σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο των μετοχών με δικαίωμα ψήφου.

Η τιμή για της συναλλαγής είναι 356,93 φράγκα (391 δολάρια) για κάθε μετοχή με δικαίωμα ψήφου. Η μετοχή της Novartis σημείωσε άνοδο έως και 2,2% την Πέμπτη στη Ζυρίχη. Οι μετοχές με δικαίωμα ψήφου της Roche κέρδισαν έως και 2,5% φτάνοντας στα 421,80 φράγκα.

Novartis has made a 10% annual gain on its stake over the past two decades

Η Novartis κατέχει το 33% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου της Roche και πέτυχε ετήσιο κέρδος 10% από αυτές κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η οικογένεια Hoffmann-La Roche θα αυξήσει το ποσοστό της στις μετοχές με δικαίωμα ψήφου της Roche στο 67,5% από λίγο πάνω από το 50% που είναι τώρα. Το ποσοστό που είναι δημόσιο θα αυξηθεί από 16,6% σε 24,9%.

Δείτε περισσότερα στο mononews.gr

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.